.

.

czwartek, 19 maja 2016

Wspaniały sernik z jogurtów greckich

witam Kochani

Serniki to moje ulubione ciasta, kocham je w każdej formie, na zimno, gotowane czy klasyczne :-)

Dziś mam dla Was przepis na sernik, który mnie zachwycił. sernik zrobiony z jogurtów greckich. Jest lekki, puszysty i cudownie kremowy.

Polecam





SKŁADNIKI 


*przepis na duża blaszkę


Ciasto


-100g margaryny

-2 jajka
-cukier waniliowy
-0,5 szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka śmietany gęstej


masa jogurtowa


-3 jogurty greckie po 400g

-2 budynie śmietankowe  bez cukru po 40g
-3/4 szklanki oleju
-1 łyżka cukru waniliowego
-3/4 szklanki cukru
-7 jajek


Margarynę cukier cukier waniliowy oraz jajka miksujemy w malakserze, lub mikserem.


następnie dodajemy śmietanę oraz kakao




Po zmiksowaniu masę dodajemy do miski, w której znajduje się mąka. 

wszystko, dodajemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy mąką.



Pięknie się zarobi. Ciastem wyklejamy dno blaszki. Ciasta jest sporo, wiec można zrobić też kilka kulek i położyć na dnie.






Masa jogurtowa


Żółtka oddzielamy od białek.

 Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym  na gładką masę



Białka ubijamy na sztywną pianę.

Następnie dodajemy pianę do jajek i delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy jogurty, miksujemy. Następnie dodajemy budynie .  Na koniec dodajemy olej i miksujemy bardzo delikatnie.





Masę wylewamy na ciasto , sernik pieczemy około 1 godzinkę w temp 170 stopni.


Pod koniec pieczenia wyłączamy piekarnik, i nie wyjmujemy sernika. Niech trochę przestygnie w piekarniku. Piekarnika nie otwieramy.



Przy robieniu masy, może nam się ona wydawać lejąca, i że sernik nie wyjdzie, nic bardziej mylnego, wyjdzie i jest rewelacyjny. Piankowy, delikatny, kremowy :-) 


Mi tylko w pieczeniu troszkę popękał.

Ale to nie szkodzi :-)






Polecam bo ten sernik jest jednym z najlepszych jakie piekłam ;-) 

3 komentarze:

  1. proszę mi powiedzieć dlaczego mi mój opadł wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie ale ogólnie jest super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik zawsze po wyjęciu z piekarnika trochę opada. Może też mieć na to wpływ jakość jogurtu. Jeżeli jest on rzadki może spowodować opadnięcie sernika.

      Usuń
  2. Mój wyszedł idealny, faktycznie najlepszy jaki do tej pory robilam i bede czesto wracać, polecam wg tego przepisu ��

    OdpowiedzUsuń