.

.

niedziela, 21 września 2014

Pierogi z serem na słodko :-)

Witam, dziś chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na pyszne, delikatne i bardzo łatwe w przygotowaniu pierogi :-)
Pierogi zaliczane są do naszych potraw tradycyjnych, narodowych, więc każda szanująca się gospodyni powinna umieć je przygotować :-)

No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:

CIASTO
-4 szklanki mąki
-szczypta soli
-2 jajka
-około 3/4 szklanki letniej wody

DODATKOWO 
-kostka sera białego
-2 łyzki cukru
-1 cukier waniliowy
-1 żółtko

oraz śmietana z cukrem do polania pierogów 

Z podanych składników zagniatamy ciasto,  musi być gładkie i plastyczne.


Ciasto odkładamy pod miskę na kilka minut by odpoczęło.
Następnie bierzemy kawałek ciasto i rozwałkowujemy je na cieniutki placek, wykrawamy szklanką lub kubkiem koła

 i na środek dajemy nadzienie (ser z żółtkiem i cukrami dokładnie mieszamy)


 dokładnie zaklejamy palcami by podczas gotowania farsz nie wypłynął.




W garnku nastawiamy wodę ze szczyptą soli, i zagotowujemy.
Na gotującą się wodę wrzucamy pierogi i chwilę czekamy, i mieszamy. Pierogi gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię wody, i 3 minuty. 



Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, i można podawać:-) 

WAŻNE:  z tego przepisu wychodzi bardzo dużo pierogów, ja robiłam z połowy porcji :-)
Polewamy śmietaną z cukrem i GOTOWE



Nasze pierożki zrobione. Są bardzo smaczne i gorąco polecam. Ciasto nie klei się, i jest bardzo delikatne w smaku. Można je wykorzystać do pierogów z różnymi farszami, to już zależy od inwencji twórczej :-)

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz