.

.

czwartek, 13 sierpnia 2015

drożdżowe rogaliki na śmietanie-mięciutkie i puszyste

Witam kochani

dziś przychodzę do Was z moimi ulubionymi rogalikami-idealne na śniadanie czy słodką przekąskę, zostają świeże na drugi dzień. Można zrobić rogaliki z czekoladą, dżemem, powidłami czy z borówkami.
Wspaniałe, szybkie w przygotowaniu i bardzo puszyste i mięciutkie. 
polecam gorąco  :-)


SKŁADNIKI

-3 szklanki  mąki tortowej
-4 dag świeżych drożdży
-250 ml kwaśnej śmietany
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 jajka
-3/4 szkl cukru
-4 łyżki roztopionego masła

-dodatkowo 1 jajko do posmarowania rogalików i dowolne nadzienie-czekolada w kostkach, krem czekoladowy, powidła itp.

drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą i będą płynne.
Do płynnych drożdży dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy.




Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i drożdże ze śmietaną.

Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką.

Ciasto odkładamy na 15 minut.

Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy na cienki, okrągły placek, kroimy na trójkąty.


Na podstawę trójkąta dajemy nadzienie, ja robiłam tym razem rogaliki z powidłami.


Następnie zawijamy rogalik do wierzchołka.

Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem. 

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor, rogaliki pięknie rosną :-) Z przepisu wychodzi około 20 sporych rogalików. 

I gotowe, polecam bo są wspaniałe :-) 





SMACZNEGO!

10 komentarzy:

  1. Takie domowe, drożdżowe rogaliki...mmm pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe wypieki są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się, nie ma to jak bułeczka, chleb czy rogalik własnej roboty :-) Przynajmniej wiemy co jemy :P

    OdpowiedzUsuń
  4. dobry pomysł na 2-gie śniadanie dla dzieci do szkoły.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście :-) Bez chemii ,domowej roboty :-) dzieci mogą pomóc i jeszcze w szkole się pochwalić,ze same robiły :-)

      Usuń
  5. A można śmietane kremówkę dodać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis rewelacja pierwszy raz jadłam tak delikatne i puszyste ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę, że smakowały, to jedne z moich ulubionych rogalików, polecam jeszcze te z ciasta topionego, rogaliki topielce, pyszne są :)

      Usuń
  7. Zrobiłam dzisiaj te rogaliki, musiałam dodać troszkę więcej mąki, bo ciasto było na początku bardzo klejące, ale wyszły naprawdę pyszne. Bardzo delikatne, trzeba sie powstrzymywać żeby nie zjeść wszystkiego od razu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze smakowały :) Ten przepis był dodawany na bloga już baardzo dawno :) Oczywiście jeśli ciasto się klei to trzeba je troszkę podsypać mąką :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko