.

.

poniedziałek, 21 stycznia 2019

Taratuszki-pulchne faworki na kefirze, szybkie, pyszne idealne na tłusty czwartek

Witam Kochani

Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie . Coś pulchnego, słodkiego :) 
Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne. 
Bardzo Was zachęcam do wypróbowania :) 




SKŁADNIKI 

-400g kefiru 
-1 jajko
-3 łyżki cukru
-3 łyżki roztopionego masła
-0,5 łyżeczki soli
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
-1 cukier waniliowy
-3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania

DODATKOWO

-olej do smażenia
-cukier puder do posypania



Do miski dajemy kefir, sodę, jajko, sól,cukier, cukier waniliowy.
Dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę. 

Zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy troszkę mąką, powinno jednak być dość miękkie. 

Ciasto odkładamy na około 20 minut do przykrytej miski.
Dzielimy na dwie części, podsypujemy mąką i  wałkujemy cienko, 

kroimy na paski,


 potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy i wywijamy jak faworki. 




Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na niewielkim ogniu. Pięknie się napuszą, i urosną.


 Usmażone dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu.


 Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :) 
Bardzo polecam :) 









Zapraszam po przepis w  wersji filmowej :) 
I zapraszam na mój kanał na yt :)


45 komentarzy:

  1. Wyglądają ekstra :) Trochę podobne do racuszków na kefirze, które robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak apetycznie, ze muszę je zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno zasmakują :)

      Usuń
  3. Ile faworkow mniej więcej wychodzi z takiej ilości składników? Wyglądają oblednie.. ..mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od wielkości, mi wyszło około 35-40 sztuk :)

      Usuń
    2. ciasto wałkujemy dość cienko bo ono bardzo rośnie w smażeniu :)

      Usuń
    3. Czy są podobne w smaku do tych drozdzowych?

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie.Mam już pomysł na tłusty czwartek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, idealnie się nadadzą na tłusty czwartek, ale można je też zrobić wcześniej :) W końcu mamy karnawał :)

      Usuń
  5. Zrobiłam, są pyszne.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, bardzo przypadł mi do gustu Pani karnawałowy pomysł. Ma takie praktyczne pytanie, ile to jest 400 g kefiru w przeliczeniu na ml, będę wdzięczna za podpowiedź, pozdrawiam. M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 400g kefiru to taki duży kubek dostępny w sklepach, na szklanki to około 1,5 szklanki (szklanka 250ml)

      Usuń
    2. A jaki kefir będzie najlepszy?

      Usuń
    3. każdy kefir ze sklepu spożywczego się nada.

      Usuń
  7. Zamiast kefiru mozna dac jogurt naturalny, smakuja tak samo. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oryginalny przepis mówi o kefirze, ale eksperymentować zawsze można, ciesze się, ze smakowały :)

      Usuń
  8. A mogę kefir zastapić jogurtem naturalnym? Mieszkam w Uk i tutaj poza polskimi sklepami nie ma jogurtu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oryginalny przepis mówi o kefirze, ale myślę, że na jogurcie też wyjdą :)

      Usuń
  9. Przygotowalam.ale dalam 4. 5szkl maki bo sie kleilo teraz jest ok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciasto powinno się trochę jakby "kleić" bo wtedy taratuszki wychodzą mięciutkie, tylko przy wałkowaniu trzeba podsypać mąką. Mi wyszło łącznie 3,5 szklanki mąki +trochę do podsypania i były idealne.

      Usuń
  10. Pysznie wyglądają:) Czy na drugi dzień są nadal miękkie czy najlepiej zjeść tego samego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są tego samego dnia, ale jak schowa się je do jakiegoś szczelnego pojemnika czy woreczka to nadają się do zjedzenia na drugi dzień :)

      Usuń
    2. Super:) dziękuję za odpowiedź:)

      Usuń
  11. Dziś robiłam z tego przepisu wyszły super mega i pyszne polecam😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) dziękuję za komentarz , pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  12. Moje nie miały złotego pasaczka. Niestety pierwsze były bardzo tłuste, dodałam więcej mąki i dopiero były smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie miały paseczka bo pewnie wlałaś za dużo oleju, a tłuste były pewnie dla tego, ze dałaś je na zbyt słabo rozgrzany olej.

      Usuń
  13. Właśnie skończyłam robić, potwierdzam szybko i smacznie 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Bardzo się cieszę, ze przepis przypadł do gustu, zapraszam do wypróbowania innych :)

      Usuń
  14. Super przepis. Wychodzą przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam wlasnie zabieram sie za robote super przepis dziekuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Są naprawdę bardzo pyszne ale na drugi dzień byly juz twarde bo ich nie zamknęłam szczelnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no sama Pani napisała dlaczego były twarde :) Aby zachowały miękkość trzeba je szczelnie zamknąć lub chociaż okryć miskę ściereczką :)

      Usuń
  17. Czy zamiast masła można dać margarynę ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile tego oleju dać żeby były smaczne smażyć w garnku

    OdpowiedzUsuń
  19. Ile tego oleju dać żeby były smaczne smażyć w garnku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie to polecam je smażyć na patelni, a jeśli w garnku to dajemy bardzo mało oleju, tak na 2 cm :) Wtedy przy rośnięciu utworzy się śliczna obrączka. Taratuszki smażą się szybko.
      PS wszystko jest wytłumaczone w przepisie i pokazane na filmiku.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko