Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort.
W tym roku nie było inaczej :-)
Tort, który przygotowałam bardzo mi się spodobał, ponieważ jest inny niż klasyczny tort.
Składa się z jasnych oraz ciemnych biszkoptów, kremu,l bitej śmietany, powideł.
Z tym, że jasne biszkopty są pokrojone w paski, i później zwijane, co powoduje, ze tort wychodzi wysoki.
Tort w przekroju pięknie wygląda, i cudownie smakuje.
SKŁADNIKI
przepis na małą tortownicę 21cm (tort wychodzi wysoki)
CIEMNY BISZKOPT
-4 jajka
-1/2 szklanki mąki
-1/3 szklanki cukru
-1 łyzka kakao
JASNE BISZKOPTY (składniki na 2 sztuki)
-6 jajek
-6 łyżek cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
-2 żółtka
-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe
-1 cukier waniliowy
-3/4 szklanki cukru
-2 płaskie łyżki mąki
-250g margaryny lub masła
PONCZ
-0,5 szklanki wody
-trochę soku z cytryny
-łyżeczka cukru
DODATKOWO
-600ml śmietanki 30%
-2 płaskie łyżki cukru pudru
-3 śmietan-fixy
-kwaśny dżem bez kawałków owoców, ja użyłam domowych powideł, można też użyć dżemu jagodowego lub porzeczkowego.
I coś do dekoracji :-) ja użyłam truskawek oraz czekoladowych kuleczek.
KREM
Z litra mleka odlewamy 0,5 szklanki, i dodajemy do niej resztę składników oprócz margaryny. Miksujemy.
Wylewamy na gotujące się mleko.Mieszamy aż zgęstnieje, studzimy.
Masło lub margarynę miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Dokładnie miksujemy. I krem gotowy :-)
BISZKOPT KAKAOWY
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia .
Żółtka oddzielamy od białek
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, potem mąkę oraz kakao i dokładnie miksujemy na małych obrotach.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopniach do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty.
BISZKOPTY JASNE
Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki dzielimy na pół
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Po dodaniu maki miksujemy krótko na najniższych obrotach.
masę wylewamy na blachę, pieczemy biszkopt około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Po wyciągnięciu studzimy.
Pieczemy drugi.
Ostudzone biszkopty zwijamy wzdłuż dłuższego boku, mierzymy i kroimy na 3 części o jednakowej szerokości. Moje miały 9cm , bo dłuższy bok biszkopta miał 27cm. łącznie powinniśmy mieć 6 kawałków.
Każdy pasek lekko ponczujemy, smarujemy CIENKO powidłami, i masą.
Śmietanę ubijamy z fixami i cukrem.
SKŁADANIE TORTU
blat ciemnego biszkopta ponczujemy i smarujemy niewielką ilością masy
Następnie paski biszkoptów zwijamy jak roladę. Są dwa sposoby zwijania toru, albo zwijamy rolady poza nim i całość nakładamy na kakowy biszkopt, lub zwijamy jeden kawałek, i na niego nawijamy kolejny
Jeśli np dolny biszkopt troszkę odstaje można go dociąć. Wszystko zyska piękny wygląd po posmarowaniu masą.
Po wykorzystaniu wszystkich kawałków biszkopta, górę smarujemy śmietaną, i przykrywamy drugim blatem.
Cały tort smarujemy bitą śmietaną, dekorujemy i gotowe :)
Wkładamy do lodówki na cała noc.
Tort wręcz rozpływa się w ustach, ważne by dżem lub powidła były kwaskowe.
Polecam, tort robi wrażenie, cudownie wygląda :-)
Wymaga trochę czasu, ale warto :-)
Polecam i smacznego!!!!
Piękny
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
Usuńwygląda na trudny, ale efekt jest ekstra
OdpowiedzUsuńwymaga troszkę zwinności, ale nie jest aż tak trudny, polecam spróbować :-)
UsuńNie ma talentu d tortów, ale spróbuje taki zrobić.
OdpowiedzUsuńczekam na wiadomość jak poszło :-)
UsuńWygląda super ja zapraszam na ciasto marchewkowe cudo na blog
OdpowiedzUsuńdziękuję, bardzo ciekawy blog :-) Pozdrawiam
UsuńBardzo ładny i pewnie przepyszny! :)
OdpowiedzUsuń- - -
Zapraszam do zapoznania się z menu restauracji www.roadamerican.pl/burgery. Pozdrawiam!
Ostatnio zrobiła tort urodzinowy do pracy, aby dotarł ze mną w całości zapakowałam go w specjalne opakowania na torty.
OdpowiedzUsuńjaka inna masa, oprócz tej sławetnej budyniowej, tutaj sie utrzyma? kazde ciasto jest z masa budyn+masło :(
OdpowiedzUsuń