Dziś przychodzę do Was z kolejnym bardzo smacznym, a nawet pysznym ciastem.
Nie ukrywam, że piekłam go już kilka razy, i jest to jedno z ulubionych ciast w moim domu.
Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, pięknie wygląda i wręcz rozpływa się w ustach.
Składa się z naponczowanego biszkopta, przełożonego masą na bazie budyniu karmelowego, a górę ciasta wieńczy to co w nim najlepsze-prażony słonecznik.
Nadaje ciastu lekko orzechowego, bardzo ciekawego smaku.
Polecam Wam przygotowanie tego ciasta, na pewno się zakochacie.
No to zaczynamy :
SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ
BISZKOPT
6 jajek
3/4 szkl cukru
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
MASA
2 budynie karmelowe 40g
8-10 łyżek cukru
2 łyzki mąki pszennej
1 litr mleka
250g masła lub margaryny
SŁONECZNIK PRAŻONY
300g słonecznika
120g masła
2 łyżki mleka
1 cukier waniliowy
0,5 szkl cukru pudru
PONCZ
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
5 łyżek wódki
3/4 szkl przegotowanej wody
Najpierw przygotowujemy biszkopt.
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno
dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie dodajemy cukier. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszamy i dodajemy do masy, wszystko delikatnie miksujemy, na koniec dodajemy olej-miksujemy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wylewamy masę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Studzimy, ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
MASA
Mleko wlewamy do gara. Zostawiamy tylko około 3/4 szklanki.
Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 2 budynie karmelowe, mąkę oraz cukier, dokładnie miksujemy na gładką masę.
Wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń.
Studzimy!
Margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimny budyń karmelowy. I masa gotowa :-)
PRAŻONY SŁONECZNIK
Do garnka dajemy masło, mleko,cukier puder i cukier waniliowy, na małym ogniu rozpuszczamy i mieszamy ze sobą, tak by masło się nie przypaliło.
Następnie wsypujemy słonecznik i mieszamy dokładnie, trzymamy na ogniu chwilkę.
następnie wylewamy masę na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrównujemy.
Słonecznik prażymy około 10-15 minut w temperaturze 180-190 stopni.
WAŻNE podczas prażenia musimy mieszać słonecznik by się nie przypalił, prażymy na złoty kolor.
Studzimy, gdy słonecznik jest zimny, łamiemy, drobimy go rękami.
PONCZ
Kawę oraz cukier zalewamy gorąca wodą. Studzimy. Następnie dodajemy wódkę.
SKŁADANIE CIASTA
pierwszy blat biszkopta ponczujemy,
następnie wykładamy na niego 2/3 masy, i przykrywamy drugim blatem.
Następnie ponczujemy, wykładamy resztę kremu, wyrównujemy, całość posypujemy obficie słonecznikiem.
Ciasto najlepiej by poleżało noc w lodówce.
I gotowe.
Ciasto jest rewelacyjne, bardzo polecam!!!
SMACZNEGO :-)
ale mam ochotę na kawałek takiego ciacha :)
OdpowiedzUsuńWitam. Biszkopt należy przeciąć wzdłuż całej długości czy tylko na połowę??
OdpowiedzUsuńWitam.biszkopt tniemy na dwa blaty wzdluz dlugosci tak jak na zdjeciu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za szybką odpowiedź. Ciasto wyszło bardzo dobre :)
Usuńbardzo się cieszę, że smakowało :-) Pozdrawiam
UsuńPiekłam ciasto na imprezę rodzinną, ciasto bardzo smakowało, przepis godny plecenia. Słonecznik rozpływa się w ustach. Plecam przez duże P.
OdpowiedzUsuń