.

.

czwartek, 19 maja 2016

Wspaniały sernik z jogurtów greckich

witam Kochani

Serniki to moje ulubione ciasta, kocham je w każdej formie, na zimno, gotowane czy klasyczne :-)

Dziś mam dla Was przepis na sernik, który mnie zachwycił. sernik zrobiony z jogurtów greckich. Jest lekki, puszysty i cudownie kremowy.

Polecam


SKŁADNIKI 


*przepis na duża blaszkę


Ciasto


-100g margaryny

-2 jajka
-cukier waniliowy
-0,5 szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka śmietany gęstej


masa jogurtowa


-3 jogurty greckie po 400g

-2 budynie śmietankowe  bez cukru po 40g
-3/4 szklanki oleju
-1 łyżka cukru waniliowego
-3/4 szklanki cukru
-7 jajek


Margarynę cukier cukier waniliowy oraz jajka miksujemy w malakserze, lub mikserem.


następnie dodajemy śmietanę oraz kakao



Po zmiksowaniu masę dodajemy do miski, w której znajduje się mąka. 

wszystko, dodajemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy mąką.


Pięknie się zarobi. Ciastem wyklejamy dno blaszki. Ciasta jest sporo, wiec można zrobić też kilka kulek i położyć na dnie.






Masa jogurtowa


Żółtka oddzielamy od białek.

 Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym  na gładką masę



Białka ubijamy na sztywną pianę.

Następnie dodajemy pianę do jajek i delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy jogurty, miksujemy. Następnie dodajemy budynie .  Na koniec dodajemy olej i miksujemy bardzo delikatnie.





Masę wylewamy na ciasto , sernik pieczemy około 1 godzinkę w temp 170 stopni.


Pod koniec pieczenia wyłączamy piekarnik, i nie wyjmujemy sernika. Niech trochę przestygnie w piekarniku. Piekarnika nie otwieramy.



Przy robieniu masy, może nam się ona wydawać lejąca, i że sernik nie wyjdzie, nic bardziej mylnego, wyjdzie i jest rewelacyjny. Piankowy, delikatny, kremowy :-) 


Mi tylko w pieczeniu troszkę popękał.

Ale to nie szkodzi :-)




Polecam bo ten sernik jest jednym z najlepszych jakie piekłam ;-) 

2 komentarze:

  1. proszę mi powiedzieć dlaczego mi mój opadł wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie ale ogólnie jest super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik zawsze po wyjęciu z piekarnika trochę opada. Może też mieć na to wpływ jakość jogurtu. Jeżeli jest on rzadki może spowodować opadnięcie sernika.

      Usuń