Właśnie 2 godzinki temu wróciłam z Krakowa, miałam jeszcze małe załatwienie na uczelni.
Pogoda dziś jest wybitnie paskudna, pada deszcz, wieje wiatr, ale co do deszczu-niech pada, wszędzie jest tak sucho, że szok.
Jesień w pierwszych dniach, pokazuje swe prawdziwe oblicze, mam nadzieję, że w tym roku przeważać będzie raczej polska złota jesień, niż taka jak dziś.
Ale dość wstępu, dziś przychodzę do Was z pysznym i łatwym przepisem.
Jest to tzw danie barowe, fast food-ogólnie uważane za niezdrowe.
Cóż, aby fast food był choć troszkę zdrowszy można przygotować go samemu w domu, wtedy wiemy co jemy, nie mamy chemii i konserwantów.
Daniem, o którym piszę jest domowa tortilla z sosem czosnkowym , mięskiem, sałatką, pomidorami :-)
Przyznam się, że tortille robiłam pierwszy raz, i co najważniejsze wyszła idealna.
Ciasto pięknie się zwija, nie łamie się, także spokojnie możemy ładować co nam się podoba i zwijać i zajadać.
Polecam Wam bardzo gorąco to danie, robi się je szybko, a jest pyszne.
WAŻNE
ja podaję przepis na tortille i dodatki takie, jakie robiłam, oczywiście można używać dowolnego mięsa, sałaty i dodatków.
Tortille wspaniale smakują z ogórkiem zielonym i pomidorem polanym sosem czosnkowym, cebulką, ketchupem i mięskiem-polecam również taką wersję.
SKŁADNIKI:
TORTILLA * z podanych składników wychodzi około 10 dużych tortilli
-0,5 kg mąki pszennej
-100g smalcu
-łyżeczka soli
-3/4 szkl gorącej-wrzącej wody
Do mąki dodajemy smalec, i przecieramy palcami.
Następnie dodajemy sól i wrzącą wodę-mieszamy wszystko łyżką-by nie poparzyć sobie rąk:-)
Zarabiamy ciasto, powinno być miłe w dotyku, elastyczne.
Ciasto dajemy do foliowego woreczka i wsadzamy na 20-25 minut do lodówki.
WAŻNE Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, spokojnie możecie je przechowywać w woreczku w lodówce, i usmażyć tortille następnego dnia.
ja tak robiłam i były pyszne.
Następnie z ciasta urywamy mały kawałek i wałkujemy bardzo cieniutko na okrągły placek.
Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i dajemy na nią placek.,
Powinny pojawić się pęcherzyki.
Odwracamy na drugą stronę, dosmażamy i gotowe.
:-)
Tortille jak ze sklepu-tylko lepsze :P bo bez chemii :-)
Usmażone tortille przykrywamy ściereczką lub miską.
SOS CZOSNKOWY
-1 duży jogurt naturalny
-3 ząbki czosnku
-pieprz
-4 łyżki ketchupu
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, czosnek miażdżymy w prasce.
DODATKI
-0,5 kg mięsa(może być schab, filet z kurczaka, łopatka wieprzowa)
-przyprawa do gyros
-cebulka
-sałata lodowa
-pomidory
-3 łyżki śmietany
Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na małej ilości oleju, dodajemy przyprawę.
Sałatę lodową kroimy drobno, dodajemy pokrojony pomidor i śmietanę.
Cebulkę smażymy.
Na tortillę wykładamy sałatkę, mięso, sos ,cebulkę.
Zwijamy w rożek,i dodajemy jeszcze sałatki, sosu, mięska. Koniec można owinąć folią aluminiową by wszystko ładnie się trzymało i sos nie wypływał :-)
I gotowe, wspaniałe, pyszne i łatwe :-)
SMACZNEGO!!!
Mniam, uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńSmalcu?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić go masłem
Usuń