.

.

piątek, 5 września 2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Witam, chciałabym podzielić się z Wami moim świetnym przepisem na rewelacyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami, które zawsze wychodzi i jest przepyszne, bardzo mięciutkie i puszyste:-)



 No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:

1 kg mąki
0,5 kostki świeżych drożdży
4 jajka
0,5 szkl. cukru 
0,5 kostki margaryny
300ml mleka

Rozczyn:

Rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, ciepłe mleko i  3  łyżki mąki wszystko mięszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut :-)

Do dużej miski przesiewamy mąkę, jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy przez chwilę, następnie dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę. i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. *jeśli zdarzy się że ciasto się klei, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.




Śliwki ok 0,5 kg należy umyć i pozbawić pestek. Kroimy je na ćwiartki. Wrzucamy do miski i dodajemy ok 1 łyżeczkę cynamonu.




Gdy ciasto wyrośnie należy je przerobić i wyłożyć nim dużą blachę. Wcześniej blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.

Na ciasto wykładamy śliwki.




Ostatnią rzecz jaką musimy przygotowac jest KRUSZONKA

Na kruszonkę potrzebujemy:

0,5 kostki margaryny
1 cukier waniliowy 
3 łyżki cukru 
i mąkę ile zabierze

Kruszonka powinna wyglądac tak:




Posypujemy ciasto kruszonką, 






i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika, ciasto pieczemy ok 30-45 minut w temp 180 stopni

Oto nasze ciasto :-)










SMACZNEGO!!!


1 komentarz:

  1. Hej, bardzo mi sie podoba twój blog:-) jest nowy ale zapowiada się ciekawie , fajne przepisy, ten sprawdziłam osobiście, ciasto pyszne

    OdpowiedzUsuń