.

.

wtorek, 29 grudnia 2015

wspaniały i zdrowy chleb, bez wyrastania :-)

Witam kochani 

jak to mówią święta, święta i po świętach 
Mam nadzieję, że wypieki się udały, że wszystko smakowało i że prezenty pod choinką były wspaniałe. 

Dziś przychodzę do Was z jednym z najlepszych przepisów na chleb jaki mam :-)

Jakiś czas temu wstawiałam przepis na chlebuś na maślance, tym razem mam przepis z samymi zdrowymi dodatkami, jest szybki, bez wyrastania.
Pięknie wyrasta, długo pozostaje świeży i idealnie smakuje :-) 

Bardzo Wam polecam ten przepis, sama bardzo często piekę ten chlebuś i jestem w nim zakochana.

SKŁADNIKI 

przepis na 1 chlebuś upieczony w formie 12x22 cm


-2 szklanki ciepłej wody
-30g drożdży świeżych
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
-5 łyżek płatków owsianych górskich
-0,5 kg mąki pszennej tortowej
-1 duża garść słonecznika łuskanego
-1 duża garść siemienia lnianego

Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży.


następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.


powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym

Pieczemy około 40-50  minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
I gotowe :-) 













Chleb jest wspaniały,bardzo Wam polecam 

p.s a jak Wam zostanie troszkę ziarenek, nie zapomnijcie o ptaszkach,chociaż te zdecydowanie wolą słoninkę ;]






17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i polecam,szybki i bardzo pyszny chlebuś. pozdrawiam :)

      Usuń
  2. pozwoliłam sobie zamieścić twój przepis na moim blogu. chlebek rewelacyjny. dzieki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super,bardzo się cieszę :-) Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. wszystko zrobiłam jak trzeba,a chlebek opadł i wyszedł na dole zakalec,dlaczego??? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej :( strasznie mi przykro. Ciężko powiedziec co się stało,ponieważ te chlebuś na prawdę ciężko zepsuć. Jedyne co mi przychodzi do głowy to słabe drożdże.

      Usuń
  4. Kasienko,jak długo mieszac ciasto? Obie grzałki do pieczenia?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczenie góra-dół ,mieszamy aż do połączenia składników

      Usuń
  5. Kasiu,jaka mąka najlepsza? Tortowa 450 czy moze lepiej 500-550? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę tak jak w przepisie z mąki tortowej. :) można dodać trochę razowej około 150g

      Usuń
  6. Kasienko,dlaczego mój chlebek pęka zawsze po jednym boku? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia,mój też czasem pęka jak wyrośnie zbyt mocno

      Usuń
  7. Kasiu,a na dolnej grzałce chlebuś sie upiecze? Moja górna grzałka dosyc przypieka i góra jest zbyt spieczona :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej marne szanse...jak chleb ma się dobrze upiec i ładnie wyrosnąć jak go będziesz piec tylko od dołu...zrobi się zakalec i tyle. Nie polecam takich eksperymentów

      Usuń
  8. Kasiu,a chlebek nacina sie przez środek? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. P. Kasiu .Chlebuś pyszny.Super przepis. Zrobiłam wszystko tak jak pisało w przepisie.Upiekłam w sobotę .Dzisiaj jest wtorek po południu ,a chlebuś jeszcze świeżutki.Bardzo dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń