.

.

sobota, 6 września 2014

domowy pyszny kebab w domowych chlebkach pita

Witam :-) któż z nas nie lubi kebaba? hmm trudna znaleźć taką osobę, jednak kebab kupowany "na mieście" jest dość drogi i nie do końca wiadomo co w nim jest :-) często też spotykamy sie z opiniami iż jest niezdrowy, cóż...ja i moja rodzina również uwielbiamy kebaby, dlatego też wpadłam na pomysł by wykonać je w domu :-) są bajecznie pyszne :-) bardzo proste i przepis jest bardzo wydajny :-) BARDZO  zachęcam do wypróbowania przepisu, bo warto :-)





No to zaczynamy:


CHLEBKI PITA DO KEBABA:


-1 kg mąki

-1 kostka drożdży
-łyżeczka soli
-5-6 łyżek cukru
-5 łyżek oleju
-ok 2,5 szkl. ciepłej wody 

W 1 szkl ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier-odstawiamy na około 15 min.


Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto 

W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo wodę. Ciasto ma być delikatne , nie klejące, pulchne i gładkie.
Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na ok 25 min by wyrosło.

Następnie dzielimy ciasto na małe kulki z tej porcji około 12-14 chlebków.





Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minutek do wyrośnięcia.


Następnie nastawiamy piekarnik na  200 stopni.


Bierzemy wyrośnięta kuleczkę i wałkujemy ją na płaski duży placek o grubości ok 0,5 cm.





Placki dajemy na blaszkę (mi wchodzą 2) i pieczemy około 7-10 min.






I oto nasze chlebki pita do kebaba :-)





SOS DO KEBABA:


-4 łyżki jogurtu naturalnego

-3 łyżki ketchupu (ja daję łagodny ale jeśli lubicie możecie dać pikantny)
-2 łyżki śmietany 18%
-2 ząbki czosnku
-pieprz do smaku

Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku :-) Sosik jest przepyszny :-)





MIĘSO:


-ok 1 kg mięsa (może być łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa)

-przyprawa do kebaba 
-ok 5 łyżek oleju

Mięsko kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju dość długo, by było miękkie,




 dodajemy dowolna ilość przyprawy ja dodaję około 2 łyżki 








I została nam jeszcze sałatka :-)


SAŁATKA DO KEBABA:


-2 średniej wielkości sałaty lodowe

-3-4 pomidory
-ok 3/4 szkl śmietany 18%
-2 opakowania sosów sałatkowych z koperkiem (np knorra lub z biedronki culineo)

Pomidory i sałatę kroimy, wsypujemy do miski.

Sosy mieszamy ze śmietaną i dodajemy do sałaty
Dokładnie mieszamy

i pyszna sałatka gotowa :-)




Wszystkie składniki mamy gotowe więc:


Bierzemy chlebek, rozcinamy tworząc kieszonkę, najpierw dajemy trochę sałatki, potem mięsko, i na miesko trochę sosu, potem znów sałatkę, mięso, sos :-)


Kebaby są bardzo pyszne i duuże , są hitem w mojej rodzinie, często je przygotowuję i Wam również polecam :-)







SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz