.

.

czwartek, 23 września 2021

Ciasto Zygzak-czekoladowe z herbatnikami i kremem -super wygląda i smakuje +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Zygzak. Składa się ono z cieniutkiego jasnego biszkoptu, masy czekoladowej z kawałkami herbatników, która nadaje ciastu ładny wygląd, oraz z kremu budyniowego. Ciasto rozpływa się w ustach, jest łatwe i na prawdę wspaniałe. 





Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku 



SKŁADNIKI

***blaszka 25x35cm***

**szklanka u mnie to zawsze 250ml**


BISZKOPT

-4 jajka

-1/3 szkl cukru

-łyżeczka proszku do pieczenia

-3/4  szkl mąki pszennej tortowej


MASA CZEKOLADOWO-HERBATNIKOWA

-700g herbatników typu szkolne

-800ml wody

-200g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej)

-2 łyżki cukru

-250 g masła


KREM

-900ml  mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy

-0,5 szkl cukru

-200g masła 


DODATKOWO

-czekolada do posypania



Najpierw polecam zrobić bazę kremu. Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier-wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy mieszając-do zgęstnienia. Budyń studzimy.




BISZKOPT


Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy, następnie wciąż miksując dodajemy cukier-miksujemy chwilę do uzyskania błyszczącej piany. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo żółtka.

Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy delikatnie łyżka do połączenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około 15 min. Upieczony biszkopt studzimy.



MASA HERBATNIKOWO-CZEKOLADOWA

Teraz zrobimy masę z herbatnikami.

Do garnka wlewamy 800ml wody, dodajemy 250g masła, 200g czekolady-ja użyłam deserowej i mlecznej, 2 łyżki cukru-całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Gdy masa się zagotuje a wszystkie składniki połączą, ściągamy ją z ognia i odkładamy na 15 min do lekkiego przestudzenia.




Do dużej miski dajemy połamane na duże kawałki herbatniki.



Wlewamy do miski masę-wszystko delikatnie i krótko mieszamy, tak by herbatniki nie namiękły,  następnie zostawiamy na ok 1 minutę i wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.


KREM

Mało w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy partiami ostudzony budyń.

Krem wykładamy na masę z herbatnikami.



Ciasto posypujemy startą czekoladą. 



Wstawiamy je do lodówki na pewno na kilka godzin.

I gotowe. Ciasto na prawdę pięknie wygląda, super smakuje. Jest nie za słodkie, czekoladowe. 







Na pewno na stole zwróci uwagę każdego. Polecam serdecznie i życzę smacznego 





11 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, na pewno tak samo smakuje. Zapisuję przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie dotyczące tego ciasta. Jaką konsystencję ma w czasie krojenia MASA CZEKOLADOWO-HERBATNIKOWA, czy nie jest za miękka bo zawiera dużo wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest stabilna, absolutnie nie miękka ani nie twarda, taka jak ma być. Moze Panina filmie to zobaczyć.

      Usuń
  3. Jaka ciekawa propozycja;) Wygląd na szóstkę, a smak sprawdzę niebawem:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! U mnie co prawda herbatniki praktycznie całe nasiąknęły płynem i nie było takiego efektu wizualnego, za to smakowo - petarda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Porażka. Krem z 1.5 litra mleka. Połowa do wyłania. Prawie litr wody spowodował jedna ciapę. Wszystko do wyrzucenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mało w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy partiami ostudzony budyń.
    (Co to znaczy mało)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wyszła mi masa z herbatnikami:/ mimo zachowanych proporcji płynie po schłodzeniu 😕

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko