.

.

piątek, 25 września 2015

domowa tortilla z dodatkami i sosem czosnkowym. Super się zwija, elastyczna, nie łamie się :-)

Witam Kochani tego jesiennego dnia

Właśnie 2 godzinki temu wróciłam z Krakowa, miałam jeszcze małe załatwienie na uczelni.
Pogoda dziś jest wybitnie paskudna, pada deszcz, wieje wiatr, ale co do deszczu-niech pada, wszędzie jest tak sucho, że szok.

Jesień w pierwszych dniach, pokazuje swe prawdziwe oblicze, mam nadzieję, że w tym roku przeważać będzie raczej polska złota jesień, niż taka jak dziś.

Ale dość wstępu, dziś przychodzę do Was z pysznym i łatwym przepisem.
Jest to tzw danie barowe, fast food-ogólnie uważane za niezdrowe. 
Cóż, aby fast food był choć troszkę zdrowszy można przygotować go samemu w domu, wtedy wiemy co jemy, nie mamy chemii i konserwantów.

Daniem, o którym piszę jest domowa tortilla z sosem czosnkowym , mięskiem, sałatką, pomidorami :-)

Przyznam się, że tortille robiłam pierwszy raz, i co najważniejsze wyszła idealna.
Ciasto pięknie się zwija, nie łamie się, także spokojnie możemy ładować co nam się podoba i zwijać i zajadać. 

Polecam Wam bardzo gorąco to danie, robi się je szybko, a jest pyszne.

WAŻNE
ja podaję przepis na tortille i dodatki takie, jakie robiłam, oczywiście można używać dowolnego mięsa, sałaty i dodatków.
Tortille wspaniale smakują z ogórkiem zielonym i pomidorem polanym sosem czosnkowym, cebulką, ketchupem i mięskiem-polecam również taką wersję. 


SKŁADNIKI:

TORTILLA  * z podanych składników wychodzi około 10 dużych tortilli


-0,5 kg mąki pszennej
-100g smalcu
-łyżeczka soli
-3/4 szkl gorącej-wrzącej wody

Do mąki dodajemy smalec, i przecieramy palcami.

Następnie dodajemy sól i wrzącą wodę-mieszamy wszystko łyżką-by nie poparzyć sobie rąk:-)
Zarabiamy ciasto, powinno być miłe w dotyku, elastyczne.
Ciasto dajemy do foliowego woreczka i wsadzamy na 20-25 minut do lodówki.

WAŻNE Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, spokojnie możecie je przechowywać w woreczku w lodówce, i usmażyć tortille następnego dnia.
ja tak robiłam i były pyszne. 

Następnie z ciasta urywamy mały kawałek i wałkujemy bardzo cieniutko na okrągły placek.

Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i dajemy na nią placek.,
Powinny pojawić się pęcherzyki.
Odwracamy na drugą stronę, dosmażamy i gotowe.


:-)

Tortille jak ze sklepu-tylko lepsze :P bo bez chemii :-) 
Usmażone tortille przykrywamy ściereczką lub miską.

SOS CZOSNKOWY

-1 duży jogurt naturalny
-3 ząbki czosnku
-pieprz
-4 łyżki ketchupu

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, czosnek miażdżymy w prasce.


DODATKI

-0,5 kg mięsa(może być schab, filet z kurczaka, łopatka wieprzowa)
-przyprawa do gyros
-cebulka
-sałata lodowa
-pomidory
-3 łyżki śmietany


Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na małej ilości oleju, dodajemy przyprawę.

Sałatę lodową kroimy drobno, dodajemy pokrojony pomidor i śmietanę.

Cebulkę smażymy.

Na tortillę wykładamy sałatkę, mięso, sos ,cebulkę.


Zwijamy w rożek,i dodajemy jeszcze sałatki, sosu, mięska.  Koniec można owinąć folią aluminiową by wszystko ładnie się trzymało i sos nie wypływał :-)

I gotowe, wspaniałe, pyszne i łatwe :-) 






SMACZNEGO!!!








1 komentarz: