Robię je bardzo często, moja rodzina wprost za nimi przepada, mój brat zjada 2 na raz ;-p hehe
Są idealne na obiad, czy jako danie gorące dla gości, bardzo polecam
No to zaczynamy;
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
-1/2 litra mleka
-3 jajka
-1 szkl wody
-1 szkl wody gazowanej
-1/2 szkl cukru (można dać troszkę mniej)
-4 łyżki oleju
-2,5 szkl mąki
Wszystkie składniki mięszamy i odstawiamy na 15 minut.
Smażymy naleśniki-cienkie
FARSZ:
-około 60-70 dag mięsa wieprzowego (karkówka lub szynka)
-2 torebki ryżu
-średnia cebula
-3 ząbki czosnku
-sól
-pieprz
-łyżeczka "kucharka"
-olej
Olej wlewamy do garnka, mięso, cebulę, czosnek kroimy i wszystko dodajemy do garnka , wraz z przyprawami. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 20-25 min.
Ryż gotujemy i odcedzamy z wody.
Uduszone mięsko wraz w cebulką, czosnkiem mielimy.
Dodajemy ryż, i dokładnie mieszamy, próbujemy, jeśli mamy życzenie możemy doprawić, dodać soli, pieprzu, jednak według mnie nie ma takiej potrzeby, gdyż farsz jest bardzo smaczny, i pięknie pachnie :-)
I przechodzimy do zwijania krokietów.
Na naleśnik dajemy trochę farszu, składamy w kopertę i zawijamy.
Krokiety panierujemy w jajku z mąką, i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na oleju na złoty kolor i gotowe :-)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko