Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Zygzak. Składa się ono z cieniutkiego jasnego biszkoptu, masy czekoladowej z kawałkami herbatników, która nadaje ciastu ładny wygląd, oraz z kremu budyniowego. Ciasto rozpływa się w ustach, jest łatwe i na prawdę wspaniałe.
Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
***blaszka 25x35cm***
**szklanka u mnie to zawsze 250ml**
BISZKOPT
-4 jajka
-1/3 szkl cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
MASA CZEKOLADOWO-HERBATNIKOWA
-700g herbatników typu szkolne
-800ml wody
-200g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej)
-2 łyżki cukru
-250 g masła
KREM
-900ml mleka
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy
-0,5 szkl cukru
-200g masła
DODATKOWO
-czekolada do posypania
Najpierw polecam zrobić bazę kremu. Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier-wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy mieszając-do zgęstnienia. Budyń studzimy.
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy, następnie wciąż miksując dodajemy cukier-miksujemy chwilę do uzyskania błyszczącej piany. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo żółtka.
Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy delikatnie łyżka do połączenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około 15 min. Upieczony biszkopt studzimy.
MASA HERBATNIKOWO-CZEKOLADOWA
Teraz zrobimy masę z herbatnikami.
Do garnka wlewamy 800ml wody, dodajemy 250g masła, 200g czekolady-ja użyłam deserowej i mlecznej, 2 łyżki cukru-całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Gdy masa się zagotuje a wszystkie składniki połączą, ściągamy ją z ognia i odkładamy na 15 min do lekkiego przestudzenia.
Do dużej miski dajemy połamane na duże kawałki herbatniki.
Wlewamy do miski masę-wszystko delikatnie i krótko mieszamy, tak by herbatniki nie namiękły, następnie zostawiamy na ok 1 minutę i wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.
KREM
Mało w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy partiami ostudzony budyń.
Krem wykładamy na masę z herbatnikami.
Ciasto posypujemy startą czekoladą.
Wstawiamy je do lodówki na pewno na kilka godzin.
I gotowe. Ciasto na prawdę pięknie wygląda, super smakuje. Jest nie za słodkie, czekoladowe.
Na pewno na stole zwróci uwagę każdego. Polecam serdecznie i życzę smacznego
Wygląda przepysznie, na pewno tak samo smakuje. Zapisuję przepis! :D
OdpowiedzUsuńsuper
UsuńMam pytanie dotyczące tego ciasta. Jaką konsystencję ma w czasie krojenia MASA CZEKOLADOWO-HERBATNIKOWA, czy nie jest za miękka bo zawiera dużo wody?
OdpowiedzUsuńJest stabilna, absolutnie nie miękka ani nie twarda, taka jak ma być. Moze Panina filmie to zobaczyć.
UsuńJaka ciekawa propozycja;) Wygląd na szóstkę, a smak sprawdzę niebawem:D
OdpowiedzUsuńPyszne! U mnie co prawda herbatniki praktycznie całe nasiąknęły płynem i nie było takiego efektu wizualnego, za to smakowo - petarda :)
OdpowiedzUsuńPorażka. Krem z 1.5 litra mleka. Połowa do wyłania. Prawie litr wody spowodował jedna ciapę. Wszystko do wyrzucenia.
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 900 ml mleka, nie 1,5 l :)
UsuńMało w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy partiami ostudzony budyń.
OdpowiedzUsuń(Co to znaczy mało)
Masło
OdpowiedzUsuńNie wyszła mi masa z herbatnikami:/ mimo zachowanych proporcji płynie po schłodzeniu 😕
OdpowiedzUsuń