.

.

poniedziałek, 28 września 2015

Ciasto jamajka-z bananami, bitą śmietaną i galaretką

Witam kochani tego pięknego, jesiennego popołudnia ;-)

Minionej nocy mieliśmy na niebie cudowne zjawisko astronomiczne-krwawy księżyc.
Mam nadzieję, że znaleźliście chwilkę, by zobaczyć to piękne i rzadkie zjawisko.
Ja mieszkam niedaleko Krakowa i niebo nie było pokryte chmurami, więc widziałam czerwony księżyc.
około 4:45 rano ;-)
nie obserwowałam długo, bo było zimno jak cholera :P

Chciałam zrobić zdjęcie, ale niestety moją zwykłą cyfrówką nie było to możliwe :-)
Piękne zjawisko, cieszę się,że mogłam zobaczyć.W ogóle w tym roku mieliśmy kilka wyjątkowych zjawisk astronomicznych -w marcu zaćmienie słońca, w sierpniu spadające gwiazdy, teraz czerwony księżyc. Dobry rok dla miłośników astronomii :-) Mnie od zawsze fascynowało niebo, gwiazdy i inne zjawiska, dlatego cieszę się, że pogoda sprzyjała i mogłam wszystkie widzieć.

No ale dość o gwiazdach .

Przejdźmy do kulinariów.
dziś przychodzę do Was z ostatnio dość popularnym ciastem-ciastem jamajka.
Jest to bardzo pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkopta,bananów,galaretki,bitej śmietany,i całość jest posypana czekoladą.
Ciasto jest wspaniałe w smaku, muszę jednak troszkę zmodyfikować przepis, bo wychodzi dość wysokie, a ja nie przepadam za wysokimi ciachami, po prostu jak będę je piekła następnym razem, to banany pokroję w plastry, i dam mniej śmietany :-) -przepis już po modyfikacji 

Ciasto pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo je Wam polecam :-)


No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:  *Na dużą blaszkę

BISZKOPT

-6 jajek
-3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
-3/4 szklanki cukru
-2 duże łyżki kakao
-1 budyń czekoladowy 40g
-2 łyżeczki proszku do pieczenia


PONCZ

-3/4 szkl wody
-sok z 1/2 cytryny
-5 łyżek wódki
-3 łyżki cukru

MASA ŚMIETANOWA

- 750ml śmietany 30%
-2 śmietan-fixy
-3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

-sok z 1/2 cytryny do posmarowania bananów by nie ciemniały
-5 dużych bananów
-2 galaretki cytrynowe
-800ml wrzątku
-0,5 tabliczki czekolady deserowej




2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do całkowitego ostudzenia i lekkiego stężenia.

Potem  przygotowujemy biszkopt.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka. W miseczce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy krótko na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy budyń i kakao. 

Miksujemy do połączenia się składników.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy masę, wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170stopni-do suchego patyczka.


Upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki, studzimy i kroimy na dwa blaty.


Składniki na poncz mieszamy ze sobą i ponczujemy pierwszy blat biszkopta.

banany kroimy albo wzdłuż albo na grubsze plastry. *Ja następnym razem pokroję w plastry, ponieważ miałam naprawdę wielkie banany i ciasto wyszło mi dość wysokie :-) 
Ciasno układamy obok siebie, i smarujemy sokiem z cytryny-by brzydko nie ściemniały.



Banany zalewamy tężejącą galaretką i wszystko wsadzamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

Następnie zimną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z fixami.

2/3 śmietany wykładamy na galaretkę.

następnie dajemy 2 blat biszkopta, ponczujemy go i wykładamy resztę śmietany.
Całość obficie posypujemy startą czekoladą. 

I ciasto jest gotowe.
Najlepiej jeść na drugi dzień, by wszystko ładnie się zmacerowało :-)

bardzo polecam, ciasto jest pyszne, i wygląda duuużo ładniej niż na zdjęciach :-) 








SMACZNEGO!!! :-)

2 komentarze:

  1. robiłam to ciasto, warte zachodu, poprostu pyyyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super.bardzo sie ciesze ze smakowalo:)

      Usuń