Dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym i szybkim w wykonaniu przepisem.
Mam na myśli błyskawiczną pizzę.
Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nie musimy czekać na wyrastanie ciasta.
Wystarczy tylko połączyć składniki, wyrobić ciasto, i można robić pizzę.
Ciasto jest wyjątkowe, ponieważ zawiera jeden nietypowy składnik-ser biały, nadaje on ciastu lekkość, pulchność.
Ciasto jest bardzo pyszne i świetnie się z nim pracuje, nie rwie się, nie klei. Rewelacja :-)
Pizzę możecie przygotować z dowolnymi dodatkami, ja robiłam z sosem pomidorowym, pieczarkami, szynką i żółtym serem, całość posypałam oregano i bazylią.
Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego około 10 średniej wielkości pizz.
Ale dość pisania, przejdźmy do konkretów:
SKŁADNIKI NA CIASTO
-10 łyżek zimnego mleka
-250 g sera białego chudego
-2 jajka
-10 łyżek oleju
-2 łyżki czubate cukru
-1 łyżeczka soli
-500g mąki pszennej tortowej
-5 dag drożdży świeżych
SOS POMIDOROWY
-2 duże ząbki czosnku
-5 łyżek oliwy z oliwek
-1 słoiczek koncentratu pomidorowego (około 3-4 łyżki spore)
-5 łyżek wody
-oregano i bazylię do smaku
-troszkę pieprzu i soli do smaku
DODATKI (oczywiście dodatki możecie dobierać wedle własnego uznania)
-250g pieczarek
-250g sera żółtego
-250g dowolnej wędliny, szynki
-oregano i bazylia
Ser biały wraz z mlekiem i olejem miksujemy na gładką masę.
Wkruszamy drożdże i miksujemy do ich rozpuszczenia.
Następnie dodajemy sól, cukier oraz mąkę, miksujemy do połączenia składników, i wyrabiamy ciasto rękami.
Ciasto musi być gładkie.
I ciasto gotowe :-)
Sos przygotowujemy poprzez pomieszanie ze sobą wszystkich składników, ząbki czosnku oczywiście miażdżymy w prasce.
Pieczarki kroimy w plasterki (możemy je poddusić z pieprzem i solą, a możemy dawać na pizzę surowe)
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach
Wędlinę kroimy na małe paseczki
Przechodzimy do przygotowania pizzy
z ciasta odrywamy mały kawałek i wałkujemy dość cienko, nadając mu okrągły kształt. Rogi zawijamy, tworząc rand.
Pizzę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy pieczarki, wędlinę, posypujemy żółtym, serem i lekko posypujemy oregano i bazylią.
Mi na blaszkę wchodziły 2 pizze.
Pizze pieczemy na złoty kolor około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto jest pulchne, ale nie za grube, fajnie stoi , a cała pizza jest rewelacyjna i bardzo szybka w przygotowaniu, ja na nią mówię pizza Last minute, hehe :-) Polecam gorąco, spróbujcie.
Mimo małej ilości składników przepis jest bardzo wydajny.
SMACZNEGO!!!
Pychotka :) Uwielbiam takie domowe pizze, można dodawać przeróżne dodatki :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńPizza z serem, hmmm ale gdzie w przepisie na ciasto jest ser???
OdpowiedzUsuń250g sera białego, już dopisałam, przepraszam, ale ten upał mi chyba zwoje trochę przegrzał :P
UsuńDzięki wielkie, w takim razie jutro wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWitam Pani Katarzyno, mam do Pani pytanie. Czy zgłaszała może Pani ten przepis do jakiegoś konkursu w niedawno, ponieważ natknąłem się na identyczny przepis i to samo zdjęcie główne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam, o ile dobrze pamiętam dodawałam ten przepis tylko do jednego konkursu na stronie Auchan. Czy Tam Pan go widział, bardzo prosiłabym o info :-)
OdpowiedzUsuńTak, tam. Wolałem się upewnić i ewentualnie powiadomić Panią, że ktoś wykorzystuje Pani autorski przepis, ale w takim wypadku jest ok i życzę Pani powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń