Witam Kochani
Jako, że rozpoczął się sezon na cukinię, chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne placuszki z cukinią i ziemniakami. Są chrupiące, sycące i bardzo smaczne. Można je podawać z sosem jogurtowo -czosnkowym, lub z ketchupem.
Idealne na obiad.
No to zaczynamy
SKŁADNIKI
-1 kg obranych ziemniaków
-600g cukinii, bez pestek, ja używałam żółtej
-6 kopiastych łyżek mąki
-2 jajka
-2 małe cebule
-3 małe ząbki czosnku
-sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Cukinię obieramy i drążymy
ziemniaki,cebulę oraz czosnek mielimy na maszynce z sitkiem o małych oczkach.
Następnie mielimy cukinię na sitku o dużych oczkach, oczywiście, jeśli nie mielicie na maszynce, to ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach, a cukinie na dużych.
Ziemniaki i cukinię mieszamy ze sobą i wykładamy na sitko, by odsączyć nadmiar soku.
Po około 10 minutach dajemy do miski i dodajemy resztę składników,mieszamy.
Następnie na rozgrzany olej dajemy niewielkie porcje ciasta, smażymy na złoty kolor.
I gotowe :-)
Bardzo polecam!
Smacznego :-)
Robiłam ostatnio placki ale z samej cukinii. Ja używam zielonej.
OdpowiedzUsuńTe muszą być pyszne :)
też mam zieloną, ale wyrosła za duża :-) z żółtej też wychodzą bardzo smaczne :-) Z samej cukinii nigdy nie robiłam, muszę spróbować,na pewno są ekstra :-)
Usuń