.

.

piątek, 6 maja 2016

szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, pyszna!

Witam kochani

Dziś przychodzę do Was z pyszną szarlotką, która zawsze się udaje i zawsze zachwyca smakiem.



Składniki
przepis na dużą blaszkę


ciasto

-3,5 szklanki mąki pszennej
-1 margaryna 250g
-1 cukier waniliowy
-5 żółtek
-3 łyżki śmietany 18%
-0,5 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa

-2 kg jabłek
-1 galaretka pomarańczowa
-5 łyżek cukru
-5 białek
-1 cukier waniliowy
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-sok z połowy cytryny

kruszonka

-1 łyżka masła
-1 łyżka cukru
-3 łyżki mąki 



Z podanych składników zagniatamy ciasto,dajemy je do lodówki.





Jabłka obieramy i trzemy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze


dajemy je do garnka i prażymy. Jak mamy soczyste jabłka odciskamy sok.
Dodajemy galaretkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy.

Dokładnie mieszamy, studzimy.

Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy budyń-proszek

Do ubitych białek dodajemy zimne jabłka.

Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
połowę ciasta wałkujemy i dajemy na dno blaszki, następnie wykładamy jabłka, resztę ciasta trzemy na tarce lub urywamy kawałeczki i dajemy na jabłka.




kruszonka

Masło rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy cukier i mąkę.
kruszymy na ciasto.

pieczemy około 55 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.

i gotowe
szarlotkę przechowujemy w lodówce, najlepsza jest na drugi dzień, wręcz rozpływa się w ustach.












polecam!

3 komentarze:

  1. wygląda mistrzowsko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie się podział sok z cytryny? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sok z cytryny jak jest podane wchodzi w skład masy jabłkowej, wiec tam go dodajemy :-) już dopisuję, dzięki za czujność :-)

      Usuń