.

.

sobota, 20 września 2014

ciasto z malinami masą i galaretką :-)

Witam tego mglistego i zimnego wrześniowego wieczora. Jesień nadchodzi wielkimi krokami, drzewa powoli zmieniają swoją szatę z letniej zielonej na bardziej wysublimowaną złoto brązową. Lubię jesień, lubię gdy łagodne promienie słońca odbijają się z złotych liściach, i delikatnych nitkach babiego lata. Lato odchodzi, aby wrócić znów za rok. Dziś chciałabym jednak podzielić się z Wami moim przepisem na raczej letnie ciasto:-) A mianowicie na ciasto na delikatnym, puszystym biszkopcie, z pysznym kremem na bazie budyniu z malinami i galaretką :-) Maliny można jeszcze dostać na targu , a i znane mi są odmiany późniejsze, które owocują właśnie we wrześniu i z początkiem października. Oczywiście ciasto to możecie wykonać z różnymi owocami, np. z bananami, brzoskwiniami, truskawkami czy jagodami:-) Ja osobiście najbardziej lubię je z malinami:-) Ale dość pisania 
...Zaczynamy  :-)







SKŁADNIKI: (NA DUŻĄ TORTOWNICĘ  24 cm)

BISZKOPT:

-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-0,5 szkl mąki pszennej (najlepiej tortowej)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek, następnie białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy po jednym żółtku, i miksujemy zmniejszając obroty.
Następnie powolutku dodajemy cukier. 
Mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną mieszamy i dodajemy do masy i BARDZO delikatnie mieszamy, możemy to zrobić mikserem na najmniejszych obrotach przez kilka sekund, tak by nam białka nie opadły.


Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto



 i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut do złotego koloru. 
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika  rzucamy nim o podłogę tak by wyszło powietrze, wtedy nie opadnie :-)
Cóż w kuchni też czasem można sie zabawić :-)  I odstawiamy nasz biszkopt do ostudzenia.





MASA:
-4 żółtka
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki mąki pszennej
-3/4 szkl cukru
-2 małe budynie śmietankowe
-3,5 szkl mleka

-dodatkowo 1 kostka margaryny

Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka i stawiamy na gazie by się zagotowało.
W tym czasie żółtka, mąkę, cukier i cukier waniliowy, budynie oraz 0,5 szklanki mleka miksujemy razem na jednolitą masę.






Masę wylewamy na gotujące się mleko i postepujemy jak przy gotowaniu budyniu, dokładnie mieszamy aby powstał nam gładki , kremowy budyń.
 Budyń studzimy, musi być ZIMNY.




Margarynę miksujemy na gładką masę i stopniowo dodajemy budyń, wszystko dokładnie miksujemy, tak by masa miała kremową i gładką konsystencję.




POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
-2 galaretki malinowe
-maliny lub inne owoce (ja na ciasto tej wielkości zużyłam 250g malin)

Biszkopt wyciągamy z tortownicy i odwracamy do góry dnem, wtedy ta równa część jest u góry:-) na biszkopt wykładamy całą masę, i wyrównujemy łyżką bądź szpatułką.




 Na masę wykładamy maliny





 i całość zalewamy tężejącą galaretką.




 Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki i GOTOWE :-)





Polecam ciasto jest bardzo pyszne :-) i proste w przygotowaniu :-)

SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. dziękuję pięknie :-) i równie cudownie smakuje, polecam zrobić :-)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń