Mam nadzieję, że byliście grzeczni, i przyjdzie dziś w nocy do Was Mikołaj :-)
Nawet jeśli nie byliście, to i tak przyjdzie-z rózgą hehe
Wczoraj skończyłam pierwsze w tym roku świąteczne "pierniczenie"-pieczenie pierniczków.
Jestem bardzo zadowolona z efektu, wyszły ładniutkie :-) Pochwalę się niedługo.
Z powodu pieczenia pierniczków, nie chciało mi się już piec jakiegoś poważniejszego ciasta, więc postanowiłam zrobić kolejne ciasto bez pieczenia, i efekt mnie zachwycił :-)
Ciasto kawowe na herbatnikach, z pierzynką z bitej śmietany, to idealna propozycja na weekend :-)
Ciasto jest wspaniałe, i chyba upiekę je też na święta :-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI
* PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ
-1,5 paczki herbatników maślanych
-1 paczka herbatników kakaowych
-330ml śmietany 30%
-2 śmietan-fixy
-1 łyżka cukru pudru
-troszkę czekolady mlecznej do posypania ciasta
MASA
-1 litr mleka
-4 żółtka
-2 budynie śmietankowe po 40g
-1 cukier waniliowy
-3/4 szklanki cukru
-125g margaryny
-125g masła
-1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema (takiej jak pył)
-2 płaskie łyżki mąki pszennej
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu.
Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-)
Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki mleka,nie może być żadnych grudek.
Powstałą miksturę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń-do zgęstnienia.
Następnie budyń studzimy.
Margarynę oraz masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę.
następnie dodajemy małymi porcjami ZIMNY budyń.
Na koniec dodajemy czubatą łyżkę kawy crema.
Wszystko miksujemy i nasz pyszny krem gotowy :-)
Dno blaszki wykładamy folią aluminiową.
następnie układamy warstwę waniliowych herbatników.
Krem dzielimy na pół.
Pierwszą połowę kremu wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy.
Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników-tym razem kakaowych.
I dajemy resztę kremu.
Na koniec dajemy trzecią warstwę herbatników -waniliowych.
Do schłodzonej śmietany 30% dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy.
Ubijamy na sztywną masę.
Śmietanę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą mleczną.
I nasze ciasto gotowe :-)
Wkładamy je na całą noc do lodówki by herbatniki zmiękły i by wszystko pięknie się zmacerowało :-)
Ciasto smakuje cudownie, nutka kawy jest bardzo dobrze wyczuwalna, pięknie się kroi, i pięknie wygląda.
Proste i pyszne ciasto
Polecam :-)
SMACZNEGO!!!
Ale pyszne ciasto. Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńja też, zwłaszcza że jest z kawą :)
UsuńCiasto wspaniałe a przede wszystkim bez pieczenia )
OdpowiedzUsuńBardzo pyszniutkie i szybkie do zrobienia, jak to ja mówię o ciastach bez pieczenia : "upiekłam ciasto w lodówce" :D
UsuńCiasto przepyszne, zachwyciło całą rodzinę :) Dziękuję za kolejny wspaniały przepis! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że ciasto smakowało :) pozdrawiam cieplutko :)
UsuńFajne ciasto ale za nic w świecie nie umiem wyjąć całego kawałka z blachy bo się rozpada :-/
OdpowiedzUsuńkurcze szczerze powiedziawszy to nie mam zielonego pojęcia dlaczego. Masa wszystko pięknie trzyma i nic nie ma prawa się rozpadać, mam nadzieję że ciasto było krojone na drugi dzień, a nie od razu po zrobieniu.
UsuńTak było ponad 12h w lodówce, ale już domyślam się czemu, chyba masa budyniowa się zważyła i całość się rozpływa... :-/
OdpowiedzUsuńMogło tak się zdarzyć. Ważne by wszystkie składniki masy były w podobnej temperaturze, wtedy nic się nie zważy. Jeśli budyń był zbyt zimny lub ciepły mogła się zważyć. Jest jednak sposób na uratowanie zważonego kremu: trzeba go lekko podgrzać w mikrofali (około 30-40 sekund) i zmiksować na najwyższych obrotach. krem odzyska gładką konsystencję.
UsuńWygląda super, aż trudno uwierzyć że takie szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, robi się szybko, łatwo i przyjemnie :-) Polecam też ciasto Kawosz -jest przewspaniałe i też bez pieczenia :-) http://smaki-katriny.blogspot.com/2016/09/ciasto-kawosz-z-kawowa-pianka-i-kremem.html
Usuń