.

.

wtorek, 1 grudnia 2015

ciasteczka z masłem orzechowym-przepyszne

Postanowiłam, że dziś będę kontynuowała temat masła orzechowego.

Jakiś czas temu upiekłam wspaniałe ciasteczka, które zachwyciły mnie swoim smakiem.
Są to ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego , którego smak jest silnie wyczuwalny.
Bardzo smaczne, chrupiące, lekko słonawe, ale i słodkie-super.

SKŁADNIKI

-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki masła orzechowego
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-0,5 szklanki mleka
-1 jajko
-0,5 szkl cukru
-70g margaryny
-1,5 łyżki miodu

Wszystkie składniki oprócz mąki dajemy do miski. 

Miksujemy na gładką masę, i dodajemy mąkę.

Miksujemy.
Wyciągamy ciasto na blat i wyrabiamy na gładką masę-należy trochę podsypać mąką.

Następnie ciasto dzielimy na kuleczki wielkości orzecha włoskiego.


Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy widelcem tworząc śliczny wzór kratki.





Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni-ładnie podrosną.


Można je przechowywać w pudełeczku lub puszce, są chrupiące, kruche i wspaniałe w smaku.
Polecam gorąco :-)









smacznego :-) 

14 komentarzy:

  1. robiłam podobne, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile ciasteczek wychodzi z takiej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 25 ciasteczek,ich ilość zależy od wielkości :-) Jak zrobimy większe kuleczki wyjdzie mniej :-) Mi wyszło około 25 sztuk :-)

      Usuń
  3. mi wyszło za rzadkie ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to proszę dodać do ciasta trochę mąki...pewnie tak się stało bo robiła Pani z kupnego masła orzechowego, które jest rzadsze. Ja robię z domowego.

      Usuń
    2. Czyli wystarczyło tylko dodać więcej mąki niż jest napisane w przepisie

      Usuń
    3. A jak robi Pani własne masło orzechowe?

      Usuń
    4. bardzo proszę tu jest przepis, z boku strony jest też wyszukiwarka przepisów :) http://smaki-katriny.blogspot.com/2015/12/maso-orzechowe.html

      Usuń
  4. Ale ciasteczka są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. nie polecam,ciasto za rzadkie ,ciastka bez wyrazu,twardziochy takie ;[

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zgadzam sie. One wcale nie sa twarde. Sa kruchutkie i pyszne.

      Usuń
    2. no przykro mi,ale mi nie wyszły,ciasto było zbyt rzadkie żeby coś z niego ulepić musiałam mąki dodać,i pewnie dlatego wyszły twarde a nie kruche;( a szkoda bo wyglądają apetycznie

      Usuń
    3. Myślę,że włożenie ciasta do lodówki mogłoby pomóc. Dodawanie mąki powoduje że są twarde zwłaszcza zbyt dużej ilości.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko