.

.

czwartek, 18 października 2018

Miodowy orzechowiec z masą grysikową-rozpływa się w ustach

Witam Kochani
dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym ciastem, które niesamowicie mi smakuje. Na pewno będę je piekła na Boże Narodzenie :)
Mowa o pysznym przekładańcu.





Jest to orzechowiec składający się  z 3 miodowych, mięciutkich spodów, które są przełożone masą grysikową. Ostatni spód pieczemy z orzechami włoskimi. 
Całość wygląda i smakuje obłędnie :) 
Cisto nie jest za słodkie, jest bardzo mięciutkie i rozpływa  się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam

SKŁADNIKI:  przepis na dużą blaszkę ok 25x33cm

CIASTO NA MIODOWE SPODY

-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania
-4 całe jajka
-3/4 szklanki cukru
-5 łyżek miodu 
-2 łyżeczki sody-płaskie
-125 g margaryny lub masła (zimnego z lodówki)

MASA GRYSIKOWA

-1 l mleka
-0,5 szkl cukru
-10 łyżek kaszy manny
-250g masła lub margaryny

ORZECHY

-około 30-40 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych
-4 łyżki miodu 
-75g masła  lub margaryny
-4 łyżki cukru pudru


Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski dajemy wszystkie składniki na spody miodowe i zagniatamy ciasto-jeśli się klei podsypujemy mąką. Dzielimy je na 3 równe części. Ciasto wstawiamy na około 15 minut do lodówki.


ORZECHY

Orzechy włoskie drobno siekamy.



Do garnka dajemy masło lub margarynę, cukier puder i miód i wszystko rozpuszczamy, dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia.


SPODY 

Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blaszkę, pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni (na lekko złoty kolor)


Ściągamy delikatnie z papieru np za pomocą tektury i tak samo pieczemy drugi spód. 
Trzecia część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki i pokrywamy orzechami. 
Tą część pieczemy około 15-20 minut.


Studzimy i dopiero wtedy delikatnie ściągamy z papieru. 

KREM

Z 1 lita mleka odlewamy około 1 szklankę, resztę zagotowujemy z 0,5 szklanki cukru. W 1 szklance mleka mieszamy 10 łyżek kaszy manny, wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do lekkiego zgęstnienia wciąż mieszając-najlepiej trzepaczką-by nie robiły się grudki. Kaszę mannę studzimy.

Kasza manna ma być lekko lejąca, po wystudzeniu zgęstnieje.

Masło lub margarynę w temp pokojowej miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę.

Kremem przekładamy spody, spód z orzechami ma być na samej górze :)


ciasto wstawiamy na noc do lodówki. 
Na drugi dzień idealnie się kroi :)









Polecam i życzę smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zapewniam, ze nie tylko pysznie wygląda, ale i smakuje, gorąco polecam :)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie 😏😎😆

    OdpowiedzUsuń
  3. Od samego czytania sposobu wykonania ślinka cieknie ����

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się robi u mnie i na pewno będzie pyszne jak wszystkie z tego bloga 😍👍👌Robię co piątek ciasto zawsze z Pani przepisów ☺️

    OdpowiedzUsuń
  5. Do ciasta trzeba dodać więcej mąki...inaczej za bardzo się klei.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli sie klei to oczywiście, trzeba podsypać maką, ale to chyba logiczne :)

      Usuń
  6. Myślałam, że margaryna już nie jest używana do wypieków, ale w dalszym ciągu jest jej dużo na półkach sklepowych.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można dodać powidła śliwkowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna,ciasto smakuje nawet lepiej, bo kwasne powidlo rownowazy slodycz placka i masy.

      Usuń
  8. Mam pytanie. Ile dni wcześniej można placki upiec?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko