.

.

piątek, 7 sierpnia 2015

Błyskawiczna pizza, na pysznym cieście z dodatkiem sera białego

Witam Kochani tego upalnego popołudnia

Dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym i szybkim w wykonaniu przepisem. 

Mam na myśli błyskawiczną pizzę.



Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nie musimy czekać na wyrastanie ciasta.

Wystarczy tylko połączyć składniki, wyrobić ciasto, i można robić pizzę.

Ciasto jest wyjątkowe, ponieważ zawiera jeden nietypowy składnik-ser biały, nadaje on ciastu lekkość, pulchność. 

Ciasto jest bardzo pyszne i świetnie się z nim pracuje, nie rwie się, nie klei. Rewelacja :-)

Pizzę możecie przygotować z dowolnymi dodatkami, ja robiłam z sosem pomidorowym, pieczarkami, szynką i żółtym serem, całość posypałam oregano i bazylią. 

Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego około 10  średniej wielkości pizz.


Ale dość pisania, przejdźmy do konkretów:


SKŁADNIKI NA CIASTO


-10 łyżek zimnego mleka

-250 g sera białego chudego
-2 jajka
-10 łyżek oleju
-2 łyżki czubate cukru
-1 łyżeczka soli
-500g mąki pszennej tortowej
-5 dag drożdży świeżych

SOS POMIDOROWY


-2 duże ząbki czosnku

-5 łyżek oliwy z oliwek
-1 słoiczek koncentratu pomidorowego (około 3-4 łyżki spore)
-5 łyżek wody
-oregano i bazylię do smaku
-troszkę pieprzu i soli do smaku

DODATKI (oczywiście dodatki możecie dobierać wedle własnego uznania)


-250g pieczarek

-250g sera żółtego
-250g dowolnej wędliny, szynki
-oregano i bazylia 



Ser biały wraz z mlekiem i olejem miksujemy na gładką masę.




Wkruszamy drożdże i miksujemy do ich rozpuszczenia.

Następnie dodajemy sól, cukier oraz mąkę, miksujemy do połączenia składników, i wyrabiamy ciasto rękami.

Ciasto musi być gładkie.


I ciasto gotowe :-)



Sos przygotowujemy poprzez pomieszanie ze sobą wszystkich składników, ząbki czosnku oczywiście miażdżymy w prasce. 




Pieczarki kroimy w plasterki (możemy je poddusić z pieprzem i solą, a możemy dawać na pizzę surowe)


Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach



Wędlinę kroimy na małe paseczki




Przechodzimy do przygotowania pizzy


z ciasta odrywamy mały kawałek i wałkujemy dość cienko, nadając mu okrągły kształt. Rogi zawijamy, tworząc rand. 


Pizzę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy pieczarki, wędlinę, posypujemy żółtym, serem i lekko posypujemy oregano i bazylią.

Mi na blaszkę wchodziły 2 pizze.


Pizze pieczemy na złoty kolor około 10 minut w temperaturze 180 stopni.


Ciasto jest pulchne, ale nie za grube, fajnie stoi , a cała pizza jest rewelacyjna i bardzo szybka w przygotowaniu, ja na nią mówię pizza Last minute, hehe :-) Polecam gorąco, spróbujcie.


Mimo małej ilości składników przepis jest bardzo wydajny. 


















SMACZNEGO!!! 






7 komentarzy:

  1. Pychotka :) Uwielbiam takie domowe pizze, można dodawać przeróżne dodatki :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza z serem, hmmm ale gdzie w przepisie na ciasto jest ser???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 250g sera białego, już dopisałam, przepraszam, ale ten upał mi chyba zwoje trochę przegrzał :P

      Usuń
  3. Dzięki wielkie, w takim razie jutro wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Pani Katarzyno, mam do Pani pytanie. Czy zgłaszała może Pani ten przepis do jakiegoś konkursu w niedawno, ponieważ natknąłem się na identyczny przepis i to samo zdjęcie główne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, o ile dobrze pamiętam dodawałam ten przepis tylko do jednego konkursu na stronie Auchan. Czy Tam Pan go widział, bardzo prosiłabym o info :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, tam. Wolałem się upewnić i ewentualnie powiadomić Panią, że ktoś wykorzystuje Pani autorski przepis, ale w takim wypadku jest ok i życzę Pani powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń