Jakiś czas temu upiekłam wspaniałe ciasteczka, które zachwyciły mnie swoim smakiem.
Są to ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego , którego smak jest silnie wyczuwalny.
Bardzo smaczne, chrupiące, lekko słonawe, ale i słodkie-super.
SKŁADNIKI
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki masła orzechowego
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-0,5 szklanki mleka
-1 jajko
-0,5 szkl cukru
-70g margaryny
-1,5 łyżki miodu
Wszystkie składniki oprócz mąki dajemy do miski.
Miksujemy na gładką masę, i dodajemy mąkę.
Miksujemy.
Wyciągamy ciasto na blat i wyrabiamy na gładką masę-należy trochę podsypać mąką.
Następnie ciasto dzielimy na kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy widelcem tworząc śliczny wzór kratki.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni-ładnie podrosną.
Można je przechowywać w pudełeczku lub puszce, są chrupiące, kruche i wspaniałe w smaku.
Polecam gorąco :-)
smacznego :-)
robiłam podobne, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie : )
OdpowiedzUsuńIle ciasteczek wychodzi z takiej proporcji?
OdpowiedzUsuńokoło 25 ciasteczek,ich ilość zależy od wielkości :-) Jak zrobimy większe kuleczki wyjdzie mniej :-) Mi wyszło około 25 sztuk :-)
Usuńmi wyszło za rzadkie ciasto
OdpowiedzUsuńno to proszę dodać do ciasta trochę mąki...pewnie tak się stało bo robiła Pani z kupnego masła orzechowego, które jest rzadsze. Ja robię z domowego.
UsuńCzyli wystarczyło tylko dodać więcej mąki niż jest napisane w przepisie
UsuńA jak robi Pani własne masło orzechowe?
Usuńbardzo proszę tu jest przepis, z boku strony jest też wyszukiwarka przepisów :) http://smaki-katriny.blogspot.com/2015/12/maso-orzechowe.html
UsuńAle ciasteczka są pyszne
OdpowiedzUsuńnie polecam,ciasto za rzadkie ,ciastka bez wyrazu,twardziochy takie ;[
OdpowiedzUsuńNie zgadzam sie. One wcale nie sa twarde. Sa kruchutkie i pyszne.
Usuńno przykro mi,ale mi nie wyszły,ciasto było zbyt rzadkie żeby coś z niego ulepić musiałam mąki dodać,i pewnie dlatego wyszły twarde a nie kruche;( a szkoda bo wyglądają apetycznie
UsuńMyślę,że włożenie ciasta do lodówki mogłoby pomóc. Dodawanie mąki powoduje że są twarde zwłaszcza zbyt dużej ilości.
Usuń