Witam, chciałabym podzielić się z Wami moim świetnym przepisem na rewelacyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami, które zawsze wychodzi i jest przepyszne, bardzo mięciutkie i puszyste:-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszenne tortowej
50g świeżych drożdży
4 jajka
3/4 szkl. cukru
70g masła lub margaryny
400 ml mleka
KRUSZONKA
0,5 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
i mąkę ile zabierze
DODATKOWO
-ok 500g śliwek
-2 łyżeczki cynamonu
Rozczyn:
Rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut :-)
Do dużej miski przesiewamy mąkę, jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy przez chwilę, następnie dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę lub masło i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Śliwki ok 0,5 kg należy umyć i pozbawić pestek. Kroimy je na ćwiartki. Wrzucamy do miski i dodajemy cynamon.
Gdy ciasto wyrośnie należy je przerobić i wyłożyć nim dużą blachę. Wcześniej blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Na ciasto wykładamy śliwki.
Ostatnią rzecz jaką musimy przygotować jest KRUSZONKA
Składniki na kruszonkę dajemy do miski i wyrabiamy palcami.
Kruszonka powinna wyglądać tak:
Posypujemy ciasto kruszonką,
i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika, ciasto pieczemy ok 30-45 minut w temp 180 stopni
Oto nasze ciasto :-)
SMACZNEGO!!!
Hej, bardzo mi sie podoba twój blog:-) jest nowy ale zapowiada się ciekawie , fajne przepisy, ten sprawdziłam osobiście, ciasto pyszne
OdpowiedzUsuń