.

.

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

pierogi z serem i borówkami

Witam, dziś przychodzę do Was z bardzo smacznymi pierogami z pysznym farszem z serka śmietankowego, sera białego i borówek. Jako, że sezon borówkowy jeszcze trwa polecam ich wykonanie ;)

ciasto jest super, bardzo dobrze się z nim pracuje, polecam

SKŁADNIKI

ciasto

-0,5 kg mąki
-3/4 szklanki letniej wody
-50 g miękkiego masła
-1 jajko
-2 żółtka
-1 płaska łyżeczka soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy mąką.
Ciasto odkładamy na około 10 minut do odpoczęcia.


farsz

-250g serka białego  kremowego, kanapkowego
-200 g sera białego chudego
-250g borówek
-3 łyżki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego

Wszystkie składniki na farsz miksujemy blenderem 



Urywamy kawałek z ciasta, podsypujemy mąką, wycinamy koła, dajemy farsz, sklejamy.
Zrobione pierogi układamy na podsypanej mąką powierzchni, np blacie. 



Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podajemy polane śmietaną z cukrem. 

I gotowe, polecam, ciasto jest mięciutkie, a farsz przepyszny.
Farszu najprawdopodobniej Wam troszkę zostanie, możecie go wykorzystać do naleśników :-)






SMACZNEGO!






1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko