.

.

środa, 10 września 2014

Kartacze z pysznym męsnym farszem

Witam, dziś chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na kartacze z farszem mięsnym :-)
Jest to idealny pomysł na obiad, bardzo syty i pyszny :-) Bardzo polecam!!!

No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:

CIASTO:

-1 kg ziemniaków ugotowanych
-3 małe ziemniaki surowe
- łyżeczka soli
-2 szkl mąki pszennej
-1 szkl mąki ziemniaczanej

Ugotowane ziemniaki mielimy. 


3 małe surowe ziemniaki trzemy na tarce (jak na placki ziemniaczane) Dajemy do ściereczki i odcedzamy nadmiar płynu:-)

Surowe ziemniaki dajemy do zmielonych, ugotowanych. Dodajemy sól, i mąki i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto się klei (zależy to od gatunku ziemniaków) należy dodać trochę mąki zarówno ziemniaczanej jak i pszennej.

I ciasto mamy gotowe :-)



FARSZ:

-około 60 dag mięsa wieprzowego (ja używam łopatki)
-1 duża marchewka
-3 duże ząbki czosnku
-1 średnia cebula
-pół łyżeczki "kucharka" lub"wegety"
-pół łyżeczki pieprzu
-5 łyżek oleju

Olej wlewamy do garnka, mięso kroimy, marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, czosnek kroimy, cebulę również siekamy na piórka.

Wszystkie składniki dajemy do garnka, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu około 20 minut.



Mięso wraz z cebulą, marchwią i wszystkim składnikami mielimy.  Sos, który nam został na dnie garnka wlewamy do farszu, wtedy jest bardziej wilgotny i soczysty :-)





Ciasto dzielimy na około 12 porcji. 
Porcję bierzemy, rozpłaszczamy na dłoni, dajemy trochę farszu i składamy jak pieroga, formujemy kształt jak na zdjęciach :-) (myślę, że Wam wyjdą duużo ładniejsze hehe)





Gotowe kartacze wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy około 10 minut.

I nasze pyszne danie gotowe. 

Kartacze podaję z sosem grzybowym, można podawać również ze skwarkami czy cebulką.





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz