.

.

czwartek, 16 września 2021

Ciasto Marysieńka-zachwyci każdego+FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe ciasto Marysieńka. Jest to ciasto składające się z kilku warstw-pierwsza z nich to kakaowe ciasto, krem, ciasto z orzechami znów warstwa kemu i na koniec druga połowa kakaowego ciasta :-) Całość jest polana czekoladą i posypana orzechami.







Ciasto jest wspaniałe, wbrew pozorom robi się je łatwo  i przyjemnie :-) Jest trochę czasochłonne, ale warto poświecić trochę czasu żeby je zrobić. Idealnie nada się na rodzinne spotkania, zapewniam że każdemu posmakuje. 


Zapraszam też na film 




SKŁADNIKI 

*proporcje na dużą blaszkę około 25x35


CIASTO KAKAOWE


-7 jajek 

-1,5 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-8 łyżek oleju

-8 łyżek wody

-0,5 szkl cukru

-2 płaskie łyżki kakao


CIASTO  ORZECHOWE


-5 białek

-250g orzechów

-3/4 szkl cukru

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-2 łyżki mąki pszenne tortowej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


KREM

-5 żółtek

-1 litr mleka

-2 budynie śmietankowe

-łyżka mąki ziemniaczanej

-cukier waniliowy

-3/4 szkl cukru

-250g masła


POLEWA 

-100g czekolady deserowej

-5 łyżek mleka

-40g masła



CIASTO KAKAOWE

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem na kogel mogel.  Następnie do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wodę i olej-wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy ubite białka-wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. 


Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 25 min do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa cienkie spody.





CIASTO ORZECHOWE

Białka ubijamy na sztywno (żółta odkładamy do kremu)  Dodajemy cukier-miksujemy. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia-wszystko miksujemy,  Następnie dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.



Następnie przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i pieczemy na złoty kolor około 25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Studzimy.

KREM

Do garnka dajemy żółtka, budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy-dodajemy trochę mleka-mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Następnie wlewamy resztę mleka, mieszamy-stawiamy na gazie i mieszając gotujemy budyń. Budyń studzimy. 



Masło w temp. pokojowej miksujemy na puch-dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy.



Pierwszy spód kakaowy opcjonalnie  ponczujemy kawą, dajemy połowę kremu, przykrywamy ciastem orzechowym, dajemy resztę kremu, przykrywamy drugim spodem kakaowym, również możemy nasączyć go kawą. Do miseczki dajemy składniki na polewę, wstawiamy na około 1 min do mikrofali lb rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dokładnie mieszamy ***czekolada powinna być dobrej jakości. Polewamy ciasto, dodatkowo możemy posypać je orzechami.

Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. I gotowe. Pięknie się kroi, pięknie wygląda i super smakuje.








 Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków :-)   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko