Mój drugi post dzisiejszego dnia będzie poświęcony słodkościom :-)
Ciasto,które dziś chcę Wam przedstawić jest jednym z moich ulubionych
Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest wspaniałe w smaku.
Mowa tu o cieście balowym.
Składa się ono z kilku warstw, które cudownie ze sobą się komponują.
Podstawą ciasta jest delikatny,kakaowy biszkopt,na nim znajduje się krem, następnie warstwa słonych krakersów,potem masa kajmakowa, znów krakersy i na końcu warstwa bitej śmietany posypana deserową czekoladą.
Ciasto skupia w sobie moje ukochane smaki-słodkość karmelu, słoność krakersów,bitą śmietanę, czekoladę :D
Jest rewelacyjne i z całego serca polecam Wam jego upieczenie,zakochacie się :-)
SKŁADNIKI - na dużą blaszkę
BISZKOPT
-4 jajka
-szczypta soli
-2/3 szkl mąki pszennej
-2/3 szkl cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy żółtka, cukier.
Mąki wraz z kakao mieszamy i dodajemy do masy,delikatnie miksujemy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
MASA
-2 budynie śmietankowe po 40g
-1 płaska łyżka mąki pszennej
-750ml mleka
-6 łyżek cukru
-1 kostka masła lub margaryny 250g
DODATKI
-1 kubeczek śmietany 30%-
330ml
-2 łyżki cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1,5 paczki słonych krakersów
-Pół tabliczki czekolady deserowej
-Puszka masy krówkowej
Do 0,5szkl zimnego mleka dodajemy cukier, mąkę, budynie i dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia.
Studzimy.
Margarynę lub masło w temp.pokojowej ucieramy,i dodajemy po łyżce zimny budyń.
Krem wykładamy na ostudzony biszkopt,wyrównujemy.
Na krem wykładamy warstwę słonych krakersów.
Na krakersy dajemy masę krówkową,i znów dajemy krakersy.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier wraz z fixem.
Śmietanę wykładamy na krakersy.
Rozsmarowujemy, ma to być dość cienka warstwa.
Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą deserową.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce noc i cały dzień,tak by wszystko się ładnie zmacerowało,by krakersy zmiękły :-)
Ciasto pięknie się kroi,ślicznie się prezentuje a smakuje-idealnie :-)
Polecam gorąco :-)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko