Dziś przychodzę do Was z bardzo pożywną i smaczną potrawą -a mianowicie zupą gołąbkową.
Jest to bardzo fajny pomysł na obiad. Zupa ta jest bardzo sycąca, łatwa w przygotowaniu i smakuje jak gołąbki :-)
Zupa ta jest idealna na zbliżające się zimne, jesienne dni :-) ale można ją oczywiście zrobić też teraz, do czego Was bardzo namawiam, ponieważ zupka jest wspaniała i bardzo pyszna.
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI
-500g mięsa (może być szynka wieprzowa lub łopatka)
-0,5 główki kapusty
-2 cebule
-1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości
-3 marchewki
-3 ząbki czosnku
-troszkę oleju
-łyżeczka słodkiej papryki
-150g ryżu
-dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi do smaku
-3 litry wody
* Ja do zupy dodaję jeszcze fix do gulaszu dowolnej firmy. Zupa wtedy wyraźniej smakuje i jest lepsza, jeśli nie chcecie gotowego fixu to dodajcie jeszcze słodkiej papryki i majeranku :-)
Do dużego garnka wlewamy troszkę oleju i dodajemy pokrojoną cebulkę, smażymy.
Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, kapustę kroimy na małe kawałki, mięso mielimy.
Do podsmażonej cebulki dodajemy zmielone mięso, oraz marchewkę.
Wszystko mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę.
Dusimy całość chwilkę na małym ogniu.
Następnie dodajemy wodę.
I gotujemy około 7 minut, po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości ryżu.
następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Zupa wychodzi lekko gęsta, bardzo smaczna i smakuje jak gołąbki.
Polecam, taka porcja na pewno zostanie jeszcze na drugi dzień, można spokojnie odgrzać :-)
SMACZNEGO!!!
Ale fajna zupa:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna, polecam wypróbować :-)
UsuńSuper przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńA ja dodaje jeszcze pół szklanki ryżu i już nie trzeba zupy zagęszczać fixami :)
OdpowiedzUsuńProszę dokładnie czytać przepis-ja też dodaję 150g ryżu. Fix dodaję tylko i wyłącznie dla lepszego smaku :-) Nie jest to oczywiście konieczne :-)
Usuń