.

.

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

zupa gołąbkowa

Witam Kochani tego sierpniowego wieczora :-)

Dziś przychodzę do Was z bardzo pożywną i smaczną potrawą -a mianowicie zupą gołąbkową.

Jest to bardzo fajny pomysł na obiad. Zupa ta jest bardzo sycąca, łatwa w przygotowaniu i smakuje jak gołąbki :-) 

Zupa ta jest idealna na zbliżające się zimne, jesienne dni :-) ale można ją oczywiście zrobić też teraz, do czego Was bardzo namawiam, ponieważ zupka jest wspaniała i bardzo pyszna.


No to zaczynamy:


SKŁADNIKI


-500g mięsa (może być szynka wieprzowa lub łopatka)

-0,5 główki kapusty
-2 cebule
-1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości
-3 marchewki
-3 ząbki czosnku
-troszkę oleju
-łyżeczka słodkiej papryki
-150g ryżu
-dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi do smaku
-3 litry wody
* Ja do zupy dodaję jeszcze fix do gulaszu dowolnej firmy. Zupa wtedy wyraźniej smakuje i jest lepsza, jeśli nie chcecie gotowego fixu to dodajcie jeszcze słodkiej papryki i  majeranku :-) 
Do dużego garnka wlewamy troszkę oleju i dodajemy pokrojoną cebulkę, smażymy.


Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, kapustę kroimy na małe kawałki, mięso mielimy.



Do podsmażonej cebulki dodajemy zmielone mięso, oraz marchewkę.



Wszystko mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę.

Dusimy całość chwilkę na małym ogniu. 


Następnie dodajemy wodę.

I gotujemy około 7 minut, po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości ryżu.


następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. 


Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.


Zupa wychodzi lekko gęsta, bardzo smaczna i smakuje jak gołąbki.


Polecam, taka porcja na pewno zostanie jeszcze na drugi dzień, można spokojnie odgrzać :-)










SMACZNEGO!!!










5 komentarzy:

  1. Super przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dodaje jeszcze pół szklanki ryżu i już nie trzeba zupy zagęszczać fixami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dokładnie czytać przepis-ja też dodaję 150g ryżu. Fix dodaję tylko i wyłącznie dla lepszego smaku :-) Nie jest to oczywiście konieczne :-)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko