Jest to idealny pomysł na obiad, bardzo syty i pyszny :-) Bardzo polecam!!!
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
CIASTO:
-1 kg ziemniaków ugotowanych
-3 małe ziemniaki surowe
- łyżeczka soli
-2 szkl mąki pszennej
-1 szkl mąki ziemniaczanej
Ugotowane ziemniaki mielimy.
3 małe surowe ziemniaki trzemy na tarce (jak na placki ziemniaczane) Dajemy do ściereczki i odcedzamy nadmiar płynu:-)
Surowe ziemniaki dajemy do zmielonych, ugotowanych. Dodajemy sól, i mąki i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto się klei (zależy to od gatunku ziemniaków) należy dodać trochę mąki zarówno ziemniaczanej jak i pszennej.
I ciasto mamy gotowe :-)
FARSZ:
-około 60 dag mięsa wieprzowego (ja używam łopatki)
-1 duża marchewka
-3 duże ząbki czosnku
-1 średnia cebula
-pół łyżeczki "kucharka" lub"wegety"
-pół łyżeczki pieprzu
-5 łyżek oleju
Olej wlewamy do garnka, mięso kroimy, marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, czosnek kroimy, cebulę również siekamy na piórka.
Wszystkie składniki dajemy do garnka, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu około 20 minut.
Mięso wraz z cebulą, marchwią i wszystkim składnikami mielimy. Sos, który nam został na dnie garnka wlewamy do farszu, wtedy jest bardziej wilgotny i soczysty :-)
Ciasto dzielimy na około 12 porcji.
Porcję bierzemy, rozpłaszczamy na dłoni, dajemy trochę farszu i składamy jak pieroga, formujemy kształt jak na zdjęciach :-) (myślę, że Wam wyjdą duużo ładniejsze hehe)
Gotowe kartacze wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy około 10 minut.
I nasze pyszne danie gotowe.
Kartacze podaję z sosem grzybowym, można podawać również ze skwarkami czy cebulką.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko