Serniki to moje ulubione ciasta, kocham je w każdej formie, na zimno, gotowane czy klasyczne :-)
Dziś mam dla Was przepis na sernik, który mnie zachwycił. sernik zrobiony z jogurtów greckich. Jest lekki, puszysty i cudownie kremowy.
Polecam
SKŁADNIKI
*przepis na duża blaszkę
Ciasto
-100g margaryny
-2 jajka
-cukier waniliowy
-0,5 szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka śmietany gęstej
masa jogurtowa
-3 jogurty greckie po 400g
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-3/4 szklanki oleju
-1 łyżka cukru waniliowego
-3/4 szklanki cukru
-7 jajek
Margarynę cukier cukier waniliowy oraz jajka miksujemy w malakserze, lub mikserem.
następnie dodajemy śmietanę oraz kakao
Po zmiksowaniu masę dodajemy do miski, w której znajduje się mąka.
wszystko, dodajemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy mąką.
Pięknie się zarobi. Ciastem wyklejamy dno blaszki. Ciasta jest sporo, wiec można zrobić też kilka kulek i położyć na dnie.
Masa jogurtowa
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy pianę do jajek i delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy jogurty, miksujemy. Następnie dodajemy budynie . Na koniec dodajemy olej i miksujemy bardzo delikatnie.
Masę wylewamy na ciasto , sernik pieczemy około 1 godzinkę w temp 170 stopni.
Pod koniec pieczenia wyłączamy piekarnik, i nie wyjmujemy sernika. Niech trochę przestygnie w piekarniku. Piekarnika nie otwieramy.
Przy robieniu masy, może nam się ona wydawać lejąca, i że sernik nie wyjdzie, nic bardziej mylnego, wyjdzie i jest rewelacyjny. Piankowy, delikatny, kremowy :-)
Mi tylko w pieczeniu troszkę popękał.
Ale to nie szkodzi :-)
Polecam bo ten sernik jest jednym z najlepszych jakie piekłam ;-)
proszę mi powiedzieć dlaczego mi mój opadł wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie ale ogólnie jest super
OdpowiedzUsuńSernik zawsze po wyjęciu z piekarnika trochę opada. Może też mieć na to wpływ jakość jogurtu. Jeżeli jest on rzadki może spowodować opadnięcie sernika.
UsuńMój wyszedł idealny, faktycznie najlepszy jaki do tej pory robilam i bede czesto wracać, polecam wg tego przepisu ��
OdpowiedzUsuń