.

.

czwartek, 11 września 2014

pyszna i BARDZO zdrowa nalewka z ARONII

Witam :-) dziś tego pochmurnego  deszczowego wieczora chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na bardzo pyszną i zdrową nalewkę z aronii. 
Wiem z doświadczenia, że aronia nie cieczy się zbyt dużym uznaniem wśród smakoszy, ponieważ rzekomo jest cierpka i gorzka, hmmm i na to jest sposób. 
Z  aronii nie powinno się rezygnować, ponieważ ma ona niewiarygodną ilość witamin, i wspaniały wpływ na nasze zdrowie. Wspaniale wpływa na nasz układ krwionośny, na ciśnienie krwi, na odporność czy serducho :-)

Warto wykorzystać ten owoc, i czerpać z jego korzyści :-)


Spotkałam się w dwoma sposobami przygotowania nalewki  z aronii, jeden z nich polega na dodaniu liści z wiśni i zagotowaniu z przyprawami aronii. Dla mnie ten przepis, owszem może i pyszny ale jest totalnie bez sensu, no bo jakiż sens ma gotowanie aronii, przecież już w 40 stopniach traci ona wszelkie zdrowotne właściwości, a to przecież na nich nam najbardziej zależy :-)


Zatem mój sposób jest bardziej prostszy i bardzo go polecam:


No to zaczynamy:


SKŁADNIKI: (ja z niniejszych składników uzyskałam ponad 2 litry nalewki)


-3 kg świeżej aronii

-60dag-1kg cukru w zależności czy wolicie słodkie czy bardziej wytrawne alkohole
-0,5 l  wódki
-około 4  szkl spirytusu
-250 ml przegotowanej wody

Owoce aronii należy dokładnie przebrać, usunąć ewentualne liście, łodyżki. Myjemy owoce i zostawiamy do całkowitego wysuszenia. 

Następnie owoce aronii wsypujemy do woreczków, i zamrażamy. Trzymamy w zamrażarce 24 godziny. Zamrażanie ma na celu pozbycie się cierpkiego smaku i goryczki. Jest to skuteczne, gdyż sprawdziłam, i moja nalewka w ogóle nie jest cierpka :-)

Rozmrożone owoce  rozgniatamy w misce, ja to robię tłuczkiem do ziemniaków. 



Następnie wsypujemy do słoja, warstwa owoców-warstwa cukru-owoce-cukier.




Na koniec należy zamieszać słojem, zakręcić go i odłożyć w ciemne miejsce na około 2-3 dni. Po tym czasie dolewamy  alkohol i wodę. 

Ostawiamy słoje na 10 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedzamy nalewkę, i dokładnie odciskamy sok z owoców.



 Zlewamy płyn do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy do barku na minimum 1 miesiąc, ale wiadomo nalewka im starsza tym lepsza,moja stoi już rok i dopiero teraz w pełni pokazała swoje walory smakowe :-)



P.S. Podczas zlewania nalewki, możemy jej spróbować, jeśli np wyda nam się mało słodka możemy przygotować syrop z wody i cukru i dodać, jeśli wyda nam się, że jest mało alkoholu również możemy dolać.

:-)


I Nasza nalewka jest gotowa, ma piękny mocno bordowy kolor, wręcz jak wino:-)


Wspaniały aromat i co najważniejsze bardzo dużo witamin:-)


Polecam!!! zwłaszcza, że sezon na aronię w pełni, wykorzystajmy te dary natury :-)




15 komentarzy:

  1. witam, mam pytanie po około 2 miesiącach po zlaniu nalewki do butelek, butelki zaczęły strzelać nalewka tak jakby fermentowała, czym to może być spowodowane ?


    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, również mi się zdarzyła taka sytuacja. Proszę się nie martwić :-)
    Bardzo prosze zlać całą nalewkę do miski, i dodać alkohol, najlepiej spirytus. Nie wiem o jakiej ilości nalewki jest mowa, ale proszę dolać ok. 1 szkl spirytusu. Spirytus spowoduje zatrzymanie procesu fermentacji. Ja tak zrobiłam i wszystko było w porządku, a nalewka jest pyszna. Po dolaniu alkoholu, prosze dokładnie wymieszać całość i ponownie zlać do umytych butelek, zakręcić i odstawić na około 12 godz. Potem prosze otworzyć butelkę i zobaczyć czy pomogło, jeśli nalewka dalej musuje, proszę dolać jeszcze trochę %.
    Prosze się nie martwić o smak nalewki, alkohol go nie popsuje, aronia ma tak intensywny smak, że po tym jak dolałam alkohol, smak się prawie nie zmienił, po kilku dniach nalewka się zmaceruje i będzie pyszna. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuje na odpowiedz, niestety już straciłam 2 butelki ale mam do uratowania jeszcze 3 :) dzisiaj spróbuje tak zrobić jak Pani pisała,
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A co robicie na koniec z aronią, wyrzucacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, raczej taka aronia nie nadaje się do stosowania gdziekolwiek :-)

      Usuń
  5. Zrobiłem już w życiu ponad 300 nalewek. Nigdy nie pękła mi żadna butelka czy słoik. Przyczyną takich "niespodzianek" jest błąd w sztuce robienia nalewek. Jeżeli zostawimy owoce zasypane cukrem/miodem na parę dni to rozpoczyna się proces fermentacji. Dodanie później niewielkiej ilości alkoholu może nie zatrzymać tego procesu. Dlatego obowiązkowo dodajemy przynajmniej alkohol 40% jeżeli od tego momentu rozpoczynamy produkcję, a jeżeli wcześniej dopuściliśmy do fermentacji to najlepiej dodać alkohol w proporcji pół na pół spirytus z wódką. Spowodowane jest to tym, że owoce puszczają sok, a 1 kg rozpuszczonego cukru to zwiększenie objętości o 0,6 litra co powoduje, że zawartość alkoholu w nastawie jest niewielka i dlatego trzeba dodać mocny alkohol. Dodatkowo stosują powyższy przepis tracimy "procenty" które częściowo zostają w owocach które wyrzucamy. Tak więc orientacyjna zawartość alkoholu w nalewce wg przepisu powyżej to 18% alkoholu. To już jest raczej mocne wino a nie nalewka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba po pierwsze dokładnie czytać przepis, ja podałam proporcje takie jak robiłam, i mi taka słabsza nalewka smakuje. Wyraźnie jest napisane, że jeżeli chcemy uzyskać nalewkę mocniejszą należy dodać więcej spirytusu, jak również w sytuacji musowania należy dodać alkohol. Przygotowanie nalewek zawsze wiąże się z pewną swoboda w dodawaniu składników takich jak cukier czy alkohol. Z tego przepisu zrobiłam masę butelek, stoją już rok i wszystko jest w porządku, nic nie fermentuje. Owoce również nie mają prawa się fermetować, ponieważ należy je trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu, cukier je zakonserwuje. Podstawową kwestią jest obserwacja nalewki, codziennie musimy sprawdzać słój, jak widzimy, ze zaczynają się pojawiać bąbelki, natychmiast dolewamy alkohol. Największym zarzutem jest jak widzę mała zawartość alkoholu, ale to jest już kwestia indywidualna, co kto lubi. Niemniej bardzo dziękuję za wyczerpujący i cenny komentarz. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  6. Pozdrawiam również .....i gratuluję systematyczności w sprawdzaniu nalewek i zazdroszczę, że masz tyle czasu na takie kontrole. Ja gdybym miał codziennie sprawdzać wszystkie nalewki jaki robię i robiłem ( przy małej ilości alkoholu wtórna fermentacja może się zacząć jakiś czas po zlaniu nalewki do butelek) to na nic innego w życiu nie miałbym czasu. Ponadto ponowna fermentacja powoduje pomimo dodania powtórnie alkoholu stracenie klarowności nalewki i problem z ponowną filtracją, która może nie być już skuteczna tak jak pierwsza.....Ufff: nie miałem zamiaru kogokolwiek pouczać, tylko chciałem ostrzec tych którzy zaczynają przygodę z nalewkami żeby bezmyślnie nie korzystali z wszystkich przepisów w sieci, co zresztą widać na przykładzie wypowiedzi z 29 grudnia 2014 roku - strata owoców i alkoholu to podejrzewam strata niewielka w porównaniu do szkód z powodu zalania. Pozdrawiam życząc wielu miłych wrażeń podczas degustacji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Pan ma swoje przepisy na setki nalewek to proszę z nich korzystać. Ja mam swój, jestem z niego bardzo zadowolona, ponieważ robię według tego przepisu nalewkę z aronii już 3 rok. Zawsze jest pyszna, klarowna i nic nie fermentuje. Jednak dziękuję za cenne uwagi doświadczonego nalewkowicza...

      Usuń
  7. witam czy mozna wedlug tedo przepisu zrobic nalewke z innych owocow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie można, jednak odsyłam do moich przepisów na nalewki : z truskawek-pyszna http://smaki-katriny.blogspot.com/2016/06/nalewka-truskawkowa.html , z pigwy http://smaki-katriny.blogspot.com/2015/11/nalewka-z-pigwy-zdrowa-idealna-na.html, orzechówka http://smaki-katriny.blogspot.com/2015/06/lecznicza-nalewka-orzechowa-orzechowka.html , z malin http://smaki-katriny.blogspot.com/2014/09/nalewka-malinowa.html

      Usuń
  8. Witam. Pani Katarzyno proszę się nie wściekać na Anonimowego tylko przeczytać np. w Wikipedii co to jest nalewka. Na pocieszenie napiszę, że nie jest Pani jedyną osobą piszącą o nalewkach, która nie ma o tym pojęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli przepis sie nie podoba prosze nie korzystac...ja z tego przepisu robie nalewke i super sie przechowuje.mam jeszcze około 10 butelek z zeszłego roku i jest wspaniała. nie pasuje-nie rób a tymbardziej nie obrażaj pisząc,że nie mam o czymś pojęcia. bo jest to nie na miejscu...

      Usuń
  9. Przepis jest ok. Nie mogę zrozumieć tylko jak przy tej ilości alkoholu komuś rozerwało butelkę z nalewką. Cztery szklanki spirytusu to 1 litr do tego 0,5 litra wódki. Jak by nie liczyć to można z tego zrobić 3 litry mocnego alkoholu(wódka 40%). Od lat robię nalewkę w ten sposób tylko z lenistwa zalewam same owoce wódką a po miesiącu zlewam dosładzam i wzmacniam spirytusem niekoniecznie bezpośrednio po zlaniu.Część odstawiam bez cukru i większej ilości alkoholu.Lubię osobiście taką słabą i naturalnie słodką. Stoi to tak czasem kilka lat. Nigdy mi się nie zdarzyła fermentacja,chociaż po zlaniu alkohol jest ledwo wyczuwalny w nalewce.

    OdpowiedzUsuń
  10. 100/100 przyjmując że zalewamy 3 kg aronii taką ilością alkoholu /0,5 wódki i 1 ltr.spirytusu/ i otrzymujemy nawet 2,5 ltr.nalewki,to musi ona mieć ponad 40 volt.Jakim cudem strzelały butelki??

    OdpowiedzUsuń