Witam Kochani
Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawym ciastem.
Pierwszy raz miałam okazję je spróbować na 18 mojego kuzyna w formie pięknego tortu, przygotowanego przez moją ciocię i kuzynkę.
Ciasto wywarło na mnie ogromne wrażenie, ponieważ wyglądało przepięknie, i wspaniale smakowało. Mowa tu o cieście-leśny mech, które urzeka pięknym zielonym kolorem. Zawdzięcza go szpinakowi, który dodajemy do ciasta. Składnik dość nietypowy,ale idealnie pasujący do ciasta.
Wszystkim, którzy wahają się nad przygotowaniem leśnego mchu, mówię -pieczcie, bo ciasto jest wspaniałe, lekkie,zdrowe, łatwe w przygotowaniu i piękne :-)
NO TO ZACZYNAMY
SKŁADNIKI -na dużą blaszkę
-450 g mrożonego szpinaku-rozdrobnionego
-1,5 szkl mąki krupczatki
-1,5 szkl mąki pszennej
-2 łyżki mleka
-1,5 szkl oleju rzepakowego
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-1 1/3 szkl cukru
DODATKOWO
-700 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-2 śmietan-fixy
Szpinak rozmrażamy, kładziemy na sitko by odcedzić wodę.
WAŻNE: należy jeszcze dać szpinak do pieluchy tetrowej lub jakiejś szmatki i dokładnie odcisnąć wodę, jest to ważne, bo jak nie odciśniemy dokładnie szpinaku ciasto może siąść.
Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę.
Następnie dodajemy olej i ciągle miksujemy
Następnie przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego mleka
a na końcu szpinak, dokładnie miksujemy, tak by szpinak znalazł się w całym cieście.
Dużą blaszkę około 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę.
Wyrównujemy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy delikatnie z blaszki i studzimy.
Gdy ciasto jest już zimne usuwamy nożem jego górę, i kruszymy do miski, na drobno.
Następnie schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, miksujemy.
Masę śmietanową wykładamy na ciasto, wyrównujemy, całość posypujemy pokruszonym ciastem, i mamy piękny, zielony mech.
Na wierzch ciasta możemy ułożyć dowolne owoce, np maliny, owoce granatu.
Ja tym razem nie dawałam owoców. Jeśli zetniecie sporo ciasta z góry nie musicie wszystkiego kruszyć, chodzi o to by warstwą mchu zakryć masę :-) Jak będzie więcej to sie będzie kruszyć, ja trochę za dużo dałam , ale następnym razem dam troszke mniej :-)
Ciasto robi wrażenie, jest piękne i wspaniałe w smaku, a co najważniejsze-zdrowe :-)
POLECAM I SMACZNEGO !
PS. Jeden z moich kaktusów postanowił mi dziś zrobić niespodziankę i zakwitł :-)
A jak pachnie...mmmmm :-)
Rewelacyjne ciasto, zawsze się wahałam czy je upiec ze względu na szpinak, ale po Twojej opinii spróbowałam i zyskałam jedno z moich ulubionych ciast, dziękuję, ciasto jest pyszne. Marta
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-) Jest super
Usuńwitam miło ....mam pytanie czy mage do tego przepisu uzyc maki orkiszowej?
OdpowiedzUsuńWitam :) przyznam szczerze nie mam pojecia jak wyszloby to ciasto z mąki orkiszowej. raczej polecam krupczatkę bo to dzięki niej ciasto ładnie się kruszy i ma pożądaną konsystencję.zawsze można spróbować eksperymentowwać :) np w małej blaszce upiec ciasto z połowy składników i sprawdzić co z tego wyjdzie :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPo trzech miesiącach oglądania tego ciasta i przepisów w końcu odważyłam się go wypróbować na święta. Nie byłam przekonana co do szpinaku w cieście. Placek siedzi już w piekarniku, mam nadzieję że wyjdzie i zachwyci gości na swiatecznym stole.
OdpowiedzUsuńna pewno zachwyci :)
UsuńNaprawdę super ciasto . Bardzo dobry przepis. Udalo sie extra. Polecam.
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńCzy można upiec to ciasto tylko z mąki torfowej?
OdpowiedzUsuńRaz piekłam i wyszło nie ciekawie, taki biszkopt zielonkawy, niby dało się zjeść, ale to nie było to, także polecam jednak zrobić z krupczatką
Usuńna wierzch ciasta wysypuję jeszcze suszoną żurawinę- pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńmożna posypać ciasto czym się chce, żurawina-super pomysł :)
UsuńWitam! Czy można użyć świeżego szpinaku zamiast mrożonego?
OdpowiedzUsuńmożna, trzeba go zmielić np w blenderze :) ale smak ciasta będzie intensywniejszy i kolor też :)
UsuńA jajka ubić całe czy postąpić jak przy biszkopcie,że najpierw białka ubić a potem dodawać po 1 żółtku?
UsuńTo nie biszkopt, jajka ubijamy całe na puszystą masę-wszystko robimy jak jest napisane :) Proszę pamiętać o dokładnym odciśnięciu soku ze szpinaku to ważne :)
UsuńZrobiłam. Ciasto pyszne!!! Pozdrawiam serdecznie ��
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz, cieszę się,że ciasto smakowało, pozdrawiam cieplutko
UsuńCiasto wyszło smaczne. Ku mojemu zaskoczeniu bardzo ładnie wyrosło aczkolwiek nie miało mocno zielonego koloru 🙄
OdpowiedzUsuń