.

.

poniedziałek, 15 września 2014

pyszny domowy ajerkoniak :-)

Witam kochani tego wrześniowego, ciepłego wieczora :-)
Dziś chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na bardzo pyszny trunek :-) 
Jest nim ajerkoniak, czy jak kto woli likier jajeczny lub jeszcze inaczej jajokoniak :-)
Przygotowanie tegoż napoju jest niezwykle proste i szybkie, a jeśli chodzi o smak...cóż musicie przekonać się sami, u mnie w domu ajerkoniak wytrzymuje max 1 dzień :-) jest tak pyszny ze znika w zaskakującym tempie :-) Jest idealny gdy spodziewamy się gości i chcemy uraczyć ich czymś pysznym i z %%% :-)

No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:


-7 świeżych jajek

-3  łyżki cukru pudru 
-500 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO
-ok 1 szkl wódki * można dodać mniej wódki i trochę spirytusu jeśli lubimy mocniejsze trunki


Jajka sparzamy, oddzielamy białka od żółtek. Białka nam są niepotrzebne.

Żółtka ubijamy na puch z cukrem pudrem, muszą być puszyste i białe. Ubijanie trwa około 5-8 minut :-)


Po ubiciu żółtek dodajemy ciągle miksując małym strumieniem zimne mleko skondensowane.

Następnie po dokładnym zmieszaniu się żółtek z mlekiem dodajemy powoli i delikatnie alkohol.
Wszystko mięszamy, przelewamy do butelki lub butelek,




 i schładzamy w lodówce około 2-3 godzinek :-)



I nasz likier jest gotowy. jak widać małym kosztem można zrobić bardzo pyszny i naturalny trunek. 
Likier należy przechowywać w lodówce, jednak w związku z tym iż jest on wykonany z surowych żółtek, należy przechowywać go max 3-4 dni. Ale raczej tyle się nie uchowa :-) Jest zbyt pyszny :-)








SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz