.

.

sobota, 13 września 2014

Rurki z kremem mascarpone :-)

Witam Was kochani tego wrześniowego wieczora :-) dziś moją mamę naszła ochota na rurki z kremem, które uwielbia, a mi nie trzeba dwa razy powtarzać, chwilę potem zabrałam się do ich przygotowania:-)
Rurki robię z przeważnie z trzema różnymi nadzieniami, albo z bitą śmietaną, albo z kremem mascarpone lub z masą budyniową. Najbardziej lubię te z kremem mascarpone i to właśnie je robię najczęściej :-) Ogólnie rurki z kremem to bardzo łatwy w przygotowaniu smakołyk, ma jedną wadę, przygotowanie jest dość czasochłonne, ale dla efektu warto poświęcić troszkę czasu:-)




Z przepisu, który podam wychodzi 35 dużych rurek. Mam foremki 12 cm :-)


No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:


CIASTO:


-0,6 kg mąki

-250g masła lub margaryny 
-szczypta soli
-1 szkl śmietany 12% lub 18%
-trochę cukru w talerzyku 





Z podanych składników  zagniatamy ciasto, ma ono być gładkie, lśniące i jednolite. Polecam by margaryna była zimna, wtedy ciasto lepiej się zagniata:-)





Ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.





Foremki do rurek (są do kupienia w każdym sklepie gospodarstwa domowego, lub na allegro za grosze)

należy posmarować tłuszczem by rurki nie przywierały.




Następnie odrywamy z ciasta mały kawałek i rozwałkowujemy na duży cienki placek. Kroimy go w paski około 2cm


Bierzemy pasek i owijamy nim foremkę, zaczynając od węższego końca, gdy pasek się skończy, bierzemy kolejny tak by owinąć całą foremkę.






 Nastepnie jednym bokiem foremki obtaczamy ją w cukrze. Tak jak na zdjęciach :-)





Foremki pieczemy w temp 200 stopni na złoty kolor około 10-12 minut.


Jeszcze gorące rurki ściągamy z foremek i działamy dalej aż zrobimy rurki z całego ciasta :-)











Kolejnym etapem naszej pracy jest przygotowanie nadzienia


KREM MASCARPONE:


- 400 ml śmietany kremówki 30%

-2,5 łyżki cukru pudru (nie kopiaste)
-1 opakowanie serka mascarpone

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek , 




dokładnie miksujemy i gotowe :-)





Szprycą nadziewamy rurki, przechowujemy je w lodówce. 






 I pyszny deser gotowy. Rurki są idealne gdy spodziewamy się gości, zawsze wzbudzają zachwyt i zaciekawienie, a co najważniejsze są bardzo pyszne. Z tego przepisu wychodzi 35 dużych rurek. 


















Polecam i SMACZNEGO!!!


16 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis na rurki z kremem i przejrzyście opisany , zjadła bym kilka :)
    Pozdrawiam serdecznie .

    ps.
    Jeżeli mogła bym zaproponować to polecam zarejestrować się na kilka portali (wyszukiwarek) z blogami kulinarnymi , dzięki czemu będzie Pani miała więcej wyświetleń . Zmiksowani , Znajdź przepis , Durszlak , Zblogowani itp .

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję i dostosuję się do porady:-) bo faktycznie z wyświetleniami słabiutko:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam , rurki wyglądają przepysznie ;) mam jedno pytanie opakowanie serka mascarpone ile gram? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam cieplutko, dziękuję za przepis pysznych rurek, robię jch co niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam a pieczemy z termoobiegiem ? góra i dół grzałki i na jakiej wysokosci ?

    OdpowiedzUsuń
  6. 1 margaryna tzn. 250g...dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. W jakiej pozycji pieczemy - poziomo czy stawiamy rurki pionowo?

    OdpowiedzUsuń
  8. Rurki super ��zastanawia mnie ile mogą poleżeć bez masy

    OdpowiedzUsuń
  9. A można przepis na krem buduniowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. KREM

      -litr mleka
      -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
      -2 łyżki mąki
      -3 żółta
      -3/4 szkla cukru
      -cukier waniliowy

      -250g masła lub margaryny


      Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.

      Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.

      Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia.

      Studzimy.

      Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem.

      Usuń
    2. Super, bardzo dziękuję! ❤

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko