.

.

piątek, 11 września 2015

Kotlety ziemniaczane z marchewką,kapustą i pieczarkami z sosem serowym

Witam Kochani :-) 

Dziś przychodzę do Was z przepisem niezwykle prostym a pysznym. 
Chcę Wam przedstawić mój sposób na kotleciki ziemniaczane z wieloma dodatkami i pysznym sosem serowym :-)

Danie jest idealne na obiad czy przekąskę. 
Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania :-)

SKŁADNIKI:

-1 kg ziemniaków
-2 duże marchewki
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-2 średnie pieczarki
-kawałek białej kapusty (około 100g)
-8-10  łyżek mąki  pszennej
-sól
-pieprz
-2 jajka
-1 łyżka masła
-bułka tarta
-olej do smażenia

SOS 
-2 serki topione
-1szkl mleka
-sól
-pieprz


Ziemniaki oraz marchewkę obieramy,kroimy i dajemy do garnka,gotujemy do miękkości.

Studzimy.(nie solimy)
Ziemniaki mielimy na sitku o małych dziurkach, marchewkę na dużych.

Kapustę,pieczarki, cebulkę oraz czosnek kroimy bardzo drobno. Wszystko dajemy do garnka i smażymy na 1 łyżce masła-mieszamy by się nie przypaliło-studzimy.


Do zmielonych ziemniaków i marchewki dodajemy usmażone pieczarki,cebulę,kapustę i czosnek.
Dodajemy mąkę,jajka, sól,pieprz i wszystko dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.


Z ciasto formujemy kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.


SOS
-wszystkie składniki dajemy do garnka,gotujemy do rozpuszczenia serków.
Chwilkę studzimy by sos zgęstniał.

Usmażone kotleciki możemy podawać same lub z sosem.
Oczywiście można je podawać z dowolnym sosem,np pieczarkowym,ja jednak bardzo polecam serowy -palce lizać :-) 

I nasze danie gotowe. Polecam,kotleciki są wspaniałe :-)





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz