.

.

niedziela, 4 października 2015

Tort orzechowy z masą nutella :-) 1 urodzinki bloga,urodziny brata i 100 post :-)

Witam kochani


Dziś ważne chwile.
Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D
Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie go odwiedzać, bardzo mnie to cieszy, i motywuje do dalszego dzielenia się z Wami moimi przepisami. 

Z tej okazji dziś przychodzę do Was z przepisem na wspaniały tort :-)

Tak się akurat złożyło, że mój brat w tym czasie a dokładnie wczoraj obchodził swoje 30 urodziny, więc z tej okazji upiekłam dla niego  tort  orzechowy z kremem nutella. 
Wyszedł wspaniały, bardzo smaczny.

Polecam Wam przygotowanie tego torta, ponieważ jest bardzo prosty i przepyszny.



No to zaczynamy:

SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY

-5 jajek
-3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
-3/4 szklanki cukru
-1 budyń śmietankowy 40g bez cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki mąki pszennej tortowej

PONCZ

-0,5 szklanki przegotowanej wody 
-5 łyżek wódki
-1 łyzka cukru

MASA NUTELLA

-700ml śmietany 36%
-1 łyżka cukru pudru
-3 łyżki nutelli lub innego czekoladowego kremu


DODATKOWO
-1 szklanka orzechów-do obtaczania boków tortu
-ozdoby 


Najpierw przygotowujemy biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy żółtka, budyń,proszek do pieczenia oraz mąkę.
Delikatnie miksujemy.
Na koniec dodajemy 3/4 szklanki zmiksowanych na drobno orzechów włoskich i bardzo delikatnie mieszamy.


Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Następnie wylewamy masę, i pieczemy biszkopt około 25 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka.

Studzimy w uchylonym piekarniku.


Następnie ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.



Składniki na poncz mieszamy ze sobą.


Śmietanę 36% ubijamy an sztywno -uważamy by nie przebić, jeśli nie chcemy śmietany 36% możemy użyć 30% ale wtedy musimy dodać 2 śmietan-fixy.
Do śmietany dodajemy krem i cukier puder-płaską łyżkę.
Dokładnie miksujemy.
I nasza pyszna masa gotowa :-)


Pierwszy blat biszkopta ponczujemy

następnie wykładamy masę, wyrównujemy, przykrywamy drugim-ponczujemy-znów dajemy masę, i ostatni blat.
Ponczujemy.

WAŻNE
musimy tak rozporządzić masą by nam zostało trochę do dekoracji i na obtoczenie tortu.

Na koniec należy cały tort obsmarować masą, najlepiej użyć do tego dużego noża.



Następnie bierzemy garść zmielonych orzechów i obtaczamy boki tortu.



Teraz nadchodzi mój ulubiony moment czyli dekoracja-tutaj wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej. 

Robimy rozetki z masy, możemy użyć białych i czarnych chrupek  w czekoladzie-ja je wzięłam z jogurtu Fantasia :-)

W poście poniżej pokazywałam jak zrobić motyla z czekolady, lub liczbę z wiekiem solenizanta.

Mam nadzieję, że torcik Wam się podoba, brat był bardzo zadowolony.
Tort jest wspaniały w smaku, i łatwy w przygotowaniu 










Bardzo polecam

Smacznego!!! :-)



7 komentarzy:

  1. Gratulacje!
    Mnóstwa pomysłów i inspiracji na kolejne lata blogowania życzę :)
    Tort wygląda wspaniale, brat musiał być zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. skorzystalam z przepisu przy okazji urodzin chlopaka, jedyny chyba tort orzechowy bez dodatku kawy, przynajmniej jedyny jaki znalazlam :) wyszlo naprawde pysznie, genialny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wykonane i do tego nutella :D mmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, tort jest pyszny i prosty polecam :-) pozdrawia serdecznie :-)

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis, tort jest pyszny! Zrobiłam go na swoje urodziny, tylko ze względu na dzieci zamiast alkoholu dałam wiśnie w syropie. Jeszcze raz dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko