Dziś zapraszam na jedną z moich ulubionych szarlotek-szarlotkę przekładaną z orzechami. Jest łatwa i rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie spróbować :)
Zapraszam na film
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę około 25x35 cm 3 SPODY -2,5-3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 jajka -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -ok 2 kg jabłek najlepiej szara reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka ORZECHY -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut.
Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. Wykładamy ciastem dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z drugą częścią ciasta
ORZECHY
Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki. Masło lub margarynę wraz z miodem i cukrem pudrem stawiamy na gazie i rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu ok 15 minut.
Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Na górze ciasta ma być spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki.
Jest wspaniałe,
pięknie się kroi na równiutkie kawałeczki, pięknie wygląda. Smak słodkich orzechów idealnie współgra z kwaskową masa jabłkową.
Ciasto jest mięciutkie, rozpływa się w ustach. Tego ciasta po prostu trzeba spróbować. Zapraszam jeszcze raz na film
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko