dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym ciastem, które niesamowicie mi smakuje. Na pewno będę je piekła na Boże Narodzenie :)
Mowa o pysznym przekładańcu.
Jest to orzechowiec składający się z 3 miodowych, mięciutkich spodów, które są przełożone masą grysikową. Ostatni spód pieczemy z orzechami włoskimi.
Całość wygląda i smakuje obłędnie :)
Cisto nie jest za słodkie, jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam
SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę ok 25x33cm
CIASTO NA MIODOWE SPODY
-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania
-4 całe jajka
-3/4 szklanki cukru
-5 łyżek miodu
-2 łyżeczki sody-płaskie
-125 g margaryny lub masła (zimnego z lodówki)
MASA GRYSIKOWA
-1 l mleka
-0,5 szkl cukru
-10 łyżek kaszy manny
-250g masła lub margaryny
ORZECHY
-około 30-40 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych
-4 łyżki miodu
-75g masła lub margaryny
-4 łyżki cukru pudru
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski dajemy wszystkie składniki na spody miodowe i zagniatamy ciasto-jeśli się klei podsypujemy mąką. Dzielimy je na 3 równe części. Ciasto wstawiamy na około 15 minut do lodówki.
ORZECHY
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Do garnka dajemy masło lub margarynę, cukier puder i miód i wszystko rozpuszczamy, dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia.
SPODY
Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blaszkę, pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni (na lekko złoty kolor)
Ściągamy delikatnie z papieru np za pomocą tektury i tak samo pieczemy drugi spód.
Trzecia część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki i pokrywamy orzechami.
Tą część pieczemy około 15-20 minut.
Studzimy i dopiero wtedy delikatnie ściągamy z papieru.
KREM
Z 1 lita mleka odlewamy około 1 szklankę, resztę zagotowujemy z 0,5 szklanki cukru. W 1 szklance mleka mieszamy 10 łyżek kaszy manny, wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do lekkiego zgęstnienia wciąż mieszając-najlepiej trzepaczką-by nie robiły się grudki. Kaszę mannę studzimy.
Kasza manna ma być lekko lejąca, po wystudzeniu zgęstnieje.
Masło lub margarynę w temp pokojowej miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę.
Kremem przekładamy spody, spód z orzechami ma być na samej górze :)
ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień idealnie się kroi :)
Polecam i życzę smacznego :)
Wygląda przepysznie🙂
OdpowiedzUsuńzapewniam, ze nie tylko pysznie wygląda, ale i smakuje, gorąco polecam :)
UsuńWygląda obłędnie 😏😎😆
OdpowiedzUsuńdziękuję i gorąco polecam :)
UsuńOd samego czytania sposobu wykonania ślinka cieknie ����
OdpowiedzUsuńGorąco polecam przygotować to ciasto, jest pyyycha :)
UsuńWłaśnie się robi u mnie i na pewno będzie pyszne jak wszystkie z tego bloga 😍👍👌Robię co piątek ciasto zawsze z Pani przepisów ☺️
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, życzę smacznego :)
UsuńDo ciasta trzeba dodać więcej mąki...inaczej za bardzo się klei.
OdpowiedzUsuńJeśli sie klei to oczywiście, trzeba podsypać maką, ale to chyba logiczne :)
UsuńMyślałam, że margaryna już nie jest używana do wypieków, ale w dalszym ciągu jest jej dużo na półkach sklepowych.
OdpowiedzUsuńCzy można dodać powidła śliwkowe?
OdpowiedzUsuńMozna,ciasto smakuje nawet lepiej, bo kwasne powidlo rownowazy slodycz placka i masy.
UsuńMam pytanie. Ile dni wcześniej można placki upiec?
OdpowiedzUsuń