Witam:-) dziś chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na pyszne, delikatne i puszyste rogaliki z czekoladą :-) Oczywiście kwestia nadzienia należy do Was, możecie zrobić rogaliki z marmoladą, dżemem, czy powidłami :-) Ja i moja rodzina uwielbiamy rogaliki z czekoladą :-)
Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi bardzo dużo rogalików :-) są idealne do kawy, na śniadanie czy jako słodka przekąska :-)
Są niezwykle łatwe w przygotowaniu , gorąco polecam.
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
-1 kg mąki (najlepiej tortowej)
-0,5 kostki świeżych drożdży
-5 jajek
- 3/4 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-0,5 kostki margaryny
-1 łyżeczka soli
-300ml mleka
-1,5 tabliczki czekolady mlecznej
-dodatkowo 1 jajko do smarowania rogalików
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy tak by drożdże się rozpuściły.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Jajka ubijamy z resztą cukru. Margarynę roztapiamy i studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, dodajemy sól, ubite jajka z cukrem, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto, po chwili dodajemy roztopioną i schłodzoną margarynę.
Wyrabiamy ciasto, musi być gładkie, odchodzić od dłoni .
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30min.
Wyrośnięte ciasto przyciskamy pięścią tak by wyszło powietrze, i znów odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 min.
Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta, i rozwałkowujemy je na kształt koła. Koło przecinamy na 6 trójkątów tak jak na zdjęciu.
Na szerszy bok trójkąta dajemy czekoladę
i zwijamy w stronę wierzchołka.
Formując rogalika.
Rogaliki dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
smarujemy rozbełtanym jajkiem
i pieczemy około 10-15 min w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor.
I nasze pyszne rogaliki gotowe:-)
Polecam i SMACZNEGO!!!
witam! wspaniałe przepisy, a te rogaliki są śliczne takie równiutkie i napewno bardzo smaczne!pozdrawiam! rysiaa
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :-) Pozdrawiam
UsuńZaraz się zabieram za przygotowanie rogalików:) U mnie będa z marmoladą:)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie:) Dzięki za przepis:)
UsuńBardzo się cieszę, że smakują :-) Pozdrawiam cieplutko
UsuńPół kostki drożdzy do ile gram? Lub ile drzdzy suchych?
OdpowiedzUsuńw naszych sklepach standardowa paczka drożdży to 100g więc pół paczki to 50g drożdży suchych nie polecam
UsuńMieszkam na Islandii i drozdze mozna kupic jedynie w Polskim sklepie i tez nie zawsze. Dlatego pieke na suszonych.
UsuńRogaliki zrobione 😱 PYCHOTA❗ Nutella i cynamon. Mieciutkie, pulchniutkie... Palce lizac. Dziekuje bardzo za przepis.
OdpowiedzUsuńOczywiscie zapisuje 👍
Rogaliki zrobione wyszły przepyszne z marmoladka dziękuję i polecam przepis prosty a pyszny������
OdpowiedzUsuńTakie przepisy są najlepsze-proste i pyszne :) Bardzo się cieszę, ze rogaliki smakowały :)
UsuńRogaliki bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z nutellą ze śliwek węgierek.Przepis zostaje z nami,i polecam go dalej