.

.

czwartek, 24 września 2015

Knedle z kaszy jaglanej z mięsnym farszem i sosem grzybowym

Witam Kochani tego jesiennego popołudnia

Dziś przychodzę do Was z bardzo smacznym przepisem. 
Od niedawna zaczęłam częściej stosować w kuchni kaszę jaglaną, jest ona bardzo zdrowa i można z niej przygotować wiele smacznych dań.

Dziś zrobiłam knedle z kaszy jaglanej.  Wyszły niezwykle smaczne i mięciutkie. Jedyną ich wada, to dość kleiste ciasto, ale aby knedle ładnie się formowały i nie przyklejały do rąk, należy smarować ręce olejem i wszystko pięknie się formuje.
Polecam Wam przygotować takie knedle, bo są rewelacyjne.


No to zaczynamy:

SKŁADNIKI

CIASTO NA KNEDLE

-2 torebki kaszy jaglanej po 100g
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-0,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki mleka
-1 łyżka cukru

*troszkę oleju do maczania rąk

FARSZ

-około 200 g mięsa (może być łopatka wieprzowa, schab,karkówka)
-1 cebula
-1 duży ząbek czosnku
-1 marchew
-trochę wegety
-troszkę maggi do smaku
-pieprz
*można dodać troszkę ugotowanego ryżu, mi akurat zostało z obiadu z dnia poprzedniego to dodałam do farszu :-)

SOS GRZYBOWY

-1 kostka bulionowa grzybowa
-trochę grzybów świeżych lub suszonych (jak suszone, to należy je namoczyć w wodzie)
-2 łyżki mąki
-2 łyżki śmietany
-pieprz
-woda około 750ml

Przygotowanie knedli

Najpierw gotujemy kaszę jaglaną, studzimy. 
Następnie miksujemy ją blenderem na gładką masę wraz z 2 łyżkami mleka.

Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i cukier. Ciasto jest dość kleiste. 


Farsz

Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dajemy do garnka, dodajemy cebulkę oraz czosnek i dusimy do miękkości. 

Następnie studzimy, i mielimy wszystko maszynką do mielenia,  nie pomijamy cebuli i czosnku.

Marchew gotujemy do miękkości, i trzemy na tarce, dodajemy do zmielonego mięsa. 

Wszystko doprawiamy, można spróbować czy nam odpowiada smak, i ewentualnie doprawić. 

SoS

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy grzyby i kostkę .

Gotujemy. W pół szklanki wody mieszamy mąkę oraz śmietanę i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem. 


Ręce smarujemy olejem, urywamy kawałek ciasta, spłaszczamy, dajemy troszkę farszu i tworzymy kulkę. 


Knedle wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 7 minut. 


Podajemy polane sosikiem :-)







I gotowe. 
bardzo proste, zdrowe i bardzo polecam wypróbować bo warto :D 

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Mmmm... aż mi ślinka cieknie :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń