Przepis ten jest bardzo wydajny, wychodzi z niego bardzo dużo, dużych pączków.
Chcę również nadmienić, że przepis na to ciasto jest w pewnym sensie uniwersalny, to znaczy można z niego robić różne wypieki, i ZAWSZE się udają :-) Ja z tego przepisu wykonuję jeszcze ciasto drożdżowe, drożdżówki ze śliwkami, rogaliki no i oczywiście pączki :-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
-1,3 kg mąki (najlepiej tortowej) + około szklanka do podsypania ciasta podczas wyrabiania
-1 drożdże świeże (100g)
-125g masła lub margaryny
-5 jajek
-3/4 szkl cukru
-0,5 l mleka
DODATKOWO
-marmolada różana
-cukier puder do posypania pączków
-olej do smażenia
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozczynu drożdże wkruszamy do miski dodajemy 2 łyżki cukru, 0,5 litra ciepłego mleka oraz 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy by drożdże się rozpuściły.
Rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn , jajka ubite z cukrem i zaczynamy wyrabiać ciasto, po chwili dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę. I wyrabiamy ciasto na gładkie i lśniące. Jeśli zdarzy się że ciasto bardzo się klei i jest za rzadkie to dosypujemy trochę mąki.
Ciasto musi być tak wyrobione by odchodziło od ręki. Wyrobienie jest najważniejszą z czynności przy przygotowywaniu pączków. Jeśli ciasto jest dobrze wyrobione będą one lekkie, puszyste i długo świeże :-)
Po wyrobieniu ciasto odkładamy w misce do ciepłego miejsca i opruszamy mąką
Po około 20-25 minutach przechodzimy do formowania pączków. Urywamy po kawałku z ciasta i rozkładamy na płaski placuszek , na środek dajemy trochę marmolady, i zawijamy na gładką kulkę. Postępujemy tak z całym ciastem. Pączki układamy w odstępach, ponieważ podrosną.
Przykrywamy je na 10 minut. Po tym czasie spłaszczamy je, tak jak na zdjęciu. Wtedy będą miały ładny kształt przy smażeniu.
Zostawiamy na 10 minut.
Do garnka (najlepiej żeby był niski a szeroki) wlewamy olej, tak do połowy wysokości (nawet troszkę poniżej połowy) i grzejemy. WAŻNE by olej nie był zagrzany zbyt mocno, bo pączki będą się palić i będą surowe w środku. Ustawiamy na małym ogniu i czekamy jakieś 5 minut i możemy wkładać pierwsze pączki.
Po wrzuceniu pączków olej musi delikatnie bulgotać.
Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy chwilkę. Następnie odwracamy pączka i smażymy z drugiej strony, i potem jeszcze raz z drugiej :-)
JEŚLI pączki są ciemnobrązowe znaczy to ze olej jest za gorący i należy zmniejszyć ogień.
Lepiej smażyć dłużej i mieć ładne, dosmażone pączki, niż smażyć szybko i mieć spalone i surowe !!!
Pączki po wyjęciu z oleju dajemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu. *Znana jest opinia, że po dodaniu do ciasta spirytusu nie pije ono tłuszczu, ja nie zauważyłam większej różnicy więc jeśli macie życzenie możecie dodać , jeśli nie to nie musicie :-) w pączkach przedstawionych na zdjęciach nie ma spirytusu :-)
Po chwili możemy posypać cukrem pudrem i GOTOWE :-)
Mimo różnych opinii przygotowanie pączków wcale nie jest trudne, owszem jest czasochłonne, ale na pewno nie trudne. Najważniejsze by pamiętać o kilku podstawowych warunkach, które muszą być spełnione by pączki były pyszne i aby nam wyszły :-)
-świeże drożdże
-dobre wyrobienie ciasta
-odpowiednia temperatura oleju
Polecam wypróbować ten przepis, pączki są niezwykle lekkie, puszyste i pyszne :-) Na pewno milion razy lepsze niż kupne :-)
A tu przepis w formie filmiku
POLECAM I SMACZNEGO!!!
Mala prosba : 1 drozdze to ile znaczy ile gram ??? 0.5 kostki margaryny ???mam nadzieje ze chodzi polowe z 250 g i maka 333 g ???
OdpowiedzUsuńNie mieszkam w polsce i tu kostka margaryny to 500g a drozdzy 25g z tad te watpliwosci,
Oj bardzo przepraszam, nie pomyślałam żeby podać gramami.
OdpowiedzUsuńWięc tak drożdży 100gram czyli 10 dag -standardowa paczuszka w Polsce, pół kostki margaryny to znaczy 125 gram (czyli pół kostki o wadze 250g) jeśli chodzi o mąkę,to w przepisie jest napisane 1,3 kg więc nie wiem skąd 333g ? :-) Mąki na początku możesz dać około 5-6 szklanek a potem jeśli ciasto będzie zbyt kleiste to trzeba troszkę podsypać:-) I wszystko na pewno się uda :-) Jeszcze jedna uwaga zwróć uwagę by drożdże były świeże, wtedy ciasto pięknie wyrośnie :-) Pozdrawiam
P.S na przyszlość będę zwracała uwagę by pisać dokładnie gramatury :-)
Tylko że Ty podałaś tam g, napisałaś w nawiasie 100 g drożdży i 125 g margaryny więc nie musisz się poprawiać i dziwne że ktoś się dopytuje, trzeba czytać uważnie.
UsuńJest dość jasno i wyraźnie napisane że 100 gr drożdży, ja też nie mieszkam e Polsce i tutaj sprzedają dwie kostki po 25g,więc nie wiem gdzie jest problem 😲
UsuńP.s. Właśnie rośnie mi ciasto,zobaczymy co z tego będzie 😀
A no mianowicie może ktoś stąd się dopytuje ponieważ komentarz został dodany w 2014 roku. A Panie komentują w 2017 i autor posta może edytowal juz treść ��
UsuńPS. Niech nikt nie odbiera złośliwie tego komentarza. Tylko na drugi raz bardziej trzeba zwracać uwagę na takie szczegóły jak np Data. ��
Pozdrawiam.
A co do przepisu . Obłędny!!! ❤️
A jaki jest najlepszy olej do smażenia pączków?
OdpowiedzUsuńTeorie są różne, jedni smażą na smalcu, ja zdecydowanie polecam olej rzepakowy :-)
UsuńZdecydowanie smalec, wszystkie oleje roślinne podgrzewane są rakotwórcze. Olej roślinny na zimno TAK - smażony NIE !!!
UsuńIle sztuk tak +/- wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńOj duuuzo.nigdy nie liczylam ale na pewno ponad 25. oczywiscie wiele zalezy od drozdzy i od nas jak poporcjujemy ciasto :) ale przepis jest bardzo wydajny.
UsuńWłaśnie widzę po tej wielkiej misce z ciastem i pytam, bo ja potrzebuję tylko dla dwóch osób i chciałam wiedzieć jak zmodyfikować proporcje :-)
UsuńDzięki za odpowiedź!
witam czy te ciasto moge wyrabiac robotem?
OdpowiedzUsuńWitam.myślę że tak,chociaż ja zawsze wyrabiam ręcznie . ważne by ciasto dobrze wyrobić bo to wpływa na puszystość oraz lekkość pączków. :)
UsuńPierwszy raz w życiu robiłam pączki i wyszły super,jestem zachwycona.ja zamiast swieżych drożdzy użyłam 4 paczki drozdzy instant (7g).Wyszły mięciutkie,puszyste,super,pozdr. Wiktoria.
OdpowiedzUsuńmam nadzieje,że wypróbujesz?
OdpowiedzUsuńJa z pewnością wypróbuję ten przepis. U mnie w domu wszyscy lubimy słodkości,więc na pewno wszystkim będą smakowały.....?
OdpowiedzUsuńmam nadzieję,są leciutkie i pyszne a, teraz karnawał więc przepis jak znalazł :-)
UsuńSuper przepis,właśnie skończyłam robić i już 3 pochłonęłam-pyszne!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakują :-) Mnie ten przepis nigdy nie zawiódł,pączusie zawsze wychodzą boskie :-)
UsuńWyszły świetnie! Jest to najlepszy przepis na pączki jaki kiedykolwiek wypróbowałam! Dziękuję serdecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńU mnie ciasto było zbyt żadkie i klejące więc dodałam mąki Tak jak w przepisie. Niestety było jeszcze gorzej więc dodałam jeszcze troszkę rozpuszczonej margaryny. Ciasto się uformowało, było gładkie i lśniące ale nie jestem pewna czy powinno ono być takie "tłuste". Robię pączki pierwszy raz i jestem prawie pewna że coś mi to nie wyjdzie. Są jakieś porady co powinnam jeszcze zrobić żeby było dobrze?
OdpowiedzUsuńJak po dodaniu mąki ciasto mogło zrobić się bardziej rzadkie,to wbrew logice. Niepotrzebnie dodała Pani więcej margaryny. Trzeba się trzymać proporcji przepisu. Ciasto należy przede wszystkim bardzo dobrze wyrobić. Wtedy nabiera konsystencji i lekkości.
UsuńCzy jajka cale ubic z cukrem?
OdpowiedzUsuńtak całe :-)
UsuńTylko to jest rzdkie dlatego pytam
OdpowiedzUsuńTo proszę dodać trochę mąki,wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Przecież w przepisie wyraźnie jest napisane,że ciasto podsypujemy mąką.
UsuńWłaśnie wyrobiłam ciasto, w tej chwili "rośnie". Wierzę,ze się uda i pączki będą pyszne. Wszyscy domownicy niecierpliwie czekają. Napiszę jakie wyszły:)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :-) Ja jak robię to nie nadążam smażyć tak szybko znikają :P
UsuńWyszło wspaniałych 40 pączków. Wszystkim bardzo smakowały. Dla mnie troszkę mało słodkie, ale wszyscy- mąż, dzieci(duże i małe), synowa- bardzo je chwalili. Polecam:))
UsuńCukru nie daję dużo żeby się nie paliły w smażeniu. A nadzienie i cukier puder na wierzchu dodają słodyczy :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie komentarze :-) Bardzo się cieszę ,że pączusie się udały i smakowały :-) Pozdrawiam
UsuńPrzepis jest rewelacyjny! W życiu nie jadłam tak dobrych pączków a sama robiłam pierwszy raz :)
OdpowiedzUsuńsuper :-)
UsuńDzisiaj mój debiut 3majcie kciuki i oczywiście dam znać 😊💪
OdpowiedzUsuń👱
UsuńNo to klops! Sito wyparowało🙊 czym przesiać mąkę?
UsuńSuper paczki! bardzo dobrze smakuja! Uwielbiam je! :)
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze pączki i wyszły naprawdę pyszne. Zrobiłam z połowy porcji i wyszło 22 średniej wielkości pączków. Zamiast margaryny użyłam masła. Szprycowałam dżemem po smażeniu, bo bałam się, że mi wypłynie w czasie smażenia... Wyszły mi co prawda nieco "kulfonowate", muszę popracować nad okrągłym kształtem. Dzięki Katrinka za przepis! A powiedz mi jeszcze, jakiej marmolady różanej używasz?
OdpowiedzUsuńCieszę się że pączki wyszły i smakowały :-) Nadziewać marmoladą oczywiście można po usmażeniu ja jednak nadziewam surowe :) zawsze kupuję marmoladę różaną firmy orzech lub Rapsodię :D Pozdrawiam :-)
UsuńDziękuję za super przepis,faktycznie łatwe i się udają nawet mi która robiła je pierwszy raz ��
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziękuję i również pozdrawiam,udostepniłam przepis dalej,mam nadzieję że to nie problem :)
Usuńdziękuję za udostępnienie, im więcej osób skorzysta tym lepiej :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWyprobuje przepis na tłusty czwartek ��
OdpowiedzUsuńco do ubicia jajek to na gęstą pianę je ubić
OdpowiedzUsuńpo prostu ubić jajka, by się połączyły z cukrem.
UsuńWłaśnie skończyłam wyszły rewelacyjnie pączki a także faworki dziękuję za super przepis pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wyszły :) smacznego :)
UsuńCzy można zamienić mąkę na orkiszkowa
OdpowiedzUsuńmoje pierwsze paczki. Ciasto wyszło pulchniutkie, pyszne :) tylko mi się otwierały, ale to dlatego, że dżem był rzadki. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńZaraz się zabieram za pączki oby mi się udały ....
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Zrobiłam (podkreślę, że samodzielnie pączki robiłam pierwszy raz) są smaczne i jest ich dużo :) Nie nasiąknęły olejem :) Jednym słowem pączek idealny :) Przepis wpisuję do mojego zeszytu kulinarnego :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że się udały :)
UsuńJest to najlepszy przepis jaki miałam paczki wyszły rewelacja nawet teściów smakowały😆 przepis idealny jak dla mnie i ważne że białka nie zostają szczerze polecam
OdpowiedzUsuńDziwi mnie, że nie ma w tym przepisie soli. Do drożdzowego ciasta zawsze daje się sól, bo inaczej nie smakuje. Chyba, że nie doczytałam.
OdpowiedzUsuńJa nie daję soli, jak Pani ma życzenie może dać...
UsuńCzy zamiast tej marmolady mogę dać np nutelle? ;) Bądź coś innego? Co propomijesz?
OdpowiedzUsuńpączki można nadziac czym się chce, ja robię tradycyjne czyli z marmoladą różaną, ale może być też dowolny dżem (gęsty) lub powidła, nutella itp
UsuńA czy zamiast robić kulki z ciasta morzna je rozwalkować na określonom grubość i wykrawać szklankom ??☺
OdpowiedzUsuńTak, można :)
UsuńZabieram się za pączki za chwilę, będę robić pierwszy raz w życiu, obawiam się tylko tego smażenia, czy olej nie będzie za gorący... Ale nie święci garnki lepią, więc spróbuję.
OdpowiedzUsuńJuż 3 raz robię i rewelacja, tak bałam się ciasta drożdżowego, a tu po prostu bajka, piękne rośnie a pączki bardzo smaczne,jest to dla mnie przepis numer jeden!!!
OdpowiedzUsuńWitam, pierwszy raz robiłam pączki i wybrałam Pani przepis. Wyszły cudowne�� bardzo szybko się smażą, są łatwe do zrobienia i smakują wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo sie cieszę, ze się udały i smakowały :)
UsuńSzybko wyrobiłam ciasto, jednak za dużo mąki... smaczne ale musiałam coś nie tak zrobić , bo szału nie ma
OdpowiedzUsuńpewnie za dużo mąki, lub za krótko wyrabiane. Te pączki raczej wychodzą i smakują, co widać po komentarzach :)
UsuńWyszły idealnie, robiłam pierwszy raz i na pewno zrobię kolejny. Pycha! Dziękuję ❤️
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuje za tak miły komentarz, pozdrawiam cieplutko i zachęcam do wypróbowania innych przepisów :)
UsuńA czy można zostawić w lodowce kilka surowych Paczków i usmażyć następnego dnia?
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie robiłam, ale wydaje mi się, ze raczej nic z tego nie będzie, bo drożdże przez tak długi czas "sie zjedzą" i pączki nie wyrosną w smażeniu. Nie wiem czy mam rację, ale wydaje mi się, ze tak.
UsuńSuper przepis pączusie sa idealne polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńdziękuję i bardzo się cieszę, ze pączki smakowały :)
UsuńW tłusty czwartek robiłam po raz pierwszy w życiu pączki i właśnie z tego przepisu.Wyszły obłędnie pyszne,pomimo że się pomyliłam bo robiłam kilka rzeczy na raz i zamiast ubić jajka z cukrem to cukier wsypalam do miski z mąką i jajka ubilam same,jednak mimo to REWELACJA!!!Przepis już pochwalilam gdzie tylko mogłam,i nie ukrywam że mam ogromną ochotę na pączusie znowu:)Dziękuję bardzo za ten przepis:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę, że pączusie smakowały :) Pozdrawiam cieplutko
Usuńupiekę na wigilię :)
OdpowiedzUsuńPaczki sa wysmienite.Zawsze balam sie ciast drozdzowych,ale teraz to juz moj przepis.Dziekuje i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńElazığ
OdpowiedzUsuńKocaeli
Nevşehir
Erzurum
Bilecik
X535X
3DE20
OdpowiedzUsuńAnkara Parça Eşya Taşıma
Tunceli Evden Eve Nakliyat
Mardin Evden Eve Nakliyat
Antalya Lojistik
Rize Lojistik
2658A
OdpowiedzUsuńreferans kodu %20
B9503
OdpowiedzUsuńgümüşhane canlı ücretsiz sohbet
adana bedava sohbet uygulamaları
çorum rastgele sohbet siteleri
bitlis sesli sohbet mobil
görüntülü sohbet canlı
elazığ telefonda kızlarla sohbet
ankara görüntülü sohbet canlı
bayburt canlı sohbet bedava
malatya ücretsiz sohbet odaları
40CB4
OdpowiedzUsuńsatoshivm
shapeshift
uniswap
DefiLlama
zkswap
pancakeswap
pudgy penguins
sushiswap
eigenlayer