dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na chlebek.
Bardzo lubię piec domowe pieczywo, po pierwsze jest duuuużo zdrowsze, po drugie jaka satysfakcja :D
Chlebek jest pulchny, nie kruszy się, ładnie się wyrabia, skórka jest chrupiąca, i ma w sobie dużo słonecznika-uwielbiam chleby z ziarnami, zwłaszcza ze słonecznikiem :-)
Polecam i zapraszam do skorzystanie z przepisu
SKŁADNIKI, na jeden spory chlebek
*keksówka około 12x25cm
Ciasto:
-600g mąki, może być tortowa, może być pomieszana pszenna z żytnią, jak lubicie :-)
-1,5 szklanki ciepłej wody
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
-2,5 dag drożdży świeżych
-3 łyżki zimnego mleka
-słonecznik łuskany około 3 porządne garście
Dodatkowo:
troszkę mleka do posmarowania chleba
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mleku ,
resztę składników dajemy do miski, wlewamy drożdże, wsypujemy 2 garście słonecznika
i wszystko miksujemy, następnie wyrabiamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką, jednak nie powinno się kleić.
Ciasto chwilę wyrabiamy, następnie odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-około 35 minut.
Następnie ciasto przerabiamy, przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki-keksówki. (możecie również zrobić bochenek i piec go na blaszce z piekarnika)
Smarujemy mlekiem posypujemy słonecznikiem, dociskamy lekko, i odstawiamy chleb, do podrośnięcia-10 minut.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Chlebek jest pachnący, chrupiący, i bardzo smaczny, polecam gorąco :-)
SMACZNEGO!!!
Jaki jest rozmiar foremki dla chleba z podanych proporcji ?
OdpowiedzUsuńzwykła keksówka około 12x25cm
Usuń