Pierogi zaliczane są do naszych potraw tradycyjnych, narodowych, więc każda szanująca się gospodyni powinna umieć je przygotować :-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
CIASTO
-4 szklanki mąki
-szczypta soli
-2 jajka
-około 3/4 szklanki letniej wody
DODATKOWO
-kostka sera białego
-2 łyzki cukru
-1 cukier waniliowy
-1 żółtko
oraz śmietana z cukrem do polania pierogów
Z podanych składników zagniatamy ciasto, musi być gładkie i plastyczne.
Ciasto odkładamy pod miskę na kilka minut by odpoczęło.
Następnie bierzemy kawałek ciasto i rozwałkowujemy je na cieniutki placek, wykrawamy szklanką lub kubkiem koła
dokładnie zaklejamy palcami by podczas gotowania farsz nie wypłynął.
W garnku nastawiamy wodę ze szczyptą soli, i zagotowujemy.
Na gotującą się wodę wrzucamy pierogi i chwilę czekamy, i mieszamy. Pierogi gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię wody, i 3 minuty.
Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, i można podawać:-)
WAŻNE: z tego przepisu wychodzi bardzo dużo pierogów, ja robiłam z połowy porcji :-)
Polewamy śmietaną z cukrem i GOTOWE
Nasze pierożki zrobione. Są bardzo smaczne i gorąco polecam. Ciasto nie klei się, i jest bardzo delikatne w smaku. Można je wykorzystać do pierogów z różnymi farszami, to już zależy od inwencji twórczej :-)
SMACZNEGO!!!
Super pierogi z serem - ajj ajj ajj :)
OdpowiedzUsuń