.

.

sobota, 8 sierpnia 2015

bardzo smaczny chleb ze słonecznikiem

Witam Kochani

dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na chlebek. 
Bardzo lubię piec domowe pieczywo, po pierwsze jest duuuużo zdrowsze, po drugie jaka satysfakcja :D

Chlebek jest pulchny, nie kruszy się, ładnie się wyrabia, skórka jest chrupiąca, i ma w sobie dużo słonecznika-uwielbiam chleby z ziarnami, zwłaszcza ze słonecznikiem :-)

Polecam i zapraszam do skorzystanie z przepisu

SKŁADNIKI,  na jeden spory chlebek
Ciasto:
-600g mąki, może być tortowa, może być pomieszana pszenna z żytnią, jak lubicie :-)
-1,5 szklanki ciepłej wody
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
-2,5 dag drożdży świeżych 
-3 łyżki zimnego mleka
-słonecznik łuskany około 3 porządne garście

Dodatkowo:
troszkę mleka do posmarowania chleba

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mleku , 

resztę składników dajemy do miski, wlewamy drożdże, wsypujemy 2 garście słonecznika


 i wszystko miksujemy, następnie wyrabiamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką, jednak nie powinno się kleić.


Ciasto chwilę wyrabiamy, następnie odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-około 35 minut.

Następnie ciasto przerabiamy, przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki-keksówki. (możecie również zrobić bochenek i piec go na blaszce z piekarnika)

Smarujemy mlekiem posypujemy słonecznikiem, dociskamy lekko, i odstawiamy chleb, do podrośnięcia-10 minut.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Chlebek jest pachnący, chrupiący, i bardzo smaczny, polecam gorąco :-)










SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz