.

.

piątek, 12 września 2014

pyszna kapusta czerwona do obiadu

witam kochani
dziś chciałabym podzielić się z Wami bardzo fajnym przepisem na pyszną kapustkę czerwoną do obiadu, zwaną też często modrą kapustą. jest to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs czy  innych dań.

No to zaczynamy

SKŁADNIKI;

-0,5 kg drobno poszatkowanej kapusty czerwonej
-3/4 jabłka lub jedno jabłko średniej wielkości
-1 średnia cebulka
-1/4 kostki masła
-1 łyżka mąki
-3 łyżki octu
-2,5 łyżki cukru
-sól, pieprz do smaku


Kapustę należy przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą i zostawić na około 2 minuty.
Po tym czasie wodę wylewamy i znów zalewamy kapustę do 1/2 wysokości gorącą wodą. Dodajemy cukier, sól, pieprz, starte jabłko i gotujemy około 10-15 minut.


Po tym czasie dodajemy ocet. 



W osobnym garnku podsmażamy  na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę  i dodajemy mąkę.



 Dokładnie mieszamy i całość dodajemy do gotującej się kapusty.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 1-2 minuty.
I nasza pyszna kapustka jest gotowa.



Jest pyszna zarówno  na ciepło jak i na zimno, mi nawet chyba bardziej smakuje na zimno:-)
Polecam gorąco

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. pyszna kapustka, często robię do obiadu, dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń