.

.

wtorek, 24 maja 2016

Ciasto hit, kakaowy przekładaniec

Witam Kochani


Jakiś czas temu przeglądając różne blogi kulinarne natknęłam się na ciasto, które od razu chciałam wypróbować. Bardzo ładnie wyglądało , a w  wykonaniu wcale nie było trudne.

Ciasto to nosi nazwę hit. Składa się z 4 cienkich kakaowych spodów, które są przełożone całkiem ciekawą masą :-)

Przepis pochodzi stąd klik

SKŁADNIKI 

*przepis na dużą blaszkę

SPODY KAKAOWE

-520g mąki pszennej tortowej
-pół kostki margaryny (125g)
-1 czubata łyżka kakao
-3 jajka
-pół szklanki cukru
-3 łyżki śmietany 18%
-1 łyżeczka sody
-1 łyżka mąki ziemniaczanej


MASA

-3 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-250g masła lub margaryny
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka śmietany 18%
-3 jajka
-1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 40g



Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Dzielimy je na 4 części, i wsadzamy na około 40 minut do lodówki.





Po tym czasie bierzemy po jednej części, wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blachę. Blacha wcześniej musi zostać wyłożona papierem do pieczenia.

Każdy ze spodów pieczemy około 10-15 minut.


Gdy mamy upieczone 4 spody zabieramy się za masę.


Kwaśną śmietanę wraz z jajkami, oraz cukrem, mąką, budyniem miksujemy na gładką masę. 

Mleko wraz z margaryną gotujemy.
Na gotujące się mleko wylewamy masę, i mieszamy dokładnie do gładkiej konsystencji.

Gorącą masą przekładamy spody, ostatni spód smarujemy masą.

Ciasto studzimy w wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnie możemy posypać startą czekoladą lub przyprószyć kakao. Nie polecam gotowych posypek.

Ciasto jest bardzo smaczne, obecność śmietany w masie daje jej specyficzna strukturę i fajny smak.  Ciasto pięknie się kroi i bardzo efektownie wygląda :-) 









Polecam :-)





18 komentarzy:

  1. całkiem ciekawe ciasto! teraz mam ochotę na lżejsze, owocowe wypieki, ale zapisuję sobie przepis na chwile, kiedy znów smaki mi się odmienią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie :) owoce teraz królują, zwłaszcza ukochane truskawki, ale ciasto mimo pozorów wcale nie est zapychające :) Polecam spróbować :-)

      Usuń
  2. Choć trochę z nim roboty, to pewnie ciasto warte uwagi. Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warte, bardzo polecam, i mimo pozorów wcale nie est aż tak pracochłonne :-)

      Usuń
  3. Przy moim małym piekarniku na pewno będę musiała piec każdą blachę osobno. Ale to nic - mam dużo czasu, zbliża się długi weekend, to popiekę. Bo wszystkie składniki na szczęście mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też piekłam po jednej blaszce, wcale nie schodzi długo :-) Ciasto mimo pozorów robi się szybko :-) Polecam spróbować :-)

      Usuń
  4. ależ by sie zjadlo ,musi smakować pysznie. BETI cudna,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. witam ciasta bardzosmacznie wyglądają zjadłam bym takie zapraszam na bloga pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,upieklam ciasto wszystko wyszło ,ale niestety nie powaliło mnie na kolana,jadłam lepsze,piekłam lepsze ,jak już tyć dziewczyny to nie od byle czego.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. witam, ciasto niczym nie zachwyca, skoro już zrobione to się je zje ale powtórek nie będzie. Ale przepis czytelny, proporcje właściwe, ciasto ładnie się zagniotło, ogólnie wszystko wygląda tak jak na prezentowanych zdjęciach tylko zabrakło smaku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń