.

.

czwartek, 13 sierpnia 2015

makaron a'la włoska pasta-z sosem pomidorowym i serem

Witam Kochani  tego gorącego, sierpniowego popołudnia :-)


Dziś przychodzę do Was po raz drugi, chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne i szybkie danie z makaronem w roli głównej :-)


Kilka lat temu, byłam na wakacjach we Włoszech, i strasznie mi smakowały tamtejsze pasty, od tej pory szukałam dobrego przepisu, który chociaż w małym stopniu smakowałby podobnie, i udało mi się :-)








Makaron według przepisu, który dziś przedstawię, smakuje wybornie, i zawiera włoskie smaki i zapachy- czosnek, bazylię , oregano, świeże pomidory, oliwę i oczywiście makaron.Jedyna nie włoska rzecz to ser żółty, wiadomo, we Włoszech nie do pomyślenia-tam tylko parmezan, ale ja nie mam parmezanu, wiec używam sera żółtego, zresztą niewielka ilość nie szkodzi potrawie :-)


Polecam Wam przygotowanie tego dania, bo warto :-)


SKŁADNIKI:


Porcja dla 3-4 osób


-500 g makaronu rurki penne

-2 dojrzałe pomidory
-4 ząbki czosnku
-5 łyżek oliwy z oliwek
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-trochę startego sera
-bazylia suszona lub świeża do smaku
-oregano suszone lub świeże do smaku
-szczypta soli i pieprzu
-1 duża cebula lub 2 małe
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, na al dente.


Cebulkę  siekamy na drobno i przekładamy do garnka, czosnek miażdżymy w prasce i dodajemy do cebuli.

Wlewamy oliwę i wszystko smażymy na małym ogniu, mieszając.




Pomidory nacinamy na krzyż i sparzamy wrzątkiem, usuwamy skórki i kroimy na małe kawałki.


Gdy cebulka z czosnkiem już się podsmażą, dodajemy pomidory i chwilkę dusimy na małym ogniu. 

Następnie dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię (można świeże, ja miałam suszone), koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, chwilkę dusimy, można dodać troszkę wody, ale nie jest to konieczne. 

Po paru minutach, wyłączamy gaz i dodajemy do sosu odcedzony, ugotowany makaron i ser, 


wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia sera. I nasze danie jest gotowe. 





Szybkie, proste i bardzo pyszne :-) Idealne danie na obiad, bardzo sycące :-) 















Polecam i smacznego!


1 komentarz: