Dziś przychodzę do Was po raz drugi, chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne i szybkie danie z makaronem w roli głównej :-)
Kilka lat temu, byłam na wakacjach we Włoszech, i strasznie mi smakowały tamtejsze pasty, od tej pory szukałam dobrego przepisu, który chociaż w małym stopniu smakowałby podobnie, i udało mi się :-)
Makaron według przepisu, który dziś przedstawię, smakuje wybornie, i zawiera włoskie smaki i zapachy- czosnek, bazylię , oregano, świeże pomidory, oliwę i oczywiście makaron.Jedyna nie włoska rzecz to ser żółty, wiadomo, we Włoszech nie do pomyślenia-tam tylko parmezan, ale ja nie mam parmezanu, wiec używam sera żółtego, zresztą niewielka ilość nie szkodzi potrawie :-)
Polecam Wam przygotowanie tego dania, bo warto :-)
SKŁADNIKI:
Porcja dla 3-4 osób
-500 g makaronu rurki penne
-2 dojrzałe pomidory
-4 ząbki czosnku
-5 łyżek oliwy z oliwek
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-trochę startego sera
-bazylia suszona lub świeża do smaku
-oregano suszone lub świeże do smaku
-szczypta soli i pieprzu
-1 duża cebula lub 2 małe
Cebulkę siekamy na drobno i przekładamy do garnka, czosnek miażdżymy w prasce i dodajemy do cebuli.
Wlewamy oliwę i wszystko smażymy na małym ogniu, mieszając.
Pomidory nacinamy na krzyż i sparzamy wrzątkiem, usuwamy skórki i kroimy na małe kawałki.
Gdy cebulka z czosnkiem już się podsmażą, dodajemy pomidory i chwilkę dusimy na małym ogniu.
Następnie dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię (można świeże, ja miałam suszone), koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, chwilkę dusimy, można dodać troszkę wody, ale nie jest to konieczne.
Po paru minutach, wyłączamy gaz i dodajemy do sosu odcedzony, ugotowany makaron i ser,
wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia sera. I nasze danie jest gotowe.
Szybkie, proste i bardzo pyszne :-) Idealne danie na obiad, bardzo sycące :-)
Polecam i smacznego!
wspaniałe, robiłam, polecam :-)
OdpowiedzUsuń