.

.

środa, 2 września 2015

papryka faszerowana z kaszą jaglaną i serkiem topionym.

Witam kochani

Tropiki odpuściły, mam nadzieję że na dobre :-)

Wreszcie zrobiło się troszkę chłodniej, więc są większe chęci do działania i robienia czegokolwiek :-)
Nie wiem czy Wy też tak macie, że czujecie już w powietrzu jesień?

Jak wychodzę wieczorem na balkon posiedzieć sobie, to widzę, że powietrze pachnie inaczej, słońce świeci delikatniej, i niebo też jakieś takie inne - jesień skrada się za horyzontem :-)


Lubie jesień, te ciepłe kolory, babie lato, zapach spadających liści, mgły o poranku, piękna pora roku, oczywiście mówię tu o złotej,słonecznej jesieni, a nie szaro burej, z deszczem i wichurami.

jaka będzie jesień tego roku, cóż przekonamy się niebawem. na razie mamy jeszcze lato, wiec cieszmy się nim.

Dosyć tej mojej pisaniny, przejdźmy do konkretów-czyli do garów :P


Dziś przychodzę do Was z przepisem na świetną paprykę faszerowaną. 

Bazą farszu jest bardzo zdrowa kasza jaglana, powinna ona często pojawiać się na naszych stołach, ponieważ ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, oraz zawiera wiele witamin i mikroelementów.

Papryka jest miękka, ale jędrna, nie "rozciapana" :-)


Bardzo smaczne danie na obiad i nie tylko. 

Polecam

Zaczynamy:


SKŁADNIKI


FARSZ

-2 torebki kaszy jaglanej- 200g
-papryka (obojętnie jaka, chociaż najlepsza jest czerwona, mięsista)-nie podaję ilości bo wszystko zależy od wielkości papryk-farszu wychodzi duużo. :-) 
-500g mięsa mielonego
-100g pieczarek
-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-4 łyżki koncentratu pomidorowego
-troszkę oleju
-troszkę wegety, pieprzu
-1 kostka serka topionego śmietankowego 


Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, tylko troszkę krócej.

Cebulkę szklimy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojone pieczarki.
Czosnek miażdżymy w prasce i dodajemy do całości, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Wszystko mieszamy i dusimy chwilkę.
Jeśli z mięsa powstanie dużo tłuszczu, wody-należy to odlać, bo w pieczeniu papryki zrobi się za dużo sosu.


farsz ściągamy z ognia, i dodajemy do niego kaszę jaglaną-ugotowaną i odsączoną z wody. Wszystko dokładnie mieszamy.




Papryki należy przekroić i usunąć gniazda nasienne, następnie ładujemy do nich farsz- ile wejdzie.

Na koniec smarujemy serkiem topionym


Papryki Układamy stojąco w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do niego 3/4 szkl wody, przykrywamy pokrywą, jeśli nie mamy pokrywy-folią aluminiową. 


Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 -30 minut.


Dzięki wodzie papryka nam się jakby ugotuje na parze :-)


jest pyszna, polecam gorąco!!!













SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Świetny farsz. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Ps. Cudny jamniczek :)

    OdpowiedzUsuń