...Zaczynamy :-)
SKŁADNIKI: (NA DUŻĄ TORTOWNICĘ 24 cm)
BISZKOPT:
-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-0,5 szkl mąki pszennej (najlepiej tortowej)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek, następnie białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy po jednym żółtku, i miksujemy zmniejszając obroty.
Następnie powolutku dodajemy cukier.
Mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną mieszamy i dodajemy do masy i BARDZO delikatnie mieszamy, możemy to zrobić mikserem na najmniejszych obrotach przez kilka sekund, tak by nam białka nie opadły.
Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto
i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut do złotego koloru.
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika rzucamy nim o podłogę tak by wyszło powietrze, wtedy nie opadnie :-)
Cóż w kuchni też czasem można sie zabawić :-) I odstawiamy nasz biszkopt do ostudzenia.
MASA:
-4 żółtka
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki mąki pszennej
-3/4 szkl cukru
-2 małe budynie śmietankowe
-3,5 szkl mleka
-dodatkowo 1 kostka margaryny
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka i stawiamy na gazie by się zagotowało.
W tym czasie żółtka, mąkę, cukier i cukier waniliowy, budynie oraz 0,5 szklanki mleka miksujemy razem na jednolitą masę.
Masę wylewamy na gotujące się mleko i postepujemy jak przy gotowaniu budyniu, dokładnie mieszamy aby powstał nam gładki , kremowy budyń.
Budyń studzimy, musi być ZIMNY.
Margarynę miksujemy na gładką masę i stopniowo dodajemy budyń, wszystko dokładnie miksujemy, tak by masa miała kremową i gładką konsystencję.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
-2 galaretki malinowe
-maliny lub inne owoce (ja na ciasto tej wielkości zużyłam 250g malin)
Biszkopt wyciągamy z tortownicy i odwracamy do góry dnem, wtedy ta równa część jest u góry:-) na biszkopt wykładamy całą masę, i wyrównujemy łyżką bądź szpatułką.
Na masę wykładamy maliny
i całość zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki i GOTOWE :-)
Polecam ciasto jest bardzo pyszne :-) i proste w przygotowaniu :-)
SMACZNEGO!!!
Mmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :-) i równie cudownie smakuje, polecam zrobić :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Pyszny�� polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto i często gości w naszym domku na stole.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, zrobilam przed chwilą, ale niestety jeden minus jest taki, że weszła mi w tortownice już tylko 1/3 galaretki, na resztę nie było miejsca. Następnym razem całość zrobię w kwadratowej tortownicy, będzie niższe ale większe. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne polecam ��
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne, lekkie i w sam raz na lato. Zrobiłam wszystko wg przepisu, jedynie 2 galaretki rozpuściłam w 700ml wody a nie w litrze (jak sugerują na opakowaniu) i wyszła idealna. Bardzo polecam! Rodzina pałaszuje w mig :)
OdpowiedzUsuń