Jakiś czas temu przeglądając różne blogi kulinarne natknęłam się na ciasto, które od razu chciałam wypróbować. Bardzo ładnie wyglądało , a w wykonaniu wcale nie było trudne.
Ciasto to nosi nazwę hit. Składa się z 4 cienkich kakaowych spodów, które są przełożone całkiem ciekawą masą :-)
Przepis pochodzi stąd klik
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę
SPODY KAKAOWE
-520g mąki pszennej tortowej
-pół kostki margaryny (125g)
-1 czubata łyżka kakao
-3 jajka
-pół szklanki cukru
-3 łyżki śmietany 18%
-1 łyżeczka sody
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA
-3 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-250g masła lub margaryny
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka śmietany 18%
-3 jajka
-1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 40g
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 4 części, i wsadzamy na około 40 minut do lodówki.
Po tym czasie bierzemy po jednej części, wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blachę. Blacha wcześniej musi zostać wyłożona papierem do pieczenia.
Każdy ze spodów pieczemy około 10-15 minut.
Gdy mamy upieczone 4 spody zabieramy się za masę.
Kwaśną śmietanę wraz z jajkami, oraz cukrem, mąką, budyniem miksujemy na gładką masę.
Mleko wraz z margaryną gotujemy.
Na gotujące się mleko wylewamy masę, i mieszamy dokładnie do gładkiej konsystencji.
Gorącą masą przekładamy spody, ostatni spód smarujemy masą.
Ciasto studzimy w wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnie możemy posypać startą czekoladą lub przyprószyć kakao. Nie polecam gotowych posypek.
Ciasto jest bardzo smaczne, obecność śmietany w masie daje jej specyficzna strukturę i fajny smak. Ciasto pięknie się kroi i bardzo efektownie wygląda :-)
Polecam :-)
całkiem ciekawe ciasto! teraz mam ochotę na lżejsze, owocowe wypieki, ale zapisuję sobie przepis na chwile, kiedy znów smaki mi się odmienią:)
OdpowiedzUsuńNo pewnie :) owoce teraz królują, zwłaszcza ukochane truskawki, ale ciasto mimo pozorów wcale nie est zapychające :) Polecam spróbować :-)
UsuńChoć trochę z nim roboty, to pewnie ciasto warte uwagi. Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńWarte, bardzo polecam, i mimo pozorów wcale nie est aż tak pracochłonne :-)
UsuńPrzy moim małym piekarniku na pewno będę musiała piec każdą blachę osobno. Ale to nic - mam dużo czasu, zbliża się długi weekend, to popiekę. Bo wszystkie składniki na szczęście mam :)
OdpowiedzUsuńJa też piekłam po jednej blaszce, wcale nie schodzi długo :-) Ciasto mimo pozorów robi się szybko :-) Polecam spróbować :-)
UsuńBardzo fajne ciacho! :)
OdpowiedzUsuń:) polecam
Usuńależ by sie zjadlo ,musi smakować pysznie. BETI cudna,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie, pozdrawiam i Beti też :)
Usuńbardzo fajne ciasto;)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńwitam ciasta bardzosmacznie wyglądają zjadłam bym takie zapraszam na bloga pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież serdecznie pozdrawiam :-)
UsuńDziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)
Dziękuję ślicznie, pozdrawiam :-)
UsuńWitam,upieklam ciasto wszystko wyszło ,ale niestety nie powaliło mnie na kolana,jadłam lepsze,piekłam lepsze ,jak już tyć dziewczyny to nie od byle czego.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwitam, ciasto niczym nie zachwyca, skoro już zrobione to się je zje ale powtórek nie będzie. Ale przepis czytelny, proporcje właściwe, ciasto ładnie się zagniotło, ogólnie wszystko wygląda tak jak na prezentowanych zdjęciach tylko zabrakło smaku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń