.

.

wtorek, 16 września 2014

Rogaliki drożdżowe z czekoladą :-)



Witam:-) dziś chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na pyszne, delikatne i puszyste rogaliki z czekoladą :-) Oczywiście kwestia nadzienia należy do Was, możecie zrobić rogaliki z marmoladą, dżemem, czy powidłami :-) Ja i moja rodzina uwielbiamy rogaliki z czekoladą :-)
Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi bardzo dużo rogalików :-) są idealne do kawy, na śniadanie czy jako słodka przekąska :-)
 Są niezwykle łatwe w przygotowaniu , gorąco polecam.
No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:

-1 kg mąki (najlepiej tortowej)
-0,5 kostki świeżych drożdży
-5 jajek
- 3/4 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-0,5 kostki margaryny
-1 łyżeczka soli
-300ml mleka
-1,5 tabliczki czekolady mlecznej
-dodatkowo 1 jajko do smarowania rogalików

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy tak by drożdże się rozpuściły.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Jajka ubijamy z resztą cukru. Margarynę roztapiamy i studzimy. 
Mąkę przesiewamy do miski. 

Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, dodajemy  sól, ubite jajka z cukrem, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto, po chwili dodajemy roztopioną i schłodzoną margarynę.

Wyrabiamy ciasto, musi być gładkie, odchodzić od dłoni .

Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30min.
Wyrośnięte ciasto przyciskamy pięścią tak by wyszło powietrze, i znów odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 min. 

Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta, i rozwałkowujemy je na kształt koła. Koło przecinamy na 6 trójkątów tak jak na zdjęciu. 





Na szerszy bok trójkąta dajemy czekoladę 





i zwijamy w stronę wierzchołka.
Formując rogalika.








Rogaliki dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,




 smarujemy rozbełtanym jajkiem




 i pieczemy około 10-15 min w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor. 


I nasze pyszne rogaliki gotowe:-)









Polecam i SMACZNEGO!!!

12 komentarzy:

  1. witam! wspaniałe przepisy, a te rogaliki są śliczne takie równiutkie i napewno bardzo smaczne!pozdrawiam! rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz się zabieram za przygotowanie rogalików:) U mnie będa z marmoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pół kostki drożdzy do ile gram? Lub ile drzdzy suchych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w naszych sklepach standardowa paczka drożdży to 100g więc pół paczki to 50g drożdży suchych nie polecam

      Usuń
    2. Mieszkam na Islandii i drozdze mozna kupic jedynie w Polskim sklepie i tez nie zawsze. Dlatego pieke na suszonych.

      Usuń
  4. Rogaliki zrobione 😱 PYCHOTA❗ Nutella i cynamon. Mieciutkie, pulchniutkie... Palce lizac. Dziekuje bardzo za przepis.
    Oczywiscie zapisuje 👍

    OdpowiedzUsuń
  5. Rogaliki zrobione wyszły przepyszne z marmoladka dziękuję i polecam przepis prosty a pyszny������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie przepisy są najlepsze-proste i pyszne :) Bardzo się cieszę, ze rogaliki smakowały :)

      Usuń
  6. Rogaliki bardzo dobre.
    Ja zrobiłam z nutellą ze śliwek węgierek.Przepis zostaje z nami,i polecam go dalej

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko