Witam kochani
jak to mówią święta, święta i po świętach
Mam nadzieję, że wypieki się udały, że wszystko smakowało i że prezenty pod choinką były wspaniałe.
Dziś przychodzę do Was z jednym z najlepszych przepisów na chleb jaki mam :-)
Jakiś czas temu wstawiałam przepis na chlebuś na maślance, tym razem mam przepis z samymi zdrowymi dodatkami, jest szybki, bez wyrastania.
Pięknie wyrasta, długo pozostaje świeży i idealnie smakuje :-)
Bardzo Wam polecam ten przepis, sama bardzo często piekę ten chlebuś i jestem w nim zakochana.
SKŁADNIKI
przepis na 1 chlebuś upieczony w formie 12x22 cm
-2 szklanki ciepłej wody
-30g drożdży świeżych
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
-5 łyżek płatków owsianych górskich
-0,5 kg mąki pszennej tortowej
-1 duża garść słonecznika łuskanego
-1 duża garść siemienia lnianego
Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.
powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym
Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
I gotowe :-)
Chleb jest wspaniały,bardzo Wam polecam
p.s a jak Wam zostanie troszkę ziarenek, nie zapomnijcie o ptaszkach,chociaż te zdecydowanie wolą słoninkę ;]
swietny. zrobie jutro po pracy :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i polecam,szybki i bardzo pyszny chlebuś. pozdrawiam :)
Usuńpozwoliłam sobie zamieścić twój przepis na moim blogu. chlebek rewelacyjny. dzieki za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńSuper,bardzo się cieszę :-) Pozdrawiam :-)
Usuńwszystko zrobiłam jak trzeba,a chlebek opadł i wyszedł na dole zakalec,dlaczego??? :(
OdpowiedzUsuńOjej :( strasznie mi przykro. Ciężko powiedziec co się stało,ponieważ te chlebuś na prawdę ciężko zepsuć. Jedyne co mi przychodzi do głowy to słabe drożdże.
UsuńKasienko,jak długo mieszac ciasto? Obie grzałki do pieczenia?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pieczenie góra-dół ,mieszamy aż do połączenia składników
UsuńKasiu,jaka mąka najlepsza? Tortowa 450 czy moze lepiej 500-550? :)
OdpowiedzUsuńJa piekę tak jak w przepisie z mąki tortowej. :) można dodać trochę razowej około 150g
UsuńKasienko,dlaczego mój chlebek pęka zawsze po jednym boku? :(
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcia,mój też czasem pęka jak wyrośnie zbyt mocno
UsuńKasiu,a na dolnej grzałce chlebuś sie upiecze? Moja górna grzałka dosyc przypieka i góra jest zbyt spieczona :(
OdpowiedzUsuńraczej marne szanse...jak chleb ma się dobrze upiec i ładnie wyrosnąć jak go będziesz piec tylko od dołu...zrobi się zakalec i tyle. Nie polecam takich eksperymentów
UsuńKasiu,a chlebek nacina sie przez środek? :)
OdpowiedzUsuńP. Kasiu .Chlebuś pyszny.Super przepis. Zrobiłam wszystko tak jak pisało w przepisie.Upiekłam w sobotę .Dzisiaj jest wtorek po południu ,a chlebuś jeszcze świeżutki.Bardzo dobry przepis.
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo się cieszę
UsuńPyszny chlebek. Właśnie ostygl i spróbowałam :) można jeść sam bez żadnych dodatków. Tylko metodę pieczenia zmieniłam na sam termoobieg. Dziękuję za super przepis:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że chlebuś smakował. Ja zawsze piekę grzanie góra-dół :)
Usuń