.

.

sobota, 1 sierpnia 2015

ciasto shrek -z delicjami, śmietankową pianką,galaretką i zielonym budyniem :-)

Witam Kochani

dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym i pysznym ciastem,myślę, że wielu z Was zna to ciasto.
Jego nazwa to shrek, dlaczego?
jest zielone jak ogr z bajki :-)


Ciasto jest bardzo smaczne,lekkie, puszyste i orzeźwiające. Nie za słodkie, idealne,a co najważniejsze, łatwo się je robi i ładnie wygląda. 

No to robimy shreka :-)

SKŁADNIKI:  *przepis na dużą blaszkę

BISZKOPT:

-5 jajek
-6 łyżek cukru
-3 łyżki mąki
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka, olej.
Na końcu dodajemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.




Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Wylewamy biszkopt i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy



ZIELONY BUDYŃ

-1 duży sok zielony (może być pysio lub kubuś)  900ml
-3 budynie śmietankowe  bez cukru
-2 łyżki cukru
-125 g margaryny (pół kostki)

Z soku odlewamy 3/4 szklanki resztę wlewamy do gara i gotujemy.
W 3/4 szklanki soku rozpuszczamy budynie oraz cukier, 

Wylewamy na gotujący się sok, mieszamy aż zgęstnieje, dzieje się to bardzo szybko.
 Do gorącego budyniu dajemy margarynę miksujemy mikserem do rozpuszczenia margaryny.
Budyń wylewamy na biszkopt. Studzimy








DODATKI:
-1 duże opakowanie delicji morelowych , mogą być ciasta paryskie z Biedronki :-) te 300
Ogólnie potrzeba 20 sztuk ciastek

-2 galaretki agrestowe (zielone)
-750 ml wrzątku

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy

Na ostudzony budyń wykładamy ciastka, czekoladą do góry.








ŚMIETANKOWA PIANKA :

-1 szklanka mleka
-2 śnieżki
-2 galaretki agrestowe
-500ml wrzątku

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.
Gdy galaretka jest lekko gęsta i zimna  śnieżki ubijamy w zimnym mleku.
Następnie powoli dodajemy galaretkę. Dokładnie miksujemy.










Piankę wykładamy na ciastka, wyrównujemy i chowamy do lodówki no około 30 minut.


Na końcu wylewamy galaretki agrestowe rozpuszczone w 750 ml wody-lekko tężejące.

Ciasto najlepsze na drugi dzień. :-)

I nasz shrek gotowy,pyszne,zielone ciasto gotowe, bardzo Wam polecam bo jest przepyszne  i proste :-)





















SMACZNEGO!!! :-)








5 komentarzy:

  1. Idealne na dziecięce przyjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jakie wymiary blachy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie wyraźnie jest napisane, że jest to przepis na dużą blaszkę, czyli standardowa blacha-około 22x35 cm

      Usuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie duże muszą być sniezki ??

    OdpowiedzUsuń