.

.

piątek, 27 maja 2016

wyjątkowy tort inny niż wszystkie, prążkowany poprzecznie, zwijany.

Witam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-)

Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort.


W tym roku nie było inaczej :-)


Tort, który przygotowałam bardzo mi się spodobał, ponieważ jest inny niż klasyczny tort. 


Składa się z jasnych oraz ciemnych biszkoptów, kremu,l bitej śmietany, powideł.

Z tym, że jasne biszkopty są pokrojone w paski, i później zwijane, co powoduje, ze tort wychodzi wysoki.


Tort w przekroju pięknie wygląda, i cudownie smakuje.



SKŁADNIKI


przepis na małą tortownicę 21cm (tort wychodzi wysoki)


CIEMNY BISZKOPT


-4 jajka

-1/2 szklanki mąki
-1/3 szklanki cukru
-1 łyzka kakao

JASNE BISZKOPTY (składniki na 2 sztuki)


-6 jajek

-6 łyżek cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM


-2 żółtka

-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe
-1 cukier waniliowy
-3/4 szklanki cukru
-2 płaskie łyżki mąki
-250g margaryny lub masła

PONCZ 


-0,5 szklanki wody

-trochę soku z cytryny
-łyżeczka cukru

DODATKOWO


-600ml śmietanki 30%

-2 płaskie łyżki cukru pudru
-3 śmietan-fixy
-kwaśny dżem bez kawałków owoców, ja użyłam domowych powideł, można też użyć dżemu jagodowego lub porzeczkowego.


I coś do dekoracji :-) ja użyłam truskawek oraz czekoladowych kuleczek.




KREM


Z litra mleka odlewamy 0,5 szklanki, i dodajemy do niej resztę składników oprócz margaryny. Miksujemy.


Wylewamy na gotujące się mleko.Mieszamy aż zgęstnieje, studzimy.


Masło lub margarynę miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Dokładnie miksujemy. I krem gotowy :-)



BISZKOPT KAKAOWY


Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia .


Żółtka oddzielamy od białek 

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, potem mąkę oraz kakao i dokładnie miksujemy na małych obrotach. 

 Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopniach do suchego patyczka.


Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty.




BISZKOPTY JASNE


Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.



Składniki dzielimy na pół


Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Po dodaniu maki miksujemy krótko na najniższych obrotach.


 masę wylewamy na blachę, pieczemy biszkopt około 10 minut w temperaturze 170 stopni.


Po wyciągnięciu studzimy.



Pieczemy drugi.



Ostudzone biszkopty zwijamy wzdłuż dłuższego boku, mierzymy i kroimy na 3  części o jednakowej szerokości. Moje miały 9cm , bo dłuższy bok biszkopta miał 27cm. łącznie powinniśmy mieć 6 kawałków.




Każdy pasek lekko ponczujemy,  smarujemy CIENKO powidłami, i masą. 







Śmietanę ubijamy z fixami i cukrem.


SKŁADANIE TORTU


blat ciemnego biszkopta ponczujemy i smarujemy niewielką ilością  masy





Następnie paski biszkoptów zwijamy jak roladę. Są dwa sposoby zwijania toru, albo zwijamy rolady poza nim i całość nakładamy na kakowy biszkopt, lub zwijamy jeden kawałek, i na niego nawijamy kolejny







Jeśli np dolny biszkopt troszkę odstaje można go dociąć. Wszystko zyska piękny wygląd po posmarowaniu masą. 






Po wykorzystaniu wszystkich kawałków biszkopta, górę smarujemy śmietaną, i przykrywamy drugim blatem. 


Cały tort smarujemy bitą śmietaną, dekorujemy i gotowe :)






























Wkładamy do lodówki na cała noc.

Tort wręcz rozpływa się w ustach, ważne by dżem lub powidła były kwaskowe.


Polecam, tort robi wrażenie, cudownie wygląda :-)

Wymaga trochę czasu, ale warto :-)

Polecam i smacznego!!!!

11 komentarzy:

  1. wygląda na trudny, ale efekt jest ekstra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymaga troszkę zwinności, ale nie jest aż tak trudny, polecam spróbować :-)

      Usuń
  2. Nie ma talentu d tortów, ale spróbuje taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super ja zapraszam na ciasto marchewkowe cudo na blog

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładny i pewnie przepyszny! :)

    - - -
    Zapraszam do zapoznania się z menu restauracji www.roadamerican.pl/burgery. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio zrobiła tort urodzinowy do pracy, aby dotarł ze mną w całości zapakowałam go w specjalne opakowania na torty.

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka inna masa, oprócz tej sławetnej budyniowej, tutaj sie utrzyma? kazde ciasto jest z masa budyn+masło :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko