Pizza twist, to nic innego jak podłużne zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z nadzieniem.
Całość pięknie wygląda, i jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
dlatego tez taką pizzę możemy zabrać ze sobą na wycieczkę, spacer czy dać dziecku do szkoły.
Składniki
(z przepisu wychodzi dużo pizzy)
CIASTO
-1 kg mąki pszennej tortowej
-5 dag świeżych drożdży
-łyżeczka soli
-4 łyżki cukru
-2,5 szklanki ciepłej wody
-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
-łyżeczka oregano
SOS
-1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości
-duży ząbek czosnku
-3 łyżki oliwy lub oleju
-sól
-pieprz
-oregano
-bazylia
DODATKI
-szynka pokrojona w paseczki
-starty żółty ser
Do miski wykruszamy drożdże, dodajemy trochę mąki (około 6 łyżek)
Dodajemy cukier, ciepła wodę, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata dodajemy wody, jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto chwilę wyrabiamy, ma być elastyczne i gładkie.
Odkładamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.W ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek
Wałkujemy na duży prostokąt ,
od połowy smarujemy sosem, układamy szynkę, posypujemy serem i oregano oraz bazylią.
Składamy jak na zdjęciu i zalepiamy brzegi.
Kroimy na pionowe paski
Następnie zwijamy, okręcając jeden oraz drugi koniec.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
I gotowe :-)
Pizzy wychodzi bardzo dużo i jest pyszna.
Bardzo polecam!!!
Smacznego!!!
Odkrylam Pani blog nie dawno ale bardzo czesto korzystam z przepisow. Pizze twist robie juz ktorys raz jest super przekaska. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń