.

.

sobota, 5 grudnia 2015

pyszne ciasto kawowe bez pieczenia :-)

Witam Kochani tego grudniowego wieczora :-)

Mam nadzieję, że byliście grzeczni, i przyjdzie dziś w nocy do Was Mikołaj :-) 
Nawet jeśli nie byliście, to i tak przyjdzie-z rózgą  hehe

Wczoraj skończyłam pierwsze w tym roku świąteczne "pierniczenie"-pieczenie pierniczków.
Jestem bardzo zadowolona z efektu, wyszły ładniutkie :-) Pochwalę się niedługo.

Z powodu pieczenia  pierniczków, nie chciało mi się już piec jakiegoś poważniejszego ciasta, więc postanowiłam zrobić kolejne ciasto bez pieczenia, i efekt mnie zachwycił :-) 



Ciasto kawowe na herbatnikach, z pierzynką z bitej śmietany, to idealna propozycja na weekend :-)
Ciasto jest wspaniałe, i chyba upiekę je też na święta :-) 

No to zaczynamy:

SKŁADNIKI
* PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ

-1,5 paczki herbatników maślanych
-1 paczka herbatników kakaowych
-330ml śmietany 30%
-2 śmietan-fixy
-1 łyżka cukru pudru
-troszkę czekolady mlecznej  do posypania ciasta

MASA

-1 litr mleka
-4 żółtka
-2 budynie śmietankowe po 40g
-1 cukier waniliowy
-3/4 szklanki cukru
-125g margaryny
-125g masła
-1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema (takiej jak pył)
-2 płaskie łyżki mąki pszennej


Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu.

Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-)

Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki mleka,nie może być żadnych grudek.

Powstałą miksturę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń-do zgęstnienia.

Następnie budyń studzimy.

Margarynę oraz masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę.
następnie dodajemy małymi porcjami ZIMNY budyń.

Na koniec dodajemy czubatą łyżkę kawy crema.

Wszystko miksujemy i nasz pyszny krem gotowy :-)

Dno blaszki wykładamy folią aluminiową.

następnie układamy warstwę waniliowych herbatników.

Krem dzielimy na pół. 
Pierwszą połowę kremu wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy.

Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników-tym razem kakaowych.

I dajemy resztę kremu.

Na koniec dajemy trzecią warstwę herbatników -waniliowych.



Do schłodzonej śmietany 30% dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy.

Ubijamy na sztywną masę.

Śmietanę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą mleczną.
I nasze ciasto gotowe :-)


Wkładamy je na całą noc do lodówki by herbatniki zmiękły i by wszystko pięknie się zmacerowało :-) 

Ciasto smakuje cudownie, nutka kawy jest bardzo dobrze wyczuwalna, pięknie się kroi, i pięknie wygląda.

















Proste i pyszne ciasto
Polecam :-)

SMACZNEGO!!! 




12 komentarzy:

  1. Ale pyszne ciasto. Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wspaniałe a przede wszystkim bez pieczenia )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pyszniutkie i szybkie do zrobienia, jak to ja mówię o ciastach bez pieczenia : "upiekłam ciasto w lodówce" :D

      Usuń
  3. Ciasto przepyszne, zachwyciło całą rodzinę :) Dziękuję za kolejny wspaniały przepis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że ciasto smakowało :) pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Fajne ciasto ale za nic w świecie nie umiem wyjąć całego kawałka z blachy bo się rozpada :-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurcze szczerze powiedziawszy to nie mam zielonego pojęcia dlaczego. Masa wszystko pięknie trzyma i nic nie ma prawa się rozpadać, mam nadzieję że ciasto było krojone na drugi dzień, a nie od razu po zrobieniu.

      Usuń
  5. Tak było ponad 12h w lodówce, ale już domyślam się czemu, chyba masa budyniowa się zważyła i całość się rozpływa... :-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogło tak się zdarzyć. Ważne by wszystkie składniki masy były w podobnej temperaturze, wtedy nic się nie zważy. Jeśli budyń był zbyt zimny lub ciepły mogła się zważyć. Jest jednak sposób na uratowanie zważonego kremu: trzeba go lekko podgrzać w mikrofali (około 30-40 sekund) i zmiksować na najwyższych obrotach. krem odzyska gładką konsystencję.

      Usuń
  6. Wygląda super, aż trudno uwierzyć że takie szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, robi się szybko, łatwo i przyjemnie :-) Polecam też ciasto Kawosz -jest przewspaniałe i też bez pieczenia :-) http://smaki-katriny.blogspot.com/2016/09/ciasto-kawosz-z-kawowa-pianka-i-kremem.html

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko