.

.

wtorek, 9 września 2014

Moje krokiety z mięsem i ryżem

Witam, dziś chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na bardzo pyszne krokiety.
Robię je bardzo często, moja rodzina wprost za nimi przepada, mój brat zjada 2 na raz ;-p hehe
Są idealne na obiad, czy jako danie gorące dla gości, bardzo polecam




No to zaczynamy;

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:

-1/2 litra mleka
-3 jajka
-1 szkl wody
-1 szkl wody gazowanej
-1/2 szkl cukru (można dać troszkę mniej)
-4 łyżki oleju
-2,5 szkl mąki

Wszystkie składniki mięszamy i odstawiamy na 15 minut.


Smażymy naleśniki-cienkie








FARSZ:

-około 60-70 dag mięsa wieprzowego (karkówka lub szynka)
-2 torebki ryżu
-średnia cebula
-3 ząbki czosnku
-sól
-pieprz
-łyżeczka "kucharka"
-olej


Olej  wlewamy do garnka, mięso, cebulę, czosnek kroimy i  wszystko dodajemy do garnka , wraz z przyprawami. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 20-25 min.


Ryż gotujemy i odcedzamy z wody.

Uduszone mięsko wraz w cebulką, czosnkiem mielimy.








Dodajemy ryż, i dokładnie mieszamy, próbujemy, jeśli mamy życzenie możemy doprawić, dodać soli, pieprzu, jednak według mnie nie ma takiej potrzeby, gdyż farsz jest bardzo smaczny, i pięknie pachnie :-)




I przechodzimy do zwijania krokietów. 
Na naleśnik dajemy trochę farszu, składamy w kopertę i zawijamy.




Krokiety panierujemy w jajku z mąką, i obtaczamy w bułce tartej.




 Smażymy na oleju na złoty kolor i gotowe :-)














SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz