Witam, dziś przychodzę do Was z bardzo smacznymi pierogami z pysznym farszem z serka śmietankowego, sera białego i borówek. Jako, że sezon borówkowy jeszcze trwa polecam ich wykonanie ;)
ciasto jest super, bardzo dobrze się z nim pracuje, polecam
SKŁADNIKI
ciasto
-0,5 kg mąki
-3/4 szklanki letniej wody
-50 g miękkiego masła
-1 jajko
-2 żółtka
-1 płaska łyżeczka soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy mąką.
Ciasto odkładamy na około 10 minut do odpoczęcia.
farsz
-250g serka białego kremowego, kanapkowego
-200 g sera białego chudego
-250g borówek
-3 łyżki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
Wszystkie składniki na farsz miksujemy blenderem
Urywamy kawałek z ciasta, podsypujemy mąką, wycinamy koła, dajemy farsz, sklejamy.
Zrobione pierogi układamy na podsypanej mąką powierzchni, np blacie.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podajemy polane śmietaną z cukrem.
I gotowe, polecam, ciasto jest mięciutkie, a farsz przepyszny.
Farszu najprawdopodobniej Wam troszkę zostanie, możecie go wykorzystać do naleśników :-)
SMACZNEGO!
Apetycznie wyglądają :) Pierożki idealne.
OdpowiedzUsuń