.

.

poniedziałek, 21 stycznia 2019

Taratuszki-pulchne faworki na kefirze, szybkie, pyszne idealne na tłusty czwartek+FILM

Witam Kochani

Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie . Coś pulchnego, słodkiego :) 
Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne. 
Bardzo Was zachęcam do wypróbowania :) 




SKŁADNIKI 

-400g kefiru 
-1 jajko
-3 łyżki cukru
-3 łyżki roztopionego masła
-0,5 łyżeczki soli
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
-1 cukier waniliowy
-3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania

DODATKOWO

-olej do smażenia
-cukier puder do posypania



Do miski dajemy kefir, sodę, jajko, sól,cukier, cukier waniliowy.
Dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę. 


Zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy troszkę mąką, powinno jednak być dość miękkie. 

Ciasto odkładamy na około 20 minut do przykrytej miski.
Dzielimy na dwie części, podsypujemy mąką i  wałkujemy cienko, 

kroimy na paski,


 potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy i wywijamy jak faworki. 






Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na niewielkim ogniu. Pięknie się napuszą, i urosną.



 Usmażone dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu.



 Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :) 
Bardzo polecam :) 












Zapraszam po przepis w  wersji filmowej :) 
I zapraszam na mój kanał na yt :)

Zapraszam na film, na którym pokazuję jak zrobić taratuszki :)

56 komentarzy:

  1. Wyglądają ekstra :) Trochę podobne do racuszków na kefirze, które robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak apetycznie, ze muszę je zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno zasmakują :)

      Usuń
  3. Ile faworkow mniej więcej wychodzi z takiej ilości składników? Wyglądają oblednie.. ..mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od wielkości, mi wyszło około 35-40 sztuk :)

      Usuń
    2. ciasto wałkujemy dość cienko bo ono bardzo rośnie w smażeniu :)

      Usuń
    3. Czy są podobne w smaku do tych drozdzowych?

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie.Mam już pomysł na tłusty czwartek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, idealnie się nadadzą na tłusty czwartek, ale można je też zrobić wcześniej :) W końcu mamy karnawał :)

      Usuń
    2. Można też zrobić w sierpniu ��właśnie będę robić bo są super

      Usuń
    3. Ale w sierpniu też smakują 😀

      Usuń
  5. Zrobiłam, są pyszne.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, bardzo przypadł mi do gustu Pani karnawałowy pomysł. Ma takie praktyczne pytanie, ile to jest 400 g kefiru w przeliczeniu na ml, będę wdzięczna za podpowiedź, pozdrawiam. M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 400g kefiru to taki duży kubek dostępny w sklepach, na szklanki to około 1,5 szklanki (szklanka 250ml)

      Usuń
    2. A jaki kefir będzie najlepszy?

      Usuń
    3. każdy kefir ze sklepu spożywczego się nada.

      Usuń
    4. Czy zamiast kefiru może być jogurt grecki?

      Usuń
  7. Zamiast kefiru mozna dac jogurt naturalny, smakuja tak samo. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oryginalny przepis mówi o kefirze, ale eksperymentować zawsze można, ciesze się, ze smakowały :)

      Usuń
  8. A mogę kefir zastapić jogurtem naturalnym? Mieszkam w Uk i tutaj poza polskimi sklepami nie ma jogurtu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oryginalny przepis mówi o kefirze, ale myślę, że na jogurcie też wyjdą :)

      Usuń
  9. Przygotowalam.ale dalam 4. 5szkl maki bo sie kleilo teraz jest ok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciasto powinno się trochę jakby "kleić" bo wtedy taratuszki wychodzą mięciutkie, tylko przy wałkowaniu trzeba podsypać mąką. Mi wyszło łącznie 3,5 szklanki mąki +trochę do podsypania i były idealne.

      Usuń
  10. Pysznie wyglądają:) Czy na drugi dzień są nadal miękkie czy najlepiej zjeść tego samego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są tego samego dnia, ale jak schowa się je do jakiegoś szczelnego pojemnika czy woreczka to nadają się do zjedzenia na drugi dzień :)

      Usuń
    2. Super:) dziękuję za odpowiedź:)

      Usuń
  11. Dziś robiłam z tego przepisu wyszły super mega i pyszne polecam😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) dziękuję za komentarz , pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  12. Moje nie miały złotego pasaczka. Niestety pierwsze były bardzo tłuste, dodałam więcej mąki i dopiero były smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie miały paseczka bo pewnie wlałaś za dużo oleju, a tłuste były pewnie dla tego, ze dałaś je na zbyt słabo rozgrzany olej.

      Usuń
  13. Właśnie skończyłam robić, potwierdzam szybko i smacznie 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Bardzo się cieszę, ze przepis przypadł do gustu, zapraszam do wypróbowania innych :)

      Usuń
  14. Super przepis. Wychodzą przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam wlasnie zabieram sie za robote super przepis dziekuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Są naprawdę bardzo pyszne ale na drugi dzień byly juz twarde bo ich nie zamknęłam szczelnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no sama Pani napisała dlaczego były twarde :) Aby zachowały miękkość trzeba je szczelnie zamknąć lub chociaż okryć miskę ściereczką :)

      Usuń
  17. Czy zamiast masła można dać margarynę ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile tego oleju dać żeby były smaczne smażyć w garnku

    OdpowiedzUsuń
  19. Ile tego oleju dać żeby były smaczne smażyć w garnku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie to polecam je smażyć na patelni, a jeśli w garnku to dajemy bardzo mało oleju, tak na 2 cm :) Wtedy przy rośnięciu utworzy się śliczna obrączka. Taratuszki smażą się szybko.
      PS wszystko jest wytłumaczone w przepisie i pokazane na filmiku.

      Usuń
  20. Jolanta nepelska5 maja 2019 14:00

    Jak się okazało że nie mam kefiru ani nic zsiadlego dodalam 2 serki wiejskie są pycha polecam

    OdpowiedzUsuń
  21. A maślanka będzie ok ?czy lepszy jogurt ? Nie mam kefiru i tu gdzie jestem nie jest dostępny .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze je robię na kefirze, ale myślę, że spokojnie powinny wyjść. Może lepiej spróbować na maślance :)

      Usuń
  22. Właśnie ciasto zagniecione. Już się nie mogę ich doczekać.

    OdpowiedzUsuń
  23. Cukier waniliowy mały czy duży czyli 16g czy 32g.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowe opakowanie, raczej duże nie jest standardowe. W sklepach większość ma wagę ok 16g, taki dajemy do ciasta

      Usuń
  24. Your car might be stolen if you don't keep this in mind!

    Consider that your car was taken! When you visit the police, they inquire about a particular "VIN lookup"

    A VIN decoder is what?

    Similar to a passport, the "VIN decoder" allows you to find out the date of the car's birth and the identity of its "parent"( manufacturing plant). Additionally, you can find:

    1.Type of engine

    2.Automobile model

    3.The limitations of the DMV

    4.The number of drivers in this vehicle

    The location of the car will be visible to you, and keeping in mind the code ensures your safety. The code can be checked in the database online. The VIN is situated on various parts of the car to make it harder for thieves to steal, such as the first person sitting on the floor, the frame (often in trucks and SUVs), the spar, and other areas.

    What happens if the VIN is harmed on purpose?

    There are numerous circumstances that can result in VIN damage, but failing to have one will have unpleasant repercussions because it is illegal to intentionally harm a VIN in order to avoid going to jail or the police. You could receive a fine of up to 80,000 rubles and spend two years in jail. You might be held up on the road by a teacher.

    Conclusion.

    The VIN decoder may help to save your car from theft. But where can you check the car reality? This is why we exist– VIN decoders!

    OdpowiedzUsuń
  25. If you don't remember this, your car may be stolen!

    Imagine that your vehicle was taken! When you approach the police, they inquire about a specific "VIN decoder"

    A VIN decoder: What is it?

    Similar to a passport, the "VIN decoder" allows you to find out when the car was born and who its "parent"( manufacturing plant) is. Additionally, you can find:

    1.Type of engine

    2.Model of a car

    3.The limitations of the DMV

    4.Number of drivers in this vehicle

    You will be able to locate the car, and keeping in mind the code ensures your safety. The code can be checked in the database online. The VIN is situated on various parts of the car to make it harder for thieves to steal, such as the first person's seat on the floor, the frame (often in trucks and SUVs), the spar, and other areas.

    What if the VIN is intentionally harmed?

    There are numerous circumstances that can result in VIN damage, but failing to have one will have unpleasant repercussions because it is illegal to intentionally harm a VIN in order to avoid going to jail or the police. You could receive a fine of up to 80,000 rubles or spend two years in prison. You might be stopped on the road by a teacher.

    Conclusion.

    The VIN decoder may help to save your car from theft. But where can you check the car reality? This is why we exist– VIN decoders!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko