.

.

piątek, 11 września 2015

Ciasto balowe-z krakersami,masą krówkową,kremem i śmietaną-wspaniałe

Witam po raz drugi dziś :-)

Mój drugi post dzisiejszego dnia będzie poświęcony słodkościom  :-) 

Ciasto,które dziś chcę Wam przedstawić jest jednym z moich ulubionych
Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest wspaniałe w smaku.
Mowa tu o cieście balowym.
Składa się ono z kilku warstw, które cudownie ze sobą się komponują.
Podstawą ciasta jest delikatny,kakaowy biszkopt,na nim znajduje się krem, następnie warstwa słonych krakersów,potem masa kajmakowa, znów krakersy i na końcu warstwa bitej śmietany posypana deserową czekoladą.
Ciasto skupia w sobie moje ukochane smaki-słodkość karmelu, słoność krakersów,bitą śmietanę, czekoladę :D
Jest rewelacyjne i z całego serca polecam Wam jego upieczenie,zakochacie się :-)



SKŁADNIKI - na dużą blaszkę


BISZKOPT


-4 jajka

-szczypta soli
-2/3 szkl mąki pszennej
-2/3 szkl cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.


Następnie dodajemy żółtka, cukier.

Mąki wraz z kakao mieszamy i dodajemy do masy,delikatnie miksujemy.

Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.




MASA


-2 budynie śmietankowe po 40g

-1 płaska łyżka mąki pszennej
-750ml mleka
-6 łyżek cukru
-1 kostka masła lub margaryny 250g

DODATKI



-1 kubeczek śmietany 30%- 330ml
-2 łyżki cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1,5 paczki słonych krakersów
-Pół tabliczki czekolady deserowej
-Puszka masy krówkowej

Mleko przelewamy do garnka i gotujemy,zostawiamy sobie 0,5 szkl.

Do 0,5szkl zimnego mleka dodajemy cukier, mąkę, budynie i dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia.
Studzimy.
Margarynę lub masło w temp.pokojowej ucieramy,i dodajemy po łyżce zimny budyń.

Krem wykładamy na ostudzony biszkopt,wyrównujemy.


Na krem wykładamy warstwę słonych krakersów.


Na krakersy dajemy masę krówkową,i znów dajemy krakersy.




Śmietanę 30% ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier wraz z fixem.

Śmietanę wykładamy na krakersy. 
Rozsmarowujemy, ma to być dość cienka warstwa.

Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą deserową.


Ciasto powinno poleżeć w lodówce noc i cały dzień,tak by wszystko się ładnie zmacerowało,by krakersy zmiękły :-)


Ciasto pięknie się kroi,ślicznie się prezentuje a smakuje-idealnie :-)















Polecam gorąco :-)

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz