Dziś przychodzę do Was z pyszną szarlotką, która zawsze się udaje i zawsze zachwyca smakiem.
Składniki
przepis na dużą blaszkę
ciasto
-3,5 szklanki mąki pszennej
-1 margaryna 250g
-1 cukier waniliowy
-5 żółtek
-3 łyżki śmietany 18%
-0,5 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa
-2 kg jabłek
-1 galaretka pomarańczowa
-5 łyżek cukru
-5 białek
-1 cukier waniliowy
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-sok z połowy cytryny
kruszonka
-1 łyżka masła
-1 łyżka cukru
-3 łyżki mąki
Z podanych składników zagniatamy ciasto,dajemy je do lodówki.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze
dajemy je do garnka i prażymy. Jak mamy soczyste jabłka odciskamy sok.
Dodajemy galaretkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy.
Dokładnie mieszamy, studzimy.
Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy budyń-proszek
Do ubitych białek dodajemy zimne jabłka.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
połowę ciasta wałkujemy i dajemy na dno blaszki, następnie wykładamy jabłka, resztę ciasta trzemy na tarce lub urywamy kawałeczki i dajemy na jabłka.
kruszonka
Masło rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy cukier i mąkę.
kruszymy na ciasto.
pieczemy około 55 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.
i gotowe
szarlotkę przechowujemy w lodówce, najlepsza jest na drugi dzień, wręcz rozpływa się w ustach.
polecam!
wygląda mistrzowsko :-)
OdpowiedzUsuńA gdzie się podział sok z cytryny? :)
OdpowiedzUsuńsok z cytryny jak jest podane wchodzi w skład masy jabłkowej, wiec tam go dodajemy :-) już dopisuję, dzięki za czujność :-)
UsuńSuper przepis wypróbowany wylądował w moim zeszycie.PYCHOTKA
OdpowiedzUsuń