.

.

wtorek, 24 sierpnia 2021

Gołąbki bez zawijania-pyszny i łatwy obiad (super przepis)+FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe gołąbki bez zawijania, które są super pomysłem na obiad. Zrobicie je łatwo, szybko i przyjemnie. Można je odgrzać na drugi dzień, zamrozić. 

Przepis jest bardzo wydajny a gołąbki wychodzą przepyszne. Zapraszam


Zapraszam Was też na film i mój kanał YouTube 



SKŁADNIKI

GOŁĄBKI

-750g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej

-200g ryżu (polecam parabolied 2 woreczki po 100g)

-1 średnia cebula

-ok 250g poszatkowanej białej kapusty

-sól, pieprz do smaku

-papryka słodka w proszku

-2 jajka

-ok pół szklanki bułki tartej 


SOS

-koncentrat pomidorowy słoiczek 190g

-majeranek ok łyżeczka

-pieprz pół łyżeczki

-papryka słodka w proszku ok łyżeczka

-wegeta ok łyżeczka 

-2 ząbki czosnku

-750ml wody


DODATKOWO

-olej do smażenia 



Ryż gotujemy i odcedzamy z nadmiaru wody.

Kapustę szatkujemy drobno.

Do miski dajemy mięso mielone, dodajemy ryż, kapustę, trzemy cebulę na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Dodajemy ok pół szklanki bułki tartej

Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia.


Następnie z powstałej masy formujemy kotleciki.



Kotleciki podsmażamy na złoty kolor z dwóch stron i dajemy do garnka



Do miski dajemy koncentrat pomidorowy, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, majeranek, wegetę lub sól, paprykę słodką, pieprz. Dodajemy ok 750ml wody-wszystko dokładnie mieszamy do połączenia.


 Sosem zalewamy gołąbki, garnek przykrywamy i dusimy całość na małym ogniu ok 25-30 minut.

I gotowe. Gołąbki można podać z ziemniakami i surówką lub same np z chlebem.





Są pyszne, wilgotne. Można je spokojnie odgrzać np na drugi dzień. 

Gorąco polecam i życzę smacznego. 



1 komentarz:

  1. Uwielbiam te gołąbki! Robię je bardzo często, bo robi się je szybko, a smakują każdemu. Ostatnio ryż zastąpiła mi kasza bulgur i też wyszły smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko