Rurki robię z przeważnie z trzema różnymi nadzieniami, albo z bitą śmietaną, albo z kremem mascarpone lub z masą budyniową. Najbardziej lubię te z kremem mascarpone i to właśnie je robię najczęściej :-) Ogólnie rurki z kremem to bardzo łatwy w przygotowaniu smakołyk, ma jedną wadę, przygotowanie jest dość czasochłonne, ale dla efektu warto poświęcić troszkę czasu:-)
Z przepisu, który podam wychodzi 35 dużych rurek. Mam foremki 12 cm :-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
CIASTO:
-0,6 kg mąki
-250g masła lub margaryny
-szczypta soli
-1 szkl śmietany 12% lub 18%
-trochę cukru w talerzyku
Z podanych składników zagniatamy ciasto, ma ono być gładkie, lśniące i jednolite. Polecam by margaryna była zimna, wtedy ciasto lepiej się zagniata:-)
Ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Foremki do rurek (są do kupienia w każdym sklepie gospodarstwa domowego, lub na allegro za grosze)
należy posmarować tłuszczem by rurki nie przywierały.
Następnie odrywamy z ciasta mały kawałek i rozwałkowujemy na duży cienki placek. Kroimy go w paski około 2cm
Bierzemy pasek i owijamy nim foremkę, zaczynając od węższego końca, gdy pasek się skończy, bierzemy kolejny tak by owinąć całą foremkę.
Nastepnie jednym bokiem foremki obtaczamy ją w cukrze. Tak jak na zdjęciach :-)
Foremki pieczemy w temp 200 stopni na złoty kolor około 10-12 minut.
Jeszcze gorące rurki ściągamy z foremek i działamy dalej aż zrobimy rurki z całego ciasta :-)
Kolejnym etapem naszej pracy jest przygotowanie nadzienia
KREM MASCARPONE:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
-2,5 łyżki cukru pudru (nie kopiaste)
-1 opakowanie serka mascarpone
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek ,
dokładnie miksujemy i gotowe :-)
Szprycą nadziewamy rurki, przechowujemy je w lodówce.
I pyszny deser gotowy. Rurki są idealne gdy spodziewamy się gości, zawsze wzbudzają zachwyt i zaciekawienie, a co najważniejsze są bardzo pyszne. Z tego przepisu wychodzi 35 dużych rurek.
Polecam i SMACZNEGO!!!
Bardzo fajny przepis na rurki z kremem i przejrzyście opisany , zjadła bym kilka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie .
ps.
Jeżeli mogła bym zaproponować to polecam zarejestrować się na kilka portali (wyszukiwarek) z blogami kulinarnymi , dzięki czemu będzie Pani miała więcej wyświetleń . Zmiksowani , Znajdź przepis , Durszlak , Zblogowani itp .
Bardzo dziękuję i dostosuję się do porady:-) bo faktycznie z wyświetleniami słabiutko:-)
OdpowiedzUsuńwitam , rurki wyglądają przepysznie ;) mam jedno pytanie opakowanie serka mascarpone ile gram? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.standardowe opakowanie 250gram :)
UsuńWitam cieplutko, dziękuję za przepis pysznych rurek, robię jch co niedzieli.
OdpowiedzUsuńWitam a pieczemy z termoobiegiem ? góra i dół grzałki i na jakiej wysokosci ?
OdpowiedzUsuńbez termoobiegu,grzanie góra-dół i środkowa półka
Usuń1 margaryna tzn. 250g...dziękuję
OdpowiedzUsuńtak 250g
UsuńW jakiej pozycji pieczemy - poziomo czy stawiamy rurki pionowo?
OdpowiedzUsuńpoziomo...
UsuńRurki super ��zastanawia mnie ile mogą poleżeć bez masy
OdpowiedzUsuńw szczelnym pudełku lub puszce bardzo długo :)
UsuńA można przepis na krem buduniowy?
OdpowiedzUsuńKREM
Usuń-litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki
-3 żółta
-3/4 szkla cukru
-cukier waniliowy
-250g masła lub margaryny
Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.
Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia.
Studzimy.
Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem.
Super, bardzo dziękuję! ❤
Usuń