.

.

wtorek, 29 grudnia 2015

wspaniały i zdrowy chleb, bez wyrastania :-)

Witam kochani 

jak to mówią święta, święta i po świętach 
Mam nadzieję, że wypieki się udały, że wszystko smakowało i że prezenty pod choinką były wspaniałe. 

Dziś przychodzę do Was z jednym z najlepszych przepisów na chleb jaki mam :-)

Jakiś czas temu wstawiałam przepis na chlebuś na maślance, tym razem mam przepis z samymi zdrowymi dodatkami, jest szybki, bez wyrastania.
Pięknie wyrasta, długo pozostaje świeży i idealnie smakuje :-) 

Bardzo Wam polecam ten przepis, sama bardzo często piekę ten chlebuś i jestem w nim zakochana.

SKŁADNIKI 

przepis na 1 chlebuś upieczony w formie 12x22 cm


-2 szklanki ciepłej wody
-20g drożdży świeżych
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
-5 łyżek płatków owsianych górskich
-0,5 kg mąki pszennej tortowej
-1 duża garść słonecznika łuskanego
-1 duża garść siemienia lnianego

Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży.


następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.


powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym

Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.
I gotowe :-) 













Chleb jest wspaniały,bardzo Wam polecam 

p.s a jak Wam zostanie troszkę ziarenek, nie zapomnijcie o ptaszkach,chociaż te zdecydowanie wolą słoninkę ;]






4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i polecam,szybki i bardzo pyszny chlebuś. pozdrawiam :)

      Usuń
  2. pozwoliłam sobie zamieścić twój przepis na moim blogu. chlebek rewelacyjny. dzieki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super,bardzo się cieszę :-) Pozdrawiam :-)

      Usuń